Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Που πρέπει να αποτιμώνται οι ελληνικές τράπεζες στο χρηματιστήριο; - Το μειονέκτημα του DTC και μια πικρή αλήθεια

Που πρέπει να αποτιμώνται οι ελληνικές τράπεζες στο χρηματιστήριο; - Το μειονέκτημα του DTC και μια πικρή αλήθεια
Δυστυχώς υπάρχει μια πικρή αλήθεια και για τις 4 ελληνικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα

Που πρέπει να αποτιμώνονται οι ελληνικές τράπεζες στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Η εύλογη απάντηση είναι εδώ που βρίσκονται και πολύ είναι.... εάν ληφθούν υπόψη τα NPEs, ότι θα φθάσουν στον μέσο ευρωπαϊκό όρο το 2022, ότι διαθέτουν τα χειρότερης ποιότητας κεφάλαια λόγω του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης αλλά και των ιδιαιτεροτήτων των ισολογισμών και της ελληνικής οικονομίας.
Η αποτίμηση με χρηματιστηριακούς όρους έχει ένα πλεονέκτημα είναι συγκρίσιμο μέγεθος κυρίως έναντι άλλων τραπεζών.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα, υπάρχει ο διαχρονικός δείκτης χρηματιστηριακής αξίας προς λογιστική αξία, πιο απλά η συνολική χρηματιστηριακή αξία προς τα ίδια κεφάλαια.
Ο δείκτης αυτός μας δείχνει ότι η Eurobank π.χ. έχει υψηλότερη αποτίμηση από την Unicredit, την Societe Generale και προσεγγίζει την BNP Paribas.
Εάν εξαιρεθεί η ιταλική Intesa San Paolo οι τράπεζες στην Ευρώπη δεν έχουν χαοτικές διαφορές σε σχέση με την Εθνική και Eurobank.
Το θέμα εδώ είναι τι περιθώρια ανόδου έχουν η Πειραιώς και Alpha bank οι δύο τράπεζες με την χαμηλότερη αποτίμηση.
Εάν πάρουμε ως παράδειγμα ότι το 2022 θα βρίσκονται στον μέσο όρο της Ευρώπης ως προς τα NPEs ας υποθέσουμε 5% NPE ratio – ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 3,7% - και εάν λάβουμε υπόψη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να απαλλαγούν από ένα ειδικό βάρος που ονομάζεται DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που αγγίζει τα 15,4 δισεκ. τα συμπεράσματα είναι τα εξής

Η Eurobank με την καλύτερη αποτίμηση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών πάνω από 0,80 ευρώ ανά μετοχή θα θεωρείται ακριβή τράπεζα ακόμη και εάν αποχωρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – συμβολικό ζήτημα – από το μετοχικό της κεφάλαιο εντός του 2021 - που σχεδιάζεται -
Το ΤΧΣ να σημειωθεί ότι κατέχει το 1,34% της Eurobank.
Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Eurobank ακόμη και εάν αποχωρήσει το ΤΧΣ οριστικά δεν θα μπορεί να επαναγοράζει μετοχές για το ορατό μέλλον και θα διανείμει μέρισμα για την χρήση 2023, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 0,80 με 0,85 ευρώ οριοθετούν το βέλτιστο σενάριο της τράπεζας.
Κίνηση πάνω από 1 ευρώ θα καταστήσουν την Eurobank πανάκριβη καθώς θα έχει εξαλείψει το υποχρεωτικό discount που πρέπει να διαπραγματεύεται λόγω του DTC έναντι άλλων τραπεζών.

Η Εθνική τράπεζα υποστηρίχθηκε με πολλά έκτακτα έσοδα το 2020 σχεδόν 1,45 δισεκ. ευρώ αλλά δεν παύει να έχει DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 4,6 δισεκ. ευρώ την υψηλότερη στο τραπεζικό σύστημα.
Το 80% των κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας είναι DTC.
Ακόμη και εάν κλείσει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα έναντι της Eurobank στις αποτιμήσεις (2,23 δισεκ. η Εθνική και 2,59 δισεκ. η Eurobank) και παρά την καλή πορεία της τράπεζας το δύσκολο 2020, τα ανοδικά περιθώρια δεν ενθουσιάζουν.
Είχαμε αναφέρει ως στόχο τα 4 με 4,4 ευρώ αλλά για την ώρα τα 3,2 με 3,4 ευρώ αντικατοπτρίζουν πιο ρεαλιστικά το fair value σε βάθος 12 μηνών.

Η Πειραιώς είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον λόγω της αύξησης του 1 με 1,1 ή 1,2 δισεκ. με τιμή αύξησης το εύρος 1 με 1,20 ευρώ.
Γνωρίζουμε ότι τα κεφάλαια της Πειραιώς μετά την αύξηση 1 δισεκ. το capital plan το κεφαλαιακό πλάνο δηλαδή 2,6 δισεκ. (μαζί με την αύξηση) και τις τιτλοποιήσεις θα μείνει με 4,45 δισεκ. κεφάλαια.
Θα προηγηθεί ο εκμηδενισμός της αξίας των παλαιών μετόχων, η μετατροπή όλου του μετοχικού κεφαλαίου σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών, θα ακολουθήσει η αύξηση 1 με 1,1 ή 1,2 δισεκ. ευρώ.
Εάν υποθέσουμε ότι το fair value της Πειραιώς μετά από όλα αυτά είναι τα 1,80 ευρώ – με παραδοχή ότι η τιμή της ΑΜΚ είναι στο 1 ευρώ – αυτό σημαίνει 1,80 ευρώ Χ 1,050 δισεκ. μετοχές 1,89 δισεκ. ευρώ θα αποτιμάται η Πειραιώς 0,43 με 0,44 δηλαδή σε μια ζώνη ακριβή.

Η Alpha bank υλοποιεί ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης και έχει χρηματιστηριακή αξία 1,40 δισεκ. στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή.
Η αποτίμηση εμπεριέχει το υψηλό ακόμη χαρτοφυλάκιο NPEs αλλά διαθέτοντας το πλεονέκτημα του χαμηλότερου DTC στα 3 δισεκ. και βεβαίως τα υψηλότερα ίδια κεφάλαια.
Γιατί όμως η Alpha bank δεν βρίσκεται πιο κοντά στην Εθνική και Eurobank;
Η απάντηση είναι ότι εάν υποθέσουμε ότι η μετοχή θα μπορούσε να φθάσει στα 2 ευρώ από 0,90 ευρώ θα διαμόρφωνε μια σχέση P/BV 0,47 απόρροια 3 δισεκ.αξίας  διά 6,6 δισεκ. κεφαλαίων που επίσης θα την ενέτασσε στις ακριβές μετοχές.
Η Alpha bank προσελκύει short funds όπως το Lansdowne επειδή υπάρχει η υποψία ότι θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου.
Η Alpha bank αναφέρει με νόημα ότι δεν σχεδιάζει να πλήξει τους μετόχους της… δηλαδή ότι δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου

Δυστυχώς υπάρχει μια πικρή αλήθεια και για τις 4 ελληνικές τράπεζες

Ο μόνος τρόπος να αλλάξει το συντηρητικό προφίλ αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών και ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί η σχέση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης προς ίδια κεφάλαια είναι ΜΟΝΟ ένας… αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι υποχρέωση του κράτους προς τις τράπεζες που συμψηφίζει φόρο από κέρδη και όταν υπάρχουν ζημίες ενεργοποιείται η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου κατά το ύψος του φορολογικού συντελεστή ως προς το ύψος της εκάστοτε ετήσιας ζημίας.
Trapezes_BN.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης