Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πως το δημοψήφισμα στη FYROM προκάλεσε θλίψη στο Zaev, προβληματισμό στην ΕΕ και χαμόγελα στην Αθήνα

Πως το δημοψήφισμα στη FYROM προκάλεσε θλίψη στο Zaev, προβληματισμό στην ΕΕ και χαμόγελα στην Αθήνα
Τα «βαριά» ευρωπαϊκά χαρτιά που επιστρατεύτηκαν υπέρ της πολύκροτης και αμφισβητούμενης από πολλούς, Συμφωνίας δεν κατάφεραν να πείσουν τους κατοίκους της γειτονικής χώρας 
Σε απρόσμενη παταγώδη αποτυχία εξελίχθηκε για τον πρωθυπουργό της FYROM, Zoran Zaev το σημερινό (30/9) «πολυδιαφημιζόμενο» δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μετά από μια πολύμηνη, σκληρή εκστρατεία υπέρ του «Ναι» το επιτελείο Zaev κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο είναι από το αποτέλεσμα της συμμετοχής των πολιτών, που μετά βίας έφτασε το 35% όταν το «φιλόδοξο» σχέδιο Zaev προέβλεπε να φτάσει το 51% .
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα τόσο στη FYROM, όσο στην Ελλάδα και την ΕΕ.
Όπως φαίνεται τα «βαριά» ευρωπαϊκά χαρτιά που επιστρατεύτηκαν υπέρ της πολύκροτης και αμφισβητούμενης από πολλούς, Συμφωνίας των Πρεσπών δεν κατάφεραν να πείσουν τους κατοίκους της γειτονικής χώρας για τα «οφέλη» που θα αποκομίσουν από αυτήν.
Η υπόσχεση για μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει την αλλαγή του Συντάγματος που τους επέβαλλε η Συμφωνία.
Ο φόβος της αλλοίωσης του ονόματος «Μακεδονία» που χρησιμοποιούν τις τελευταίες δεκαετίες ενώθηκε με την φωνή των εθνικιστών που καλούσαν το λαό σε αποχή.
Η προσωπική επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel στα Σκόπια, το μήνυμα του Γάλλου πρόεδρου Em. Macron αλλά και η ισχυρή αμερικανική παρέμβαση δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει τους Σκοπιανούς στις κάλπες.
Εκτός από τον Zoran Zaev που αναδεικνύεται ως ο μεγάλος χαμένος της αποψινής βραδιάς, χαμένη είναι αναμφισβήτητα και η ΕΕ η οποία δεν φαίνεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη μικρή αυτή Βαλκανική χώρα.
Τα χαμόγελα όμως εμφανίστηκαν στην Αθήνα όπου ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος σίγουρα θα είδε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με ένα μειδίασμα καθώς είχε ταχθεί κατά της Συμφωνίας απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση και από την κυβέρνηση.
Όμως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα είδε με μια «κρυφή» ανακούφιση τηνς αποτυχία του δημοψηφίσματος στη FYROM καθώς δίνει «παράταση» στον κυβερνητικό του συνασπισμό και μια καλή δικαιολογία για να αποφύγει την ψήφισή του από την Ελληνική Βουλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης