Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανησυχία στις τράπεζες για μεταχρονολογημένες χρεώσεις πέραν από τις πιστωτικές και στις χρεωστικές κάρτες

Ανησυχία στις τράπεζες για μεταχρονολογημένες χρεώσεις πέραν από τις πιστωτικές και στις χρεωστικές κάρτες
Ενδείξεις για πρόβλημα και στα POS δεύτερης συστημικής τράπεζας - Tα στοιχεία που έχουν ζητηθεί
Σε κατάσταση αναστάτωσης βρίσκονται τα επιτελεία των τραπεζών καθώς φαίνεται ότι το μεγάλο ζήτημα που αποκάλυψε το bankingnews με τις μεταχρονολογημένες δόσεις που χρεώνονται στις πιστωτικές κάρτες δεν περιορίζεται μόνο στις πιστωτικές κάρτες.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την αποκάλυψη του bankingnews.gr
Ειδικότερα τα τραπεζικά επιτελεία φαίνεται να είναι ανήσυχα πως υφίσταται ανάλογης φύσης ζήτημα και με τις χρεωστικές κάρτες υπό την έννοια ότι δεν λογιστικοποιήθηκαν συναλλαγές (π.χ. αγορές αγαθών και πληρωμές λογαριασμών) που έγιναν μετά τον Ιούνιο του 2020 έως και πρόσφατα.
Ζήτησαν στοιχεία
Ήδη έχουν ζητηθεί στοιχεία από την τράπεζα από την οποία ξεκίνησε το πρόβλημα αλλά έως χθες το βράδυ δεν τα είχαν λάβει.
Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόβλημα δεν υπάρχει με τις συναλλαγές μέσω POS μέσω μίας συστημικής τράπεζας αλλά και δεύτερης που χρησιμοποιεί τεχνολογίες ίδιας προέλευσης και έχει συνεργασίες με τις ίδιες εταιρίες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του συστήματος πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Ωστόσο σε επικοινωνία του bankingnews με τη δεύτερη τράπεζα υπήρξε κατηγορηματική άρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα.
Παρ όλα αυτά το bankingnews έχει ταυτοποιήσει συναλλαγή μέσω POS της εν λόγω τράπεζας όπου εμφανίζεται το ζήτημα της χρέωσης μεταχρονολογημένων δόσεων στον πελάτη.

Το άνοιγμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών (οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ολόκληρη την έκταση του προβλήματος με τις πιστωτικές) το άνοιγμα των μεταχρονολογημένων δόσεων υπολογίζεται στη καλύτερη περίπτωση 5 εκ ευρώ και στη χειρότερη 15 εκ ευρώ.
Το ποσό είναι τεράστιο καθώς αυξάνονται ανάλογα τα υπόλοιπα υποχρεώσεων των πιστωτικών καρτών. Βέβαια στις τράπεζες δεν θέλουν καν να σκέφτονται ότι υπάρχει ζήτημα με τις χρεωστικές καθώς εκεί το μέγεθος θα είναι τεράστιο ενώ θα υπάρξει αδυναμία επίλυσης καθώς για παράδειγμα στο μεοσδιάστημα υπάρχουν λογαριασμοί που έχουν κλείσει ή έχουν μηδενίσει ή ακόμα έχουν υπόλοιπο χαμηλότερο από τις χρεώσεις που θα γίνουν μεταχρονολογημένα.
Επισημαίνεται ότι προς το παρόν οι τράπεζες στην πλειοψηφία τους χρεώνουν αυτόματα τις πιστωτικές κάρτες των πελατών τους με μεταχρονολογημένες άτοκες και δεν έχουν βρει λύση στο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει σωρεία παρενεργειών στη λειτουργία της αγοράς αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης