Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το 10ετές κρατικό ομόλογο από 1,13% στο 0,76% και τα τραπεζικά Tier 2 δεν βελτιώνονται;

Γιατί το 10ετές κρατικό ομόλογο από 1,13% στο 0,76% και τα τραπεζικά Tier 2 δεν βελτιώνονται;
Τα κρατικά ομόλογα βελτιώνονται αλλά δεν ακολουθούν με τον ίδιο ρυθμό τα ομολογιακά tier 2 των τραπεζών
Σχετικά Άρθρα

Γιατί το 10ετές κρατικό ομόλογο της Ελλάδος από 1,13% που είχε βρεθεί πρόσφατα… υποχώρησε στο 0,76% μετά την παρέμβαση της Lagarde (ΕΚΤ) αναφερόμενη στις αποδόσεις των ομολόγων και στην αύξηση του ρυθμού αγοράς ομολόγων και… τα ομόλογα tier 2 των ελληνικών τραπεζών δεν παρουσιάζουν αντίστοιχη βελτίωση;

Ποια είναι τα δεδομένα;

Μετά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ΕΚΤ και FED ότι η αύξηση είναι προσωρινή (τίποτε μονιμότερο του προσωρινού) παρενέβη η Lagarde της ΕΚΤ.
Το 2020 πριν περίπου ένα χρόνο έλεγε η Lagarde ότι δεν είμαστε εδώ για να κοιτάμε τα spreads της Ιταλίας… μετά άρον – άρον την δήλωση αυτή την μάζεψε.
Ένα χρόνο αργότερα η Lagarde κοιτούσε τα spreads των χωρών της Νοτίου Ευρώπης και βλέποντας την άνοδο των αποδόσεων αποφάσισε να ασχοληθεί με τα spreads…των ομολόγων.
Οι αποδόσεις των ομολόγων πάντως υποχωρούν το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,76% και η Ιταλία στο 0,60%.
Επανήλθαν στα μη φυσιολογικά επίπεδα… και λέμε μη φυσιολογικά γιατί πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα είχε επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο 0,76% εάν η ΕΚΤ δεν χειραγωγούσε τις αγορές ομολόγων στην δευτερογενή αγορά;

Γιατί δεν ακολουθούν τα ομολογιακά των τραπεζών;

Παρατηρώντας τις αποδόσεις των ομολόγων των τραπεζικών, ενώ βλέπουμε μια βελτίωση, δεν ακολουθούν την τάση των κρατικών ομολόγων.
Να ξεχωρίσουμε τα ομόλογα.
Τα κοινά ομολογιακά δάνεια, τύπου senior bond έχουν επιτόκια 2% ή μεταξύ 1,8% με 2,1%.
Τα κοινά ομολογιακά αφορούν την ρευστότητα των τραπεζών και δεν ενέχουν ρίσκο.
Όμως οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν ομολογιακά tier 2 δηλαδή ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και από τον όρο μειωμένης εξασφάλισης αντιλαμβάνεστε ότι ενέχουν ρίσκο.
Ενέχουν ρίσκο μετοχικό, ενέχουν ρίσκο που άπτεται του κινδύνου της τράπεζας, γενικώς σε μια δύσκολη στιγμή οι τίτλοι αυτοί είναι στόχος.
Έτσι εξηγείται γιατί έχουμε υψηλές σχετικές αποδόσεις στα ομόλογα Tier 2 των τραπεζών.
Πάντως την καλύτερη απόδοση εμφανίζει η Εθνική τράπεζα και την υψηλότερη η Πειραιώς αν και έχει σημειώσει μεγάλη βελτίωση καθώς κάποια στιγμή τα Tier 2 των τραπεζών είχαν αποδώσεις ρεκόρ… 18% με 22%.
Pinakas_BN_1.png
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης