Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μέσω ΗΠΑ συνεχίζεται η διορθωτική κίνηση – Απώλειες σε όλο το ταμπλό

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μέσω ΗΠΑ συνεχίζεται η διορθωτική κίνηση – Απώλειες σε όλο το ταμπλό
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, φέρνει πιέσεις στις αγορές. Οι ευρωπαϊκές απώλειες καταγράφουν αξιόλογη υποχώρηση με το γερμανικό DAX να υποχωρεί 1,2%. Ακολουθεί και ο Γενικός Δείκτης με ανάλογες απώλειες. Υποχωρεί η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών που έκανε πράξη στα πρώτα λεπτά. Ο τραπεζικός δείκτης χάνει πάνω από 1,8%.

JUMBO: Τι πορεία πωλήσεων είναι αυτή! Στο επτάμηνο ο όμιλος έχει αύξηση πωλήσεων 20% έναντι εκτίμησης της διοίκησης για 15% περίπου στο σύνολο της χρήσης. Θα αξιολογήσει μετά τα στοιχεία Σεπτεμβρίου την εκτίμησή της η διοίκηση. Αναφέρει επίσης η διοίκηση πως προχωρά σε μειώσεις τιμών. Ο Ιούλιος είχε αύξηση πωλήσεων στην Ελλάδα 22%. Έρχεται το πρόσθετο μέρισμα τέλος Αυγούστου και νομίζουμε πως θα δούμε και τρίτη διανομή προς το τέλος του έτους αν διατηρηθεί αυτό το growth.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απανωτές οι αναθεωρήσεις εκτιμήσεων. Η Εθνική Τράπεζα από 0,75 ευρώ κέρδη ανά μετοχή το 2023 πήγε την εκτίμηση σε 1,11 ευρώ. Η Πειραιώς από 0,55 ευρώ ανά μετοχή πήγε την εκτίμηση στα 0,6150 ευρώ και η Eurobank από 0,22 ευρώ σε 0,28 ευρώ ανά μετοχή. Μιλάμε για απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 15%. Απίστευτη απόδοση. Σα να λέμε βάζεις τα λεφτά σου στον τόκο και παίρνεις 15%. Βέβαια, όλα αυτά τα κέρδη προφανώς και δεν προέρχονται από τις τρομερές και καινοτόμες ιδέες των διοικήσεων. Μηδέν το επιτόκιο καταθέσεων, στο Θεό των χορηγήσεων. Όλες κάνουν το ίδιο. Όλες κάνουν το ίδιο αλλά καμία αρχή δεν κάνει κάποιο έλεγχο. Νέα δάνεια δε δίνονται, γιατί ποιος θα πάει να πάρει δάνειο με τέτοια επιτόκια. Κάποια στιγμή ο κόσμος θα «ξυπνήσει» και θα βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Άνω του 2% υποχωρούν Cenergy, ΔΕΗ, Lamda, Aegean, Viohalco, Alpha Bank και Πειραιώς. Χωρίς πράξη η Quest και αμετάβλητη μόνο η Autohellas. Καμία ανοδική.

MIG: Το εξάμηνο δείχνει την αλλαγή που έχει συντελεστεί λόγω της πώλησης της Attica Group. Η λογιστική κατάσταση έχει αλλάξει. Ο τζίρος πλέον είναι μικρός και έχει κέρδη από τα ακίνητα στη Σερβία, ενώ το έκτακτο κέρδος από την πώληση των πλοίων εκτόξευσε την κερδοφορία και τα ίδια κεφάλαια. Όμως δεν έχει πλέον κάποια δραστηριότητα και για εκείνα τα ακίνητα στη Σεβρία έχουν ειπωθεί πολλά. Η μητρική είναι απαλλαγμένη από δάνεια, ενώ ο όμιλος έχει περίπου 92 εκατ. ευρώ δάνεια και 12,1 εκατ. ευρώ ταμείο.

INTERTECH: Η μετοχή έτρεξε δυνατά χθες λόγω των πληροφοριών. Υπάρχουν κάμποσες πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά για το τίμημα, αλλά όλες συγκλίνουν στο ότι είναι χαμηλότερο από το χθεσινό κλείσιμο. Προφανώς οι επενδυτές ποντάρουν στη συνέχεια και όχι στην εξαγορά. Προσεγγίζοντας την τιμή της μετοχής με βάση τα κέρδη των τελευταίων χρήσεων δε μπορούμε να πούμε πως αδικείται, αλλά δεν είδαμε και κάποια κίνηση από το μέτοχο για να βελτιώσει την κατάσταση. Θα μπορούσε να είχε κάνει αρκετά.

Επομένως, η αγορά «παίζει» το σενάριο ο νέος βασικός μέτοχος η CD Media να κάνει κάτι καλύτερο. Είναι αρκετά νωρίς να προεξοφληθεί. Ας περιμένουμε την εξαγορά και να ακούσουμε τα σχέδια. Κάποιες πληροφορίες λένε πως είναι ακόμα νωρίς και οι διαπραγματεύσεις έχουν δρόμο, αλλά γίνονται με τιμή πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα. Λογικά ο κ.Αμοιρίδης θα βγει με καλό κέρδος γιατί πριν μερικά χρόνια είχε μπει στην εισηγμένη με αρκετά χαμηλή τιμή. Με αρκετή μεταβλητότητα και υψηλό όγκο άνοιξε η μετοχή.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Σπάει και αυτή τα κοντέρ και ακολουθεί την ΑΛΜΥ, αφού η δύναμη του ομίλου δεν είναι η Βιοκαρπέτ όπως λέει το όνομα, δηλαδή τα χαλιά, αλλά η Exalco, ήτοι το αλουμίνιο και τα προϊόντα που δημιουργεί που είναι και εξαιρετικά. Παραθέτουμε γράφημα φίλου αναγνώστη που την παρακολουθεί. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πόσες μετοχές έχουν την ίδια διαγραμματική εικόνα. Κάποιες έχουν κάνει εκτόξευση, άλλες τώρα σπάνε τη μακροχρόνια συσσώρευση. Υπάρχουν φήμες ότι έχει κλείσει μεγάλη δουλειά. Αμετάβλητη στο άνοιγμα.
ΒΙΟΚΑ.jpeg
MEDICON: Έβαλαν 10.000 προς στα 3,75 ευρώ και νόμιζαν ότι θα φοβηθούν οι σοβαροί επενδυτές. Το χαρτί είναι τσάμπα και χωρίς να κοιτάξουμε τι γίνεται γύρω μας σε άλλες μετοχές. Εξαφανίστηκαν βέβαια τα χαρτιά στο πρώτο δευτερόλεπτο.

ΓΕΒΚΑ: Εδώ έχουν βάλει 18 χιλ. τεμάχια προς πώληση λίγο κάτω από το +2%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης