Sports Βusiness

Ζοσέ Μουρίνιο: Συνεχίζει να σκορπάει εκατομμύρια και στην Ρόμα

Ζοσέ Μουρίνιο: Συνεχίζει να σκορπάει εκατομμύρια και στην Ρόμα

Η μεταγραφή του Τάμι Έιμπραχαμ στην Ρόμα, επιβεβαιώνει πως ο Ζοσέ Μουρίνιο, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ την (άκρως δαπανηρή) τακτική του…

Σχετικά Άρθρα

Η Ρόμα, το φετινό καλοκαίρι, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύνολο ώστε να επιστρέψει και πάλι στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος αλλά και την είσοδό της στο Champions League. Έπειτα από μία μέτρια έως κακή σεζόν, οι «τζιαλορόσι» έκαναν το πρώτη μεγάλη κίνηση με την πρόσληψη του Ζοσέ Μουρίνιο.

Μία απόφαση, που άπαντες γνώριζαν πως θα τους κόστιζε… πολύ. Όχι για το συμβόλαιο του Πορτογάλου προπονητή αλλά για τους ποδοσφαιριστές που θα ήθελε για την ενίσχυση του ρόστερ. Σε ακόμα έναν σύλλογο, ο «Special One» αποφασίζει να βγάλει ένα τεράστιο ποσό από τα ταμεία της ομάδας και μένει να φανεί, αν αυτή την φορά, θα έχει αντίκρισμα.

Το ρεκόρ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το παράδειγμα των Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης και η αποτυχία με την Τότεναμ που δηλώνει… ρίσκο. Ο Τάμι Έιμπραχαμ είναι ακόμα μία προσθήκη στην τεράστια λίστα του Πορτογάλου τεχνικού.

Η «μετάλλαξη» της Ρόμα…

Η Ρόμα πάντα ήταν ένας σύλλογος που δαπανούσε αρκετά χρήματα στην μεταγραφική περίοδο. Τα 97 εκατ. ευρώ που έχει δαπανήσει φέτος, σίγουρα δεν είναι ρεκόρ αλλά είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους «τζιαλορόσι». Ο λόγος είναι πως δεν συνάδουν με τις πωλήσεις του συλλόγου, σε καμία περίπτωση.

Για παράδειγμα, τη σεζόν 2018/19, δαπάνησε συνολικά 164 εκατ. ευρώ, όμως, στα ταμεία μπήκαν 150 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα της Ρώμης ήταν μόλις 15 εκατ. ευρώ μείον στην χρονιά, σε αντίθεση με τώρα. Τα μοναδικά έσοδα του συλλόγου είναι το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή η Ρόμα έχει προχωρήσει σε τεράστιες αγορές δίχως να έχει πουλήσει ποδοσφαιριστές ώστε να ισορροπήσει τον ισολογισμό της.

Αυξάνεται η διαφορά από Γκουαρντιόλα!

Το γεγονός πως ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι από τους προπονητές που χρειάζεται τεράστιο μπάτζετ για μεταγραφές, δεν είναι τυχαίο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το transfermarkt, η αγορά του Τάμι Έιμπραχαμ έναντι 40 εκατ. ευρώ, αύξησε και άλλο την διαφορά του Πορτογάλου τεχνικού από τον Πεπ Γκουαρντιόλα, στην λίστα των τεχνικών που έχουν ρίξει πολλά χρήματα στις μεταγραφές.

Πιο αναλυτικά, ο Μουρίνιο έχει χρειαστεί 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, με τον Καταλανό προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι να βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 1,59 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μόνη διαφορά των δύο, είναι πως ο Πορτογάλος τα έχει διαθέσει για 104 ποδοσφαιριστές, ενώ ο Πεπ για 67.

hi-res-78cecdc59a91bf5aefd6f8a134d12fd9_crop_north.jpg

Το ρεκόρ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η μεγάλη αποτυχία της Τότεναμ…

Ο «Special One» αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προπονητές του 21ου αιώνα. Έχει καταφέρει τεράστια πράγματα με ομάδες που είτε ήταν φαβορί (Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι) είτε όχι (Πόρτο, Ίντερ). Ωστόσο, οι τελευταίες απόπειρες της καριέρας του, μόνο πετυχημένες δεν ήταν. Στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βέβαια, το πήγε ένα βήμα παρακάτω.

Έμεινε στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων» για 2,5 χρόνια, κατακτώντας ένα κύπελλο Αγγλία και ένα Europa League. Ωστόσο, όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση για τα χρήματα που δαπάνησε στις μεταγραφικές περιόδους. Έχοντας το ελεύθερο από την διοίκηση του αγγλικού συλλόγου, βγήκαν από τα ταμεία της ομάδας περίπου 466 εκατ. ευρώ (!).

Jose-Mourinho-and-Paul-Pogba-File-Photo.jpg

Ανάμεσα στις μεταγραφές, ήταν εκείνη (ρεκόρ στην ιστορία του ποδοσφαίρου τότε) του Πολ Πογκμπά, ο οποίος κόστισε 105 εκατ. ευρώ για να αφήσει την Γιουβέντους και να ταξιδέψει στο Νησί. Από κοντά και η απόκτηση του Ρομέλου Λουκάκου έναντι 84,7 εκατ. ευρώ από την Έβερτον αλλά και του Φρεντ με 59 εκατ. ευρώ από την Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Όσο για το κεφάλαιο της Τότεναμ, όλα πήγαν λάθος. Μετά από ένα ολικό λίφτινγκ του ρόστερ, το περασμένο καλοκαίρι, ο Ζοσέ Μουρίνιο αποτέλεσε παρελθόν, τον Απρίλη που μας πέρασε, αφήνοντας πίσω του 145 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές. Ένας συνωστισμός ακριβών ποδοσφαιριστών που δεν κατάφεραν να επαναφέρουν την Τότεναμ στις θέσεις που ήταν επί Ποτσετίνο.

0_GettyImages-1184877921.jpg

Με οδηγό την τριετία στην Ίντερ, ο Ζοσέ Μουρίνιο θέλει να ξανασηκώσει το όνομά του στην Ρόμα και να διατηρήσει την φήμη πως αγοράζει ακριβά αλλά τα μεταφράζει σε τίτλους.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης