Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι ποσοστό μετοχών Εθνικής έχουν ανταλλαγεί με ADRs; - Περίπου το 14% ή 493 εκατ μετοχές

Τι ποσοστό μετοχών Εθνικής έχουν ανταλλαγεί με ADRs; - Περίπου το 14% ή 493 εκατ μετοχές
Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι ότι το τελευταίο διάστημα σταθερά ορισμένα funds διατηρούν σημαντικές θέσεις στο ADRs....
Η απόφαση της Εθνικής τράπεζας να μεταφέρει την θεματοφυλακή των μετοχών που έχουν κλειδωθεί στην Ελλάδα έναντι των ADRs στην BNP Paribas αλλά να διατηρήσει την Bank New York Mellon ως θεματοφύλακα για το ADRs διευκολύνει την ανταλλαξιμότητα μεταξύ της μετοχής της Εθνικής και του ADRs των αμερικανικών πιστοποιητικών για τράπεζες ή εταιρίες εκτός ΗΠΑ, έχει καλλιεργήσει προσδοκίες….στους επενδυτές.
Στις 28 Αυγούστου του 2015 μετά την επιβολή των capital controls ήταν η πρώτη ημέρα που επιτράπηκε η ανταλλαξιμότητα μετοχών Εθνικής και ADRs ενώ άνοιξε και ένα παράθυρο ώστε μέτοχοι της Εθνικής στο ελληνικό χρηματιστήριο να ανταλλάσουν τις μετοχές τους με ADRs της Εθνικής στην Νέα Υόρκη και έτσι…να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό νόμιμα.
Το βασικό ζήτημα – ερώτημα που ανέκυψε είναι τι ποσοστό μετοχών Εθνικής έχει ανταλλαγεί με ADRs;
Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν η Bank of New York Mellon εμφανιζόταν να κατέχει 5,2% της Εθνικής μέσω του ADRs αλλά το 5,2% ήταν ποσοστό που κατείχε ως θεματοφύλακας και όχι ως επενδυτής.
Η Εθνική κατέχει 3,53 δισεκ. κοινές μετοχές και με βάση πληροφορίες ασφαλείς πληροφορίες το 14% των μετοχών της Εθνικής έχει ανταλλαγή με ADRs αυτό αντιστοιχεί σε 493 εκατ μετοχές
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι το ADRs της Εθνικής εμφανίζεται με 20 ISIN π.χ. ISIN US6336435077.
Με βάση επιβεβαιωμένη πληροφορία υπάρχει πλήθος επενδυτών ιδιωτών που κυρίως πριν τα capital controls και εσχάτως έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος των μετοχών που κατέχουν στην Εθνική σε ADRs.
Αν αυτό όμως είναι αληθές γεννάται το ερώτημα συνέβη λόγω του φόβου των επενδυτών για την πορεία της Ελλάδος όλους τους τελευταίους μήνες ή υποκρύπτει κάτι άλλο;
Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι ότι το τελευταίο διάστημα σταθερά ορισμένα funds διατηρούν σημαντικές θέσεις στο ADRs.
Όχι αυτό δεν σχετίζεται με κινήσεις deals αλλά με στρατηγικές κερδοσκοπίας ορισμένων funds.
Π.χ. το Dalton Investment το αμερικανικό fund με 3,3 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια, η SLS management fund στην Νέα Υόρκη, η UBS, η GAM star fund και η Neuberger Berman Absolute και η Sound Point Capital Management LP διατηρούν αξιόλογες θέσεις στο ADRs της Εθνικής τράπεζας.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από όλα αυτά είναι αν η ανταλλαξιμότητα μετοχών με ADRs άπαξ και είναι αμφίδρομη, πόσους κατόχους μετοχών της Εθνικής στο ελληνικό χρηματιστήριο τους έχει οδηγήσει να μετατρέψουν τις μετοχές σε ADRs εξέλιξη που δείχνει…τον φόβο των ελλήνων επενδυτών για την ελληνική οικονομία και την πορεία της Ελλάδος γενικότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης