Sports Βusiness

Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο του NBA εκτοξεύεται από τα 24 δισ. στα 75 δισ. δολάρια! Λεφτά με τα «τσουβάλια» για τους παίκτες

Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο του NBA εκτοξεύεται από τα 24 δισ. στα 75 δισ. δολάρια! Λεφτά με τα «τσουβάλια» για τους παίκτες

To ΝΒΑ θέλει να κλείσει από τώρα το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο, το οποίο θα αρχίσει το 2025 και θα τριπλασιάσει τα τωρινά του έσοδα. 

Το NBA παραμένει ένα από τα πιο κερδοφόρα πρωταθλήματα παγκοσμίως και αυτό γίνεται αντιπληπτό από το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο που ετοιμάζεται να κλείσει. Μπορεί η σεζόν 2021-22 να βρίσκεται προ των πυλών (σσ. 19 Οκτωβρίου το πρώτο τζάμπολ), όμως ο Άνταμ Σίλβερ και οι συνεργάτες του προετοιμάζονται ήδη για το νέο μεγάλο deal, το οποίο θα μπει σε ισχύ το 2025 και θα αποφέρει τα τριπλάσια έσοδα και στα γραφεία της Λίγκας στην Νέα Υόρκη, όσο και στα γραφεία των 30 ομάδων που απαρτίζουν τη Λίγκα

 

Το 2014, το NBA, με Κομισάριο τον Σίλβερ είχε υπογράψει τηλεοπτικό συμβόλαιο διάρκειας εννέα ετών και ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Αυτό τέθηκε σε ισχύ τη σεζόν 2015-16 και θα ολοκληρωθεί το 2025.

 

Αυτή τη στιγμή η Λίγκα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την Turner Sports, όσο και με το ESPN, προκειμένου να συμφωνήσουν στο νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο, το οποίο θα έχει επίσης διάρκεια 9 ετών, αλλά κοστολογείται στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, μιας και στο πέρασμα των ετών το προϊόν γίνεται όλο και πιο ελκυστικό, κρατώντας το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο. 

 

Το συγκεκριμένο ποσό θα αποφέρει 8.3 δισ. δολάρια το χρόνο, τα οποία θα διαμοιράζονται στις 30 ομάδες, ενώ μέχρι στιγμής οι συνολικές ετήσιες απολαβές των οργανισμών είναι στα 5.7 δισ. δολάρια.

 

Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό, αυτή η αύξηση εσόδων θα πυροδοτήσει με μια αύξηση του salary cup. Άρα και οι παίκτες θα δουν τα συμβόλαιά τους να γίνονται ακόμα πιο παχυλά. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Forbes, από το 2025 το salary cup κάθε ομάδας θα ανέβει από τα 112 εκατομμύρια δολάρια, στα 170 εκατομμύρια δολάρια.

 

Έχοντας αυτό κατά νου οι παίκτες, θα προσπαθήσουν τα συμβόλαιο που θα υπογράψουν τις προσεχείς μεταγραφικές περιόδους να λήγουν μέχρι το 2025, για να διαπραγμευτούν εκ νέου εκείνο το καλοκαίρι και να μπορέσουν φυσικά να αξιώσουν υψηλότερες απολαβές.

Ένα super-max συμβόλαιο θα μπορεί να αγγίξει ή ακόμα και να υπερβεί τα 300 εκατ. δολάρια (!), όταν μόλις το 2017 ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 200 εκατ. δολαρίων, με την ανανέωση του συμβολαίου του Στεφ Κάρι με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριος.

 

Αν υποθέσουμε ότι η εκτίμηση του Forbes είναι σωστή  και το salary cup ανέβει όντως στα 170 εκατ. δολάρια το 2025, ένας παίκτης θα μπορεί να δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να γεμίζει με 59.85 εκατ. δολάρια τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του. Με την ετήσια αύξηση 8% που προβλέπεται στα super max συμβόλαια, στο τέλος της πενταετίας το άθροισμα θα φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 347.1 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας κάθε λογική! 

 

Βασιλική Καραμούζα


www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης