Sports Βusiness

Άστον Βίλα: Η εξήγηση πίσω από την εμπιστοσύνη των 83 εκατ. ευρώ σε μονάδες της Championship

Άστον Βίλα: Η εξήγηση πίσω από την εμπιστοσύνη των 83 εκατ. ευρώ σε μονάδες της Championship
Το οικονομικό πλάνο της Άστον Βίλα που αφορά τη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, αποδείχτηκε πως είναι άλλου επιπέδου…

Ιούλιος του 2019. Η Άστον Βίλα ανακοινώνει την απόκτηση του Έζρι Κόνσα από τη Μπρέντφορντ έναντι 13,3 εκατ. ευρώ. Λίγες εβδομάδες πριν, οι «χωριάτες» είχαν κερδίσει την επιστροφή τους στη PremierLeague και ένα μέρος από τα 180 εκατ. ευρώ που έβαλαν στα ταμεία τους, πήγε ως επένδυση στον νεαρό αμυντικό.

Δύο καλοκαίρια μετά, αυτό το ιδιαίτερο αλλά (από ότι φάνηκε) επιτυχημένο πλάνο με αγορές από τη Championship, έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στην Ευρώπη. Ο Όλι Γουότκινς και ο Εμιλιάνο Μπουεντία συμπληρώνουν την τριάδα μίας διαφορετικής συνταγής, από τα συνηθισμένα και το «BN Sports» εξηγεί…

Λεφτά με το… «τσουβάλι»!

Φυσικά, τα 13 εκατ. ευρώ του Κόνσα, δεν ήταν τα μόνα που βγήκαν από τα ταμεία της Βίλα. Η καθιέρωσητου νεαρού στόπερ και η επιτυχία αυτού του ρίσκου, άνοιξε την «όρεξη» στους ανθρώπους της ομάδας. Έτσι, ένα καλοκαίρι μετά, ο Όλι Γουότκινς τους ανάγκασε να δαπανήσουν σχεδόν 34 εκατ. ευρώ και να κάνουν νέο ρεκόρ αγοράς. Ο πρώτος σκόρερ της Championship και ένας από τους κορυφαίους φορ του Νησιού, αποτέλεσε τη μεταγραφική «βόμβα» της Βίλα, παρότι ενδιαφέρθηκαν οι μεγάλοι της Αγγλίας.

Την «τριπλέτα» των εκατομμύριων ήρθε για να κλείσει ο Εμιλιάνο Μπουεντία. Η μόνη διαφορά με τους άλλους δύο, είναι πως ανήκε στη Νόριτς και όχι στη Μπρέντφορντ, με την οποία, μάλιστα, πανηγύρισε και την άνοδο στη Premier League. Το ποσό των 36 εκατ. ευρώ του Αργεντινού εξτρέμ, προστέθηκε με των άλλων δύο ποδοσφαιριστών. Το σύνολο, φυσικά, ζαλίζει. Το αποτέλεσμα της πρόσθεσης δείχνει 83 εκατ. ευρώ για ποδοσφαιριστές από τη Championship.

Μεταγραφή γεμάτη… ρεκόρ!

Συγκεκριμένα, η περίπτωση του Εμιλιάνο Μπουεντία είναι ιδιαίτερη. Ο άνθρωπος των 15 γκολ και των 17 ασίστ στη σεζόν που μας πέρασε, δεν ήταν απλώς ο πιο ακριβός από τους τρεις της λίστας αλλά και εκείνος που έσπασε κάθε ρεκόρ. Εκτός από την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Άστον Βίλα, κατάφερε να γίνει και η μεγαλύτερη πώληση στα χρονικά της Νόριτς.

Λογικό, αν σκεφτεί κάποιος πως τα 36 εκατ. ευρώ, ήταν ένα deal ανάμεσα σε μία ομάδα που μόλις ανέβηκεκαι σε μία άλλη που δεν κατάφερε να κερδίσει την έξοδο στην Ευρώπη της επόμενης σεζόν.  Αξιοσημείωτοδε, πως ο νεαρός άσος είχε αποκτηθεί με μόλις 1,5 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2018 από τη Χετάφε και, μάλιστα για συμπληρωματικό ρόλο.

Η προσφορά είναι υπερπολύτιμη…

Δεν είναι απλώς πολλά τα εκατομμύρια αλλά και αυτά που προσφέρουν. Ο Έζρι Κόνσα, την τελευταία διετία έχει πάρει θέση βασικού στο κέντρο της άμυνας της Άστον Βίλα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, έχει παίξει συνολικά σε 68 παιχνίδια και έχει ματώσει τέσσερις φορές τα αντίπαλα δίχτυα.

Η παρουσία του στα στόπερ είναι εντυπωσιακή και δείχνει πως μπορεί να ηγηθεί της άμυνας του αγγλικού συλλόγου. Το ρίσκο πέτυχε και αυτό έφερε τον Όλι Γουότκινς στους «χωριάτες». Ρεκόρ μεταγραφής για την κορυφή της επίθεσης και με έναν φορ που δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ σε μεγάλη κατηγορία. Η προσαρμογή στην αρχή ήταν δύσκολη, όμως κόντρα στη Λίβερπουλ, έδειξε τι πραγματικά αξίζει. Η απίστευτη νίκη με 7-2 επί των «κόκκινων», είχε την υπογραφή του Βρετανού επιθετικού, ο οποίος σημείωσε χατ-τρικ.

Από εκεί και πέρα, μέτρησε συνολικά 16 τέρματα μέσα στη σεζόν και μοίρασε πέντε ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Καθόλου άσχημα για έναν ποδοσφαιριστή που πραγματοποίησε την πρώτη του σεζόν σε μεγάλη κατηγορία. Ταυτόχρονα, κέρδισε και τις πρώτες του συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας, όπου σκόραρε και το παρθενικό του τέρμα.

Μπορεί στο άκουσμα πως μία ομάδα πρώτης κατηγορίας, στηρίζεται στη δεύτερη για την ενίσχυσή της, να είναι περίεργο. Όμως, έπειτα από δύο σερί επιτυχίες, η Άστον Βίλα δεν έχει λόγο να το αλλάξει. Η νίκη της στη μεταγραφή του Μπουεντία από την Άρσεναλ, δείχνει πόσο δύναμη έχει πλέον.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης