Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλου (Eurobank) - Έτος επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 - Η έξοδος στις αγορές θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία

Μεγάλου (Eurobank) - Έτος επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 - Η έξοδος στις αγορές θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία
Η αύξηση των εξαγωγών θα φέρει πλούτο στην Ελλάδα
Tη βεβαιότητα πως το 2014 θα είναι το έτος επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου.
"Το 2014 θα είναι έτος επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη", διεμήνυσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα: «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Όραμα και Πραγματικότητα», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως σύντομα οι ελληνικές τράπεζες θα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση ώστε να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Μόλις οι ελληνικές τράπεζες ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές, τότε θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, εξήγησε ο κ. Μεγάλου, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, οι Έλληνες εξαγωγείς αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.
"Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στη μείωση των εισαγωγών, αλλά στην αύξηση των εξαγωγών. Αυτό θα φέρει πλούτο στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ούτε εισαγόμενη, ούτε εσωστρεφής, ούτε συγκυριακή", εξήγησε ο κ. Μεγάλου.

Η ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank Xρ. Μεγάλου

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία...
Μετά από 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης, που μείωσε σωρευτικά το ΑΕΠ περισσότερο από 25% σε πραγματικούς όρους,
έχουμε τις πρώτες ξεκάθαρες ενδείξεις πως οι μεγάλες θυσίες που απαιτήθηκαν έχουν αρχίσει να αποδίδουν.
Αυτή η χρονιά, το 2014, θα είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των περισσότερων διεθνών οργανισμών, αλλά και των δικών μας οικονομολόγων στη Eurobank, η χρονιά επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όλοι πια αναγνωρίζουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί στη χώρα μας δεν έχει προηγούμενο στα οικονομικά χρονικά.
Η μεγαλύτερη επιτυχία ασφαλώς είναι η αντιστροφή των δίδυμων ελλειμμάτων, που στραγγάλιζαν την ελληνική οικονομία.
Από τη μία, αντιστράφηκε η εικόνα στα δημόσια οικονομικά και πέρυσι καταγράφηκε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα.
Ταυτόχρονα … και αυτό δεν έχει επαρκώς επισημανθεί … εξίσου μεγάλη επιτυχία συνιστά η αντιστροφή της εικόνας στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών, που έκλεισε και αυτό πλεονασματικό για πρώτη φορά από τότε που έχουμε καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία.
Αν κοιτάξουμε πίσω, στο ξεκίνημα της κρίσης, οι αριθμοί αποτυπώνουν τη διαδρομή που έχει κάνει η Ελλάδα και πόσο βαθύ ήταν το χάσμα που είχε ανοίξει τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
Πριν από μόλις 6 χρόνια, όταν φτάσαμε στο ναδίρ, με το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η διαφορά ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές εμπορεύσιμων αγαθών ήταν 44 δισεκατομμύρια ευρώ με τις εισαγωγές να είναι υπερτριπλάσιες των εξαγωγών.
Δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς γιατί μια τέτοια κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη...
Η αλλαγή της τάσης ήταν απόλυτη προτεραιότητα.
Και πράγματι αυτή έχει συντελεστεί.
Αυτά είναι τα καλά νέα.
Δεν είναι όμως όλη η ιστορία, γιατί η άλλη όψη αφορά το μέλλον και έχει εσάς, τους Έλληνες εξαγωγείς, για πρωταγωνιστές.
Πολύ πρόσφατα ένας διακεκριμένος Ευρωπαίος οικονομολόγος επικαλέστηκε αυτά ακριβώς τα στοιχεία.
Το 2008, οι εισαγωγές αγαθών στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 63,8 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές περιορίστηκαν στα 19,8 δισ. ευρώ.
Μετά από τεράστια προσπάθεια και μεγάλο κοινωνικό κόστος, είχαμε το 2013 εισαγωγές αγαθών ύψους 39,8 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 37,6%, και εξαγωγές ύψους 22,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,6%.
Το συμπέρασμα - και σωστά - είναι πως το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας ισοσκελίστηκε κυρίως με τη μείωση των εισαγωγών και δευτερευόντως από την αύξηση των εξαγωγών.
Και αυτό παρότι με τη μεγάλη συμπίεση του κόστους εργασίας, η Ελλάδα έχει ανακτήσει το σύνολο της ανταγωνιστικότητας που είχε απολέσει τα χρόνια μετά την ένταξη στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η προσαρμογή έχει τεράστια σημασία για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία.
Όταν γίνουμε πιο φτωχοί, προφανώς θα έχουμε λιγότερες εισαγωγές.
Αλλά ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης ωθεί προς την άλλη επιλογή: να ρίξουμε το βάρος όχι πια στην, αναγκαία σε πρώτη φάση, μείωση των εισαγωγών μας, αλλά στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Αυτή είναι που θα φέρει πλούτο στη χώρα.
Θα ξέρουμε πως πετύχαμε όταν θα έχουμε καταγράψει ένα διατηρήσιμο εμπορικό πλεόνασμα, στηριγμένο σε μια νέα παραγωγική βάση, με σημαντική αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ που προέρχεται από τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.
Είναι φανερό ότι η ραγδαία ενίσχυση των εξαγωγών έχει κεντρικό ρόλο στην διασφάλιση μιας βιώσιμης, υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας που θα στηριχτεί σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που ζητάνε οι νέοι για να μπορούν να μείνουν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους.
Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ούτε συγκυριακή, ούτε εσωστρεφής, ούτε εισαγόμενη.
Ανάπτυξη για την Ελλάδα στο μέλλον σημαίνει
διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα,
προσαρμογή στις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, εγκατάσταση δικτύων επιχειρηματικής συνεργασίας σε διεθνή κλίμακα,
ανταπόκριση στις απαιτήσεις των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο,
έγκαιρη αποκρυπτογράφηση των διεθνών τάσεων και
συνεχής αναβάθμιση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων.
Όπως επισήμανε πρόσφατα ο κ. Πρωθυπουργός, οι διαφορετικές στοχεύσεις έχουν νόημα μόνον όταν εντάσσονται σε μια τέτοια ενιαία στρατηγική.
Μακροπρόθεσμα, τόνισε, η Ανάπτυξη δεν είναι αντίπαλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου.
Μακροχρόνια η Ανταγωνιστικότητα δεν είναι αντίπαλος της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.
Μπορούμε να το πετύχουμε;
Αν δεν πίστευα πως η απάντηση είναι θετική, δεν θα είχα έρθει για να σας μιλήσω.
Αν δεν πιστεύατε στη θετική απάντηση … δεν θα ήσασταν εδώ εσείς που τη δίνετε καθημερινά την μάχη στην επιχειρηματική σας δραστηριότητα.
Η θετική απάντηση, όμως, έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Μια βασική προϋπόθεση αποτελεί η σταδιακή εξομάλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να πιέζονται από την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία.
Εδώ οι τράπεζες καλούμαστε να παίξουμε κομβικό ρόλο για να αξιοποιήσουμε μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία την οποία συνθέτουν τρεις διαφορετικές, αλλά παράλληλες και αλληλοσυμπληρούμενες εξελίξεις:
Πρώτον, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Με τον τρόπο αυτό ελπίζουμε πολύ σύντομα ότι οι Τράπεζές μας θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να κάνουν τη βασική τους δουλειά … που είναι και η βασική ανάγκη της ελληνικής οικονομίας σήμερα …
δηλαδή να χρηματοδοτούν υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις.
Δεύτερον, η διαφαινόμενη έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές.
Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά το πρώτο βήμα είναι σημαντικό. Στο τέλος του δρόμου … στόχος είναι να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν χωρίς ανταγωνιστικό μειονέκτημα τους ξένους ανταγωνιστές τους στις διεθνείς αγορές.
Και, τρίτον, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα, την οποία θα σηματοδοτήσει η επικείμενη έξοδός της στις αγορές.
Η παγίωση της πεποίθησης ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ενάρετο κύκλο και έχει μπροστά της θετικές προοπτικές είναι η μόνη που μπορεί να κατοχυρώσει τη βιωσιμότητα τόσο της πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές όσο και της ανταγωνιστικής χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι ανωτέρω εξελίξεις συνδέονται η μία με την άλλη και στο σύνολό τους συγκροτούν τον ενάρετο κύκλο στον οποίο αναφέρθηκα.
Και βεβαίως είναι πολύ θετικό που έκλεισε η συμφωνία με τους εταίρους.
Γνωρίζουμε ότι για να διευρυνθεί το ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ, για να υποκατασταθούν εισαγωγές με εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, και δευτερευόντως, υπηρεσίες, για να περάσουμε στο πολυσυζητημένο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία … χρειάζονται επενδύσεις.
Επενδύσεις άμεσες για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης, επενδύσεις για τη δημιουργία νέων δικτύων διάθεσης των προϊόντων και των υπηρεσιών μας στο εξωτερικό, για να μην μιλήσω για τη μεγάλη εθνική επένδυση που αποτελεί η επιβεβλημένη αναβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης με προσαρμογή στις προοπτικές και τις ανάγκες μιας τέτοιας οικονομικής και παραγωγικής βάσης.
Υπό τις προϋποθέσεις που περιέγραψα οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν την αναγκαία επενδυτική ώθηση και το άλμα επιδόσεων της Ελλάδας στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές.
Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας, γιατί αυτό είναι το διακύβευμα, δεν είναι ούτε απλός, ούτε εύκολος, ούτε μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.
Οι ελληνικές τράπεζες, όμως, έχοντας κατοχυρώσει την κεφαλαιακή τους βάση μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά με εργαλείο την ενεργό στήριξή τους προς επιχειρήσεις με συγκροτημένα επιχειρηματικά σχέδια,
με εξωστρεφή προσανατολισμό,
με δυναμική παρουσία στις διεθνείς αγορές
και με αιχμή τους την καινοτομία και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως όλα τα παραπάνω έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική πολιτεία και έχουν πια γίνει αναπόσπαστα και κεντρικά τμήματα μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η προώθηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έχει ενταχθεί στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο.
Η Προεδρία μας στηρίζει την κοινή πρωτοβουλία Κομισιόν και ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, έχοντας συνείδηση της σημασίας τους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας … και μάλιστα σταθερών και υψηλής ποιότητας.
Αυτή άλλωστε είναι η απάντηση στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, αυτή της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων...
Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία υποστηρίζει και τις ειδικές πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, μέσω της ενεργοποίησης της ΕΤΕπ και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου – στις οποίες οι ελληνικές τράπεζες - και επιτρέψτε μου να πω -κατεξοχήν η Eurobank,  συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις.
Δεν θέλω να σας κουράσω, αλλά δεν θα ήθελα και να παραλείψω κάτι που αφορά τη Eurobank … και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί το συγκεκριμένο κοινό το έχει αναγνωρίσει έμπρακτα μέσα από τη συνεργασία μας.
Η λέξη «εξωστρέφεια» χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στο δημόσιο λόγο - και αυτό είναι θετικό.
Για τη Eurobank, ωστόσο, είναι μια λέξη που υπάρχει από πολύ καιρό στο καθημερινό λεξιλόγιο και στην τραπεζική μας πρακτική.
Το έχουμε αποδείξει στην πράξη, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και συνεχίζουμε – και μπορώ σήμερα να δεσμευτώ προς εσάς ότι η στενή σχέση, η συνεργασία, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη με τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις θα είναι στην καρδιά και του νέου μοντέλου δραστηριοτήτων που εφαρμόζουμε στη Eurobank, ακριβώς γιατί είναι προσαρμοσμένο στις μελλοντικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών η Eurobank
1)    Διοργανώνει το πρόγραμμα GO INTERNATIONAL:
Στόχος του Προγράμματος είναι να διευκολύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέα δίκτυα και να προβληθούν στις διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας το εξαγωγικό τους δυναμικό.
Από το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 4 επιχειρηματικές αποστολές σε Κύπρο (Φεβρουάριος 2011), Σερβία (Οκτώβριος 2011), Ρουμανία (Ιούνιος 2012) και Ρωσία (Μάιος 2013).  
Σε αυτές έγιναν συνολικά περισσότερες από 6.250 επιχειρηματικές συναντήσεις ανάμεσα σε 356  Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και 22 ερευνητικά κέντρα) και πάνω από 750 επιχειρήσεις από 16 χώρες (Κύπρος, Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία, Αίγυπτος, Βοσνία, Σλοβενία, Κροατία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Πολωνία)
2)    Δημιούργησε τη Διαδικτυακή Πύλη Εξαγωγέων Exportgate.gr:
Το Exportgate.gr αποτελεί τη ‘συνέχεια’ του Προγράμματος Go International στο Διαδίκτυο.
Θέσαμε στη διάθεση των Ελλήνων εξαγωγέων ένα εύχρηστο, εύκολα προσβάσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό εργαλείο για τη σύναψη εμπορικών σχέσεων, την υλοποίηση συμφωνιών και τη διευκόλυνση συναλλαγών ανάμεσα σε ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες και δυνητικούς εισαγωγείς σε όλο τον κόσμο.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, το Exportgate προσέλκυσε το 2013 μισό εκατομμύριο επισκέπτες, εκ των οποίων το 65% προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού, ενδεικτικά ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία κ.ά.
3)    Διοργάνωσε σε συνεργασία με το ΣΕΒ το Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!».
Ο Διαγωνισμός προκηρύχθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2010 και η επιτυχία του Διαγωνισμού πιστοποιήθηκε από το υψηλό επίπεδο και τον μεγάλο αριθμό των υποψηφιοτήτων (συνολικά 542 στον 1ο και τον 2ο Διαγωνισμό)
καθώς και από τη συμμετοχή πλήθους φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Μέσα στο 2014 αναμένεται να προκηρυχθεί ο 3ος Διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»
Δεν θα πω περισσότερα γιατί οι περισσότεροι αυτά τα έχετε ζήσει από πρώτο χέρι, όπως φαίνεται και από την εντυπωσιακή αύξηση του μεριδίου μας στο εξαγωγικό εμπόριο,
που –σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος- διπλασιάστηκε μέσα σε πέντε μόλις χρόνια και έφτασε από 10,6% στο τέλος του 2008 στο 21,1% στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης