Sports Βusiness

Το Λονδίνο εφάρμοσε και έδωσε την λύση για μία βιώσιμη διοργάνωση!

Το Λονδίνο εφάρμοσε και έδωσε την λύση για μία βιώσιμη διοργάνωση!

Σοβαρές είναι οι συνέπειες που έχουν προκαλέσει με το πέρασμα του χρόνου ουκ’ ολίγες φορές οι μεγάλες διοργανώσεις, που συγκεντρώνουν βεβαίως τα βλέμματα περισσότερο από κάθε άλλες, με το Λονδίνο να στοχεύει σε μία διαφοροποίηση της κατάστασης, προκειμένου οι εν λόγω χώροι να μην εγκαταλείπονται μετά τη ολοκλήρωσή τους.

Πρόκειται για ένα γεγονός που συχνά-πυκνά λαμβάνει χώρα, μετά την ολοκλήρωση διοργανώσεων που δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται οι… κορυφαίες και δεδομένα συγκεντρώνουν τα βλέμματα στο έπακρο, σε κάθε μεριά του πλανήτη.

Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις που διοργανώνουν αθλητικά γεγονότα υψηλού επιπέδου όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA επικρίνονται επανειλημμένα για την κατασκευή τεράστιων, μη βιώσιμων χώρων, που συχνά εγκαταλείφθηκαν με το πέρασμα των ετών, αφού το γεγονός που διαδραματιζόταν, έφτανε στο τέλος του.

Κάτι αντίστοιχο όμως δεν συνέβη το 2012, στο Λονδίνο, με την πρωτεύουσα της Αγγλίας να στοχεύει να αλλάξει την κατάσταση, οργανώνοντας ένα σχέδιο που αποσκοπούσε σε μία βιώσιμη αρχιτεκτονική.

«Νομίζω ότι ήταν απελπιστικά λυπηρό να αντικρίζουμε χώρους σε άλλες κορυφαίες πόλεις δεν διατηρούν την κληρονομιά τους, παρά την εβδομάδα της «δόξας» τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Αυτή η δημόσια επένδυση δεν έχει επιτευχθεί για αυτές τις κοινότητες και είναι ένα σημαντικό μάθημα , ώστε να μάθετε ότι μπορείτε να προβείτε εάν δεν σχεδιάσετε αυτούς τους χώρους σωστά.»

Κάπως έτσι τοποθετήθηκε ο Σον Ντόουσον, επικεφαλής στέλεχος του Lee Valley Regional Park Authority, ενός φορέα διορισμένου από την κυβέρνηση, ο οποίος λειτουργεί τρεις από τους Ολυμπιακούς χώρους του Λονδίνου που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Για να διασφαλιστεί άλλωστε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου 2012 δεν θα έκαναν το ίδιο λάθος, υπήρχαν σχέδια από την αρχή έτσι ώστε το Ολυμπιακό Πάρκο - που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης - να μπορεί να προσαρμοστεί από έναν χώρο σχεδιασμένο, που θα να φιλοξενούσε χιλιάδες θεατές, σχεδόν ολόκληρη την τοπική κοινότητα, περιλαμβάνοντας και χώρους που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν μια ποικιλία αναγκών.

Ο στόχος αυτός επετεύχθη λοιπόν διότι η λογική των Άγγλων έλεγε πως για κάθε μία λίρα που δαπανήθηκε για την κατασκευή του Ολυμπιακού Πάρκου, το ένα τέταρτο διατηρήθηκε αποκλειστικά για τους αγώνες, ενώ το εναπομείναν ποσό προορίστηκε για μία ανάλογη πρωτοβουλία στο μέλλον.

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania