Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση ποντάρει στην δεύτερη αξιολόγηση για να κερδίσει πολιτικό χρόνο - Αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση ποντάρει στην δεύτερη αξιολόγηση για να κερδίσει πολιτικό χρόνο - Αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει να έρθουν άμεσα στη Βουλή μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα
«Εκ του πονηρού» και «υποκινούμενα» χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα σενάρια εκλογών που φιλοξενήθηκαν σε μερίδα του Κυριακάτικου τύπου, με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού να θυμίζει ότι μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019».
Μάλιστα, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι διάχυτη η υποψία ότι το κόμμα της  αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνεπικουρούμενο από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι βρίσκονται πίσω τα δημοσιεύματα για κάλπες το Φθινόπωρο και τροφοδοτούν τα «εκλογοσενάρια».
«Πιέζονται από τον εκλογικό νόμο και την πρόταση μας για απλή και ανόθευτή αναλογική αλλά και από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με το παλιό, τα κατεστημένα και τη διαπλοκή» σημείωνε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού συμπληρώνοντας ότι «τα σενάρια για εκλογές προφανώς βολεύουν όσους τα ενισχύουν και τα τροφοδοτούν για να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα και να μην φανεί η άρνησή τους σε μεγάλες θεσμικές τομές όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής».
Η ίδια πηγή προχωρούσε ένα βήμα παραπέρα και τόνιζε ότι «με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που αποτελεί το 80% της συμφωνίας και την επιτάχυνση του κλεισίματος των υπολοίπων προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου η χώρα μπαίνει σε θετική τροχιά και η κυβέρνηση αποκτά και πάλι το πολίτικο και οικονομικό πλεονέκτημα».
Με το κυβερνητικό έργο να επιταχύνεται και τα παραγωγικά υπουργεία να έχουν απεμπλακεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει να έρθουν άμεσα στη Βουλή μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα.  
«Εκλογικός νόμος, μπαράζ νομοσχεδίων, νέο τηλεοπτικό τοπίο με αδειοδότηση καναλιών και η κυβερνητική πρόταση για τη Συνταγματική αναθεώρηση την οποία θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 24 Ιουλίου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας «θα στριμώξουν για τα καλά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης» ανέφερε συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγώντας ότι όλα αυτά θα προκαλέσουν και εσωκομματικές ζυμώσεις και διεργασίες κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Εργασιακά και Μεσοπρόθεσμο προτεραιότητες της κυβέρνησης - Η συνάντηση με Moscovici

Σύμφωνα με πηγές «η κυβέρνηση μέσα από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει θα ανακτήσει πολύ σύντομα και το «κοινωνικό πλεονέκτημα» το οποίο απώλεσε από τις διαπραγματεύσεις» αποκαλύπτοντας πως στο τρίγωνο του Μεγάρου Μαξίμου, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας επικρατεί αισιοδοξία και για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των θεσμών για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα εργασιακά και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.  
Αυτή θα είναι και η ατζέντα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, P. Moscovici, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητά συμμαχίες εντός του κουαρτέτου των θεσμών.
Στην κυβέρνηση πάντως θυμίζουν ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και θεωρούν ότι όσοι τις ζητούν ευθέως όπως η Νέα Δημοκρατία αλλά και όσοι «σιγοντάρουν» τα σενάρια «επιδεικνύουν πολιτική ανευθυνότητα».
Τέλος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνιζε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία έχει περάσει όλα τα «crash test», τα δύσκολα είναι πίσω και το μέτωπο είναι αρραγές» για να συμπληρώσει με νόημα ότι πιο πιθανό είναι να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία παρά να υπάρξει κάποια απώλεια στους 153 βουλευτής της».
Η ίδια πηγή ανέφερε πως «και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο θα προκαλέσει διεργασίες καθώς εκτός από άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος στην κοινωνική πλειοψηφία που το στήριξε στις εκλογές θα συνιστά και άνοιγμα σε φορείς και κόμματα με προοδευτικό πρόσημο και κυρίως την κεντροαριστερά».
«Το φθινόπωρο θα κριθεί και η απόδοση των υπουργών» συμπλήρωνε η ίδια πηγή με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι ο χρόνος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τον ανασχηματισμό προσδιορίζεται για μετά το συνέδριο του κόμματος.
Τέλος, και το διεθνές περιβάλλον με το Brexit στην Ευρώπη, και τις πολιτικές αναταραχές στην Τουρκία καθιστούν την Ελλάδα παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή με το σύνολο των εταίρων και συμμάχων να μην επιθυμούν στην παρούσα φάση η χώρα να μπει σε εκλογικές περιπέτειες.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης