Sports Βusiness

Παρί Σεν Ζερμέν: Θα «αγγίξουν» οι πωλήσεις των φανελών του Μέσι το ποσό του συμβολαίου του;

Παρί Σεν Ζερμέν: Θα «αγγίξουν» οι πωλήσεις των φανελών του Μέσι το ποσό του συμβολαίου του;

Πολλές είναι οι θεωρίες οι οποίες άλλοτε φαίνονται παράλογες, όμως η απάντηση είναι μία…

Η άφιξη του Λιονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν μετά την αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα έχει προκαλέσει ένα κύμα συζητήσεων σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και όχι μόνο. Ο Αργεντινός σούπερσταρ βρήκε στο Παρίσι τους Σέρχιο Ράμος, Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, Τζορτζίνιο Γουινάλντουμ και Άχραφ Χακίμι προκειμένου να αποτελέσουν όλοι μαζί το νέο υλικό της ομάδας του Μαουρίσιο Ποτσετίνο.

Η νέα συμφωνία του Μέσι στην ομάδα θα του αποφέρει βασικό μισθό περίπου 29,6 εκατομμυρίων λιρών ετησίως, και αυτό πριν ληφθούν υπόψη τα μπόνους με βάση τις επιδόσεις, τα τρόπαια και τις αποδόσεις των γκολ. Θα λάβει επίσης ένα ποσό συμμετοχής 25 εκατομμυρίων λιρών μετά την ένταξή του στο παριζιάνικο σύλλογο σε μια συμφωνία που δεν απαιτούσε καμία αποζημίωση στην Μπάρτσα.

Υπήρξε ευρεία εικασία για το πώς ο γαλλικός σύλλογος κατάφερε να χρηματοδοτήσει μια τόσο σημαντική κίνηση όχι τόσο για το κόστος της μεταγραφής, αλλά κυρίως λόγω της «φουσκωμένης» ομάδας και της πληθώρας των σούπερσταρ.

Μια τέτοια θεωρία κοινοποιήθηκε από τον Piers Morgan, ο οποίος ανάρτησε στο Twitter ότι ο σύλλογος θα μπορούσε να πάρει τα χρήματά του πίσω από τις δαπάνες του για τον Μέσι μέσω… των πωλήσεων των φανελών!

Αυτή βέβαια είναι μια λανθασμένη άποψη που συνήθως επαναλαμβάνεται μετά από αφίξεις μεγάλων ονομάτων σε κλαμπ. Κυρίως βασίζεται στην αντίληψη ότι τα ποδοσφαιρικά σωματεία λαμβάνουν τα περισσότερα χρήματα από τις πωλήσεις των εμπορευμάτων τους (όπως για παράδειγμα τις φανέλες).

Η ανάλυση από την «Brand Finance» σκιαγραφούσε τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε η αποχώρηση του Μέσι από το Καμπ Νόου. Κυρίως έγινε αναφορά στο γεγονός πως κατά πάσα πιθανότητα η απουσία του θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τους Καταλανούς και πως τα έσοδα από τις πωλήσεις των φανελών ήταν σχετικά ελάχιστα.

Οι προβλέψεις τους έδειξαν ότι η αποχώρηση του 34χρονου πιθανότατα θα κόστιζε στον σύλλογο έως και 137 εκατομμύρια ευρώ – κάτι που θα αποσπούσε ένα σημαντικό 11 % από την αξία του brand τους.

Το ποσό που έλαβε ο σύλλογος από της πωλήσεις της φανέλας του Μέσι αντιστοιχούσε μόνο ένα κλάσμα του συνόλου, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από αυτές τις να πηγαίνει αλλού.
7_6.jpg

Τονίστηκε ότι οι πωλήσεις των ενδυμάτων είχαν αξία άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αλλά η Μπαρτσελόνα θα έπαιρνε μόνο περίπου 30 εκατομμύρια από αυτές τις συναλλαγές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν συνάψει συμφωνίες με τους κατασκευαστές ενδυμάτων – στην προκειμένη περίπτωση της Nike – οι οποίες τους παρέχουν μόνο ένα ελάχιστο κέρδος από τις πωλήσεις, συνήθως μεταξύ 10 και 15 τοις εκατό.

Οι συμφωνίες με τις εταιρίες ενδυμάτων έχουν ισχύ για πολλά χρόνια και διαπραγματεύονται εν μέρει λόγω της αντιληπτής αξίας της μάρκας του συλλόγου. Έτσι η κίνηση του Μέσι είναι πιθανό να ενισχύσει την Παρί  και να αποδυναμώσει την Μπαρτσελόνα, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις της δεν θα γίνουν άμεσα γνωστές.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης