Sports Βusiness

Παρί Σεν Ζερμέν: Από τα 103 εκατ. ευρώ στα... 993 εκατ. ευρώ μέσα σε μια δεκαετία!

Παρί Σεν Ζερμέν: Από τα 103 εκατ. ευρώ στα... 993 εκατ. ευρώ μέσα σε μια δεκαετία!
Το μπάτζετ της Παρί Σεν Ζερμέν εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα νούμερα -μετά την εξαγορά του κλαμπ από την Qatar Sports Investments- και το «BN Sports» καταγράφει την τεράστια αυτή διαφορά, παραθέτοντας οικονομικά και αγωνιστικά στοιχεία από τη σεζόν 2010-11.
Σχετικά Άρθρα

Η σεζόν 2010-2011 έμελλε να αποδειχθεί ιστορική για την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο κορυφαίος γαλλικός σύλλογος άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς, περνώντας στα χέρια της Qatar Sports Investments, που έμελλε να τον γιγαντώσει οικονομικά και αγωνιστικά.

Καταγράφοντας τα στοιχεία αυτής της δεκαετίας, οι διαφορές σε αμφότερους τομείς μοιάζουν χαώδεις. Από τα περίπου 103 εκατομμύρια ευρώ που κόστιζε το ρόστερ των Παριζιάνων τη σεζόν 2010-11, φτάσαμε σε σημείο να βλέπουμε το συγκεκριμένο ποσό ολοένα και να αυξάνεται, φτάνοντας το 2021-22 τα 993 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα transfermarkt.com.

paris-2010.jpg

Από τους Σακό, Νενέ και Οαρό στους Μέσι, Νεϊμάρ και Εμπαπέ!

Είναι δεδομένο πως όταν το χρήμα ρέει άφθονο, τότε ένας σύλλογος μπορεί και να προχωρήσει σε ποιοτικότερες μεταγραφικές κινήσεις. Με προπονητή τον Αντουάν Κομπουαρέ η Παρί τερμάτισε 4η στο γαλλικό πρωτάθλημα και έφτασε ως τους «16» του Europa League, έχοντας ως ακριβότερο ποδοσφαιριστή τον 20χρονο τότε, Μαμαντού Σακό!

Ακολουθούσαν οι Νενέ (12,5 εκατ. ευρώ), Γκιγιόμ Οαρό (11 εκατ. ευρώ), Στεφάν Σεσενιόν (8,5 εκατ. ευρώ) και Μεβλούτ Ερντίντς (8,5 εκατ. ευρώ), συμπληρώνοντας το Top-5 ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών εκείνης της σεζόν του συλλόγου.

Ωστόσο, από όταν ανέλαβε το QSI όλα άλλαξαν. Η Παρί κάθε χρόνο αύξανε το διαθέσιμο μπάτζετ της, έφερνε μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο Παρίσι (σ.σ. κάνοντας και την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία με 222 εκατ. ευρώ του Νεϊμάρ), ενώ παράλληλα άρχισε να κατακτά ολοένα και περισσότερους εγχώριους τίτλους.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα. Ο Λιονέλ Μέσι -ως ελεύθερος- αποχωρεί από την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα και γίνεται ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν, με συμβόλαιο για 2+1 χρόνια και ετήσιες απολαβές ύψους 35 εκατ. ευρώ!

Βεβαίως, εκτός από τον Αργεντινό σούπερ σταρ, στο φετινό ρόστερ συναντάμε ακόμα τους Κίλιαν Εμπαπέ (160 εκατ. ευρώ), Νεϊμάρ (100 εκατ. ευρώ), Μαρκίνιος (75 εκατ. ευρώ), Τζίτζι Ντοναρούμα (65 εκατ. ευρώ), ως τους Top-5 πιο ακριβούς ποδοσφαιριστές της.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τωρινός προπονητής των Παριζιάνων είναι ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ο οποίος επίσης αμείβεται με ένα παχυλό συμβόλαιο και έχει αναγνωρισμένη αξία παγκοσμίως.

paris-2021.jpg

Χαώδης η χρηματιστηριακή διαφορά με την ενδεκάδα του ’11

Τέλος, ενδιαφέρον έχει να δούμε και την τελευταία ενδεκάδα της Παρί σε έναν αγώνα με τη Σεντ Ετιέν το 2011. Τερματοφύλακας ήταν ο Γκρεγκορί Κουπέ, με τους Σεαρά, Ζουμανά Καμαρά, Μαμαντού Σακό και Σιλβέν Αρμάν να αποτελούν την αμυντική τετράδα.

Στο κέντρο συναντάμε τους Ματιέ Μποντμέρ, Κλοντ Μακελελέ, Κριστόφ Ζαλέ και στην επίθεση τους Λουντοβίκ Ζιουλί, Νεσκάν Κεμπανό και Μεβλούτ Ερντίντς, σε μια ενδεκάδα που φτάνει ακριβώς στα 50 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με την τελευταία 11άδα που παρέταξε ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στον αγώνα πρωταθλήματος με την Στρασμπούργκ και πρόκειται για τους: Νάβας, Ντιαλό, Κιμπεμπέ, Κέλερ, Χακίμι, Ερέρα, Βαϊνάλντουμ, Εμπιμπέ, Εμπαπέ, Ντράξλερ και Ικάρντι, που όλοι μαζί κοστίζουν περί τα 431 εκατ. ευρώ.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης