Sports Βusiness

Η ευλογία του Καρντόσο που έφερε… πωλήσεις επιθετικών στη Μπενφίκα!

Η ευλογία του Καρντόσο που έφερε… πωλήσεις επιθετικών στη Μπενφίκα!

Το τέλος εποχής για έναν από τους κορυφαίους φορ της Μπενφίκα, έφερε φούσκωμα στα ταμεία της…

Σχετικά Άρθρα

Αναμφίβολα, η Μπενφίκα είναι μία από τις ομάδες που έχουν βγάλει τεράστιο κέρδος μέσα από τις πωλήσεις. Το πλάνο για την αγορά φθηνών ποδοσφαιριστών και η μεταγραφή τους έναντι πολύ μεγαλύτερου ποσού, δείχνει την τρομερή οργάνωση του συλλόγου.

Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 2014, οι «αετοί» έχουν δείξει μία ιδιαίτερη… αδυναμία στο κέρδος από επιθετικούς. Εκείνο το καλοκαίρι, ο επί επτά χρόνια κορυφαίος επιθετικός της ομάδας, Όσκαρ Καρντόσο(άλλοτε άσος και του Ολυμπιακού) άφηνε την Πορτογαλία για την Τραμπζονσπόρ, όμως πίσω του, εκτός από τίτλους, χάρισε και μία… ευλογία.

Μία τύχη, που έκανε τους «αετούς» να έχουν τρομερό ποσοστό επιτυχίας στο να αγοράζουν φορ και να τους πουλάνε με απίστευτα ποσά. Η αρχή με τον Κώστα Μήτρογλου, η τρελή περίπτωση του Λούκα Γιόβιτςκαι το επόμενο… «επεισόδιο» με τους Νούνιες και Γιάρεμτσουκ!

Κώστας Μήτρογλου (+8 εκατ. ευρώ)

Το άστοχο πέρασμα από την Φούλαμ (στις χειρότερες μεταγραφές της Premier League στον 21ο αιώνα), δεν επηρέασε την Μπενφίκα στο να τον αποκτήσει. Με επτά εκατ. ευρώ, κάνει δικό της τον διεθνή Έλληνα φορ και η αναγέννηση της καριέρας του, ξεκινάει από το «Ντα Λουζ».

Αρχικά, αποκτήθηκε ως δανεικός και έπειτα με κανονική μεταγραφή, παραμένοντας στην Πορτογαλία για συνολικά δύο χρόνια. Το καλοκαίρι του 2017, η Μαρσέιγ αποφασίζει να κάνει την διαφορά και να βγάλειαπό τα ταμεία της 15 εκατ. ευρώ για τον αποκτήσει. Με 52 γκολ σε 88 συμμετοχές, ο Μήτρογλου αφήνει κέρδος στους «αετούς» σχεδόν οκτώ εκατ. ευρώ!

Ραούλ Ντε Τόμας (+2,5 εκατ. ευρώ)

Ο «Βασιλιάς» της δεύτερης κατηγορίας της Ισπανίας. Τα 74 γκολ που πέτυχε σε 112 συμμετοχές πρωταθλήματος, έκαναν την Μπενφίκα να δαπανήσει 20 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα υπέρογκο ποσό, το οποίο δεν ήταν δυνατόν να δώσει η Ράγιο Βαγιεκάνο, με την οποία μεγαλούργησε σε δύο σεζόν (ως δανεικός από Ρεάλ).

Τα πράγματα στο πρώτο εξάμηνο δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμεναν όλοι. Μόλις τρία τέρματα σε 17 εμφανίσεις. Καμία σχέση με τον ποδοσφαιριστή που είχαν απολαύσει στην Ισπανία. Έτσι, η Εσπανιόλπραγματοποιεί την επιθυμία του και τον επαναφέρει στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η Μπενφίκα όχι μόνο δεν έχασε λεφτά, αλλά έβγαλε +2,5 εκατ. ευρώ από αυτά που τον είχε αγοράσει.

Λούκα Γιόβιτς (+16,5 εκατ. ευρώ)

Ίσως, το πιο ακούραστο κέρδος για την ομάδα της Μπενφίκα. Ο Λούκα Γιόβιτς κατάφερε να φέρει στα ταμεία του πορτογαλικού συλλόγου, το κέρδος των 16,5 εκατ. ευρώ, με μόλις… τέσσερις συμμετοχές. Εκτός από αυτές μέτρησε άλλες 18 με την δεύτερη ομάδα, κάτι που ήταν αρκετό για να τον πάρει ως δανεικό η Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Έξι μήνες μετά την μετακόμισή του από την Κύπρο και τον Απόλλωνα Λεμεσού, έναντι 6,6 εκατ. ευρώ, ο Σέρβος επιθετικός παραχωρήθηκε με ενοίκιο στον γερμανικό σύλλογο. Έμεινε για δύο χρόνια στην Άιντραχτ και οι εμφανίσεις του, έκαναν όλη την Ευρώπη να τον κοιτάζει. Έτσι, το καλοκαίρι του 2019, η Άιντραχτ ενεργοποιεί την ρήτρα ύψους 22,5 εκατ. ευρώ και τον πουλάει κατευθείαν έναντι 60 εκατ. ευρώστην Ρεάλ. Ωστόσο, για την Μπενφίκα, η δουλειά είχε ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Ραούλ Χιμένεθ (+19 εκατ. ευρώ)

Το πρώτο, τεράστιος κέρδος των «αετών» από φορ. Ο Μεξικανός επιθετικός δεν έπιασε ποτέ στην Ατλέτικο Μαδρίτης και με 22 εκατ. ευρώ, η Μπενφίκα πρόσθεσε στην μηχανή της έναν από τουςκορυφαίους ποδοσφαιριστές του Μεξικό στο ρόστερ της. Μέσα σε μία τριετία, τα στατιστικά του ήταν εκπληκτικά.

Μάτωσε 31 φορές τα αντίπαλα δίχτυα και μοίρασε 15 ασίστ, τραβώντας το βλέμμα της Γουλβς, η οποία μόλις δημιουργούσε την αποικία των Πορτογάλων. Η εμπειρία του στο πορτογαλικό πρωτάθλημα συνδυάστηκε με την πολύ καλή παρουσία του, τον πρώτο χρόνο του δανεισμού του. Έτσι, με 38 εκατ. ευρώ και άλλα τρία από τον δανεισμό, οι «αετοί» βγήκαν κερδισμένοι κατά 19 εκατ. ευρώ.

Ζοάο Φέλιξ (+127 εκατ. ευρώ)

Και φτάνουμε στην κορυφαία πώληση της Μπενφίκα στην ιστορία της. Τον Ζοάο Φέλιξ. Το κορυφαίο ταλέντο της Πορτογαλίας που έκανε άπαντες να παραμιλούν με το πλούσιο ταλέντο του. Ήταν μόλις 16 ετών, όταν η Μπενφίκα τον «αρπάζει» από τις ακαδημίες της Πόρτο με ελεύθερη μεταγραφή (!) και τον προσθέτει στο δυναμικό της.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αυτό το παιδί θα τινάξει τα πάντα στον αέρα, με την μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, να πιάνει τα 127 εκατ. ευρώ (!!). Σε 43 ματς, τα 20 γκολ και οι 11 ασίστ θα γίνουν η αφορμή για την ολοκληρώσει του μεγαλύτερου deal στην ιστορία των «αετών».

Νούνιες και Γιάρεμτσουκ οι… επόμενοι!

Φυσικά, η Μπενφίκα δεν σταματάει στους προαναφερόμενους. Ο Ντάργουιν Νούνιες ήταν μία παρόμοια περίπτωση, όταν αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, έναντι 24 εκατ. ευρώ. Ήταν η ακριβότερη αγορά του πορτογαλικού συλλόγου στην ιστορία τους αλλά με βλέψη να… «μοσχοπουληθεί» στο άμεσο μέλλον. Κάτι, που δείχνει να είναι κοντά καθώς στην πρώτη του σεζόν, μάτωσε 14 φορές τα αντίπαλα δίχτυα και μοίρασε 10 ασίστ.

Όσο για τον Ρομάν Γιάρεμτσουκ, τα πράγματα είναι επίσης ολοφάνερα. Ο 25χρονος φορ, πραγματοποίησεένα εξαιρετικό EURO με την Ουκρανία και γυάλισε στο μάτι της Μπενφίκα. Η Γάνδη μπορεί να τον αγόρασε με 2 εκατ. ευρώ πριν τέσσερα χρόνια, όμως κατάφερε να τον πουλήσει με 17. Ένα ποσό, που στοχεύει να ξεπεράσει ακόμα περισσότερο ο πορτογαλικός σύλλογος, όταν θα πάρει μεταγραφή.

Η Μπενφίκα γενικά ξέρει να πουλάειΑναδεικνύει με μοναδικό τρόπο ποδοσφαιριστές και ύστερα, τους προσθέτει τιμές που μπορούν να τις φέρουν ακόμα και διπλάσια χρήματα από όσα ξόδεψαν. Και στους επιθετικούς, ο Όσκαρ Καρντόσο έφερε… γούρι.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης