Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στρατούλης: Από τις πολιτικές λιτότητας εντάθηκαν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στα εργασιακά

Στρατούλης: Από τις πολιτικές λιτότητας εντάθηκαν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στα εργασιακά
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει κοινωνικές παροχές όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Αυξήθηκαν και εντάθηκαν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματά τους, την περίοδο της κρίσης, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης,  Δ. Στρατούλης.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η αξιοπρεπής εργασία των γυναικών προϋπόθεση για την ισότητα των φύλων», την οποία οργάνωσε το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής - Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι πολιτικές λιτότητας τόσο στην Ευρώπη όσο και ειδικότερα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και να ενταθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, τους μισθούς τους και την επαγγελματική τους ανέλιξη.
Κατά τον ίδιο, το 65% της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα αφορά γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη λιγότερο εξασφαλισμένη ασφαλιστική τους πορεία.
Για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό, προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα ενοικίασης εργαζομένων (οι περισσότεροι είναι γυναίκες), όπως και οι υπεργολαβίες στον δημόσιο τομέα.
Περαιτέρω, τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) τα τελευταία πέντε χρόνια , όπως είπε, δείχνουν ότι οι παραβιάσεις δικαιωμάτων εργαζόμενων γυναικών έχουν αυξηθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα μητρότητας.
Τόνισε δε, ότι πολλές γυναίκες, επιστρέφοντας στην εργασία τους, μετά την εγκυμοσύνη τους, έχουν να αντιμετωπίσουν την υποβάθμισή τους (σε ό,τι αφορά τη θέση ευθύνης) ή/και τη μείωση του μισθού τους.
Για όλα αυτά, όπως είπε, θα υπάρξει περαιτέρω ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε, ενώ η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει κοινωνικές παροχές όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Ισότητας,  Φ. Κούβελα τόνισε ότι η εν λόγω γενική γραμματεία ήταν τελείως υποβαθμισμένη τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναθεωρήσει και να εκσυγχρονίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που αφορά σε μια σειρά από τομείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης