Sports Βusiness

FIFA: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα καταβάλλει αποζημίωση ύψους 201 εκατ. δολαρίων στην Παγκόσμια Ομοσπονδία

FIFA: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα καταβάλλει αποζημίωση ύψους 201 εκατ. δολαρίων στην Παγκόσμια Ομοσπονδία

Θετική έκβαση είχε η έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο του ποδοσφαίρου στα υψηλά κλιμάκια της FIFA το 2015, μιας και οι αμερικανικές Αρχές αποφάσισαν την επιστροφή κατασχεθέντων κεφαλαίων ύψους 201 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η διαφθορά νικήθηκε, με μεγάλη κερδισμένη τη FIFA. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δια μέσου της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, ενέκρινε αποζημίωση ύψους 201 εκατομμυρίων δολαρίων στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά κεφάλαια τα οποία κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας περί της διαφθοράς από τις αμερικανικές Αρχές.

Το 2015 ο Ζεπ Μπλάτερ, επί χρόνια ηγέτης της FIFA, παραιτήθηκε από τη θέση του λόγω των ανακαλύψεων των Αμερικανών. Εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο ήταν πάνω από 40 στελέχη του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος και 4 εταιρίες, με τις κατηγορίες της απάτης, της δωροδοκίας και ξέπλυμα χρήματος. Μέσα στην εβδομάδα ομολόγησε την ενοχή του, 27ος που το πράττει, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟ του Ελ Σαλβαδόρ, Ρεινάλδο Βάσκες.

GIANNIS.jpg

Ο διάδοχός του Μπλάτερ το 2016, Τζιάνι Ινφαντίνο ανέφερε πως ανέκαθεν αποτελούσε θύμα των εγκληματικών ενεργειών διεφθαρμένων υπευθύνων. Ο ισχυρός άνδρας της FIFA τόνισε ότι η αποζημίωση θα μοιραστεί ισόποσα με τις Ομοσπονδίες των CONCACAF και CONMEBOL, με την πρώτη δόση να ανέρχεται σε 32,3 εκατομμύρια δολάρια. 

«Είμαι ενθουσιασμένος που χρήματα τα οποία παράνομα πάρθηκαν από το ποδόσφαιρο, τώρα επιστρέφονται για τους κατάλληλους σκοπούς. Χάρη στην παρέμβαση της αμερικανικής δικαιοσύνης μπορέσαμε να μετατρέψουμε έναν τοξικό οργανισμό, σε ένα αξιόπιστικο παγκόσμιο διοικητικό αθλητικό όργανο», το σχόλιο του Ινφαντίνο.

«Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα που έχουν κλαπεί από διεφθαρμένους ποδοσφαιρικούς παράγοντες και υψηλόβαθμα στελέχη του αθλητικού μάρκετινγκ, μέσω απάτης και απληστίας, θα επιστραφούν εκεί που ανήκουν», δήλωσε η Εισαγγελέας, Jacquelyn M. Kasulis, υπεύθυνη για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

«Από την αρχή, αυτή η έρευνα και η δίωξη επικεντρώθηκαν στο να οδηγήσουν τους παραβάτες στη δικαιοσύνη και να αποκαταστήσουν τα αθέμιτα κέρδη σε όσους εργάζονται προς όφελος του όμορφου παιχνιδιού», κατέληξε.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης