Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ευρώ - Είχα παρουσιάσει το σύστημα πληρωμών

Βαρουφάκης: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ευρώ - Είχα παρουσιάσει το σύστημα πληρωμών
Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει σε άρθρο του με τίτλο «Κάτι είναι σάπιο με τους φρικτούς περιορισμούς της ευρωζώνης σχετικά με την κυριαρχία», ότι είχε παρουσιάσει δημόσια το νέο σύστημα πληρωμών
Το σχέδιό του επιχειρεί να εξηγήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στους Financial Times, μετά τον πολιτικό σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το Plan B που προέβλεπε τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος και την υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών μέσω του Taxisnet.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει σε άρθρο του με τίτλο «Κάτι είναι σάπιο με τους φρικτούς περιορισμούς της ευρωζώνης σχετικά με την κυριαρχία», ότι είχε παρουσιάσει δημόσια το νέο σύστημα πληρωμών, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Το νέο σύστημα πληρωμών ήταν μέρος της παρουσίασης στην τελετή παράδοσης, αλλά κανένας δημοσιογράφος δεν το αντιλήφθηκε», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Ωστόσο, όταν διέρρευσαν τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη με το «Official Monetary and Financial Institutions Forum», ο Τύπος είχε μία γεμάτη ημέρα.
Καθώς έχω δεσμευτεί στην απεριόριστη προσβασιμότητα και την απεριόριστη και την πλήρη διαφάνεια και την πλήρη διαφάνεια , επέτρεψα στο φόρουμ την επίσημη δημοσιοποίηση των ηχητικών αρχείων, αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης.
«Αν και κατανοώ τον ενθουσιασμό του Τύπου για τις διαρροές, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι σημαντικό από την άποψη του δημοσίου ενδιαφέροντος.
Υπάρχει ένας φρικτός περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας που επιβάλλει η τρόικα των δανειστών στους Ελληνες υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες των υπουργείων τους που είναι καθοριστικές για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών. Όταν χαθεί η εθνική κυριαρχία, λόγω του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους, και η απόδοση των πολιτικών στα έθνη σε κρίση είναι αναντίστοιχες, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του ευρώ», εξηγεί ο πρώην υπουργός.

Το σχέδιο Βαρουφάκη
Όπως εξηγεί στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, η απλή ιδέα προέβλεπε να καταστεί δυνατή η πολυμερής ακύρωση των καθυστερούμενων οφειλών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμών από τη φορολογική υπηρεσία.
Ένας αποθεματικός λογαριασμός μπορεί να δημιουργηθεί ανά αριθμό φορολογικού μητρώου στη διαδικτυακή πλατφόρμα της εφορίας και να πιστωθεί με ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς το εν λόγω άτομο ή εταιρεία.
Οι κάτοχοι του αριθμού φορολογικού μητρώου θα ήταν σε θέση να μεταφέρουν πιστώσεις από το λογαριασμό των αποθεματικών τους, είτε προς το κράτος (αντί των πληρωμών φόρου) ή σε οποιοδήποτε άλλο αριθμό αποθεματικού λογαριασμού.
Σε μια δεύτερη φάση ανάπτυξης, για την οποία δεν υπήρχε ο χρόνος ώστε να εξεταστεί σωστά, οι εφαρμογές των smartphone και οι κάρτες των πολιτών θα μπορούσαν να προσθέσουν έναν βαθμό ευελιξίας και προσβασιμότητας που θα διασφάλιζαν μια ευρεία υιοθέτηση των νέων δεδομένων.
Το προβλεπόμενο σύστημα πληρωμών θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να αντικαταστήσει την απουσία πλήρους λειτουργίας των αγορών δημοσίου χρέους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης, όπως αυτή από την οποία έχει πληγεί Ελλάδα από το 2010.
Παράγοντες του ιδιωτικού τομέα θα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν πιστώσεις από τη διαδικτυακή πλατφόρμα της φορολογικής υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας τους κανονικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να τα προσέθεταν στο λογαριασμό των αποθεματικών τους.
Αυτές οι πιστώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα μετά από ένα έτος για να διαγραφούν μελλοντικοί φόροι σε μια έκπτωση (για παράδειγμα, το 10 τοις εκατό).
Εφ 'όσον οι συνολικές πιστώσεις φόρου καλύπτονταν και το μέγεθός τους ήταν απολύτως διαφανές, το αποτέλεσμα θα ήταν μια οικονομικά υπεύθυνη αύξηση της ρευστότητας της κυβέρνησης και μια γρηγορότερη επιστροφή στις αγορές..

Σάπια η Ευρωζώνη

Στρέφοντας τα βέλη του κατά της Ευρωζώνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γράφει:
«Ένα παράδοξο κρύβεται στα θεμέλια της ευρωζώνης.
Οι κυβερνήσεις εντός της νομισματικής ένωσης δεν έχουν μια κεντρική τράπεζα που να τις στηρίζουν, ενώ η κεντρική τράπεζα δεν διαθέτει κυβέρνηση να την υποστηρίξει.
Αυτό το παράδοξο δεν μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς θεμελιώδεις θεσμικές αλλαγές.
Υπάρχουν όμως κάποια βήματα που μπορούν να κάνουν τα κράτη-μέλη για να βελτιώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του.
Ένα από αυτά που εμείς μελετήσαμε κατά την διάρκεια της θητείας μου στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επικεντρώθηκε στη χρόνια έλλειψη ρευστότητας ενός οικονομικά πιεσμένου δημοσίου τομέα και τις επιπτώσεις της στον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα.
Δεδομένης της απουσίας μιας κεντρικής τράπεζας που να στηρίζει τις προσπάθειες του κράτους, οι καθυστερούμενες οφειλές της ελληνικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα (μεμονωμένα άτομα και εταιρείες), ήταν μόνιμα αποπληθωριστικές από το 2008.
Πράγματι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στις αποδόσεις του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και τις πληρωμές προς τους προμηθευτές - ξεπέρασαν σταθερά το 3 % του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης