Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει τρόπος ο υφιστάμενος μέτοχος της Πειραιώς να κερδίσει μετά την εξαΰλωση; - Να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, στήνεται ράλι

Υπάρχει τρόπος ο υφιστάμενος μέτοχος της Πειραιώς να κερδίσει μετά την εξαΰλωση; -  Να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, στήνεται ράλι
Τι πρέπει να κάνεις επενδυτή απέναντι στην στρατηγική μηδενισμού της Πειραιώς και επανεκκίνησης της τράπεζας χρηματιστηριακά από το μηδέν;
Σχετικά Άρθρα

Χωρίς καμία αμφιβολία ο υφιστάμενος μέτοχος της Πειραιώς, δηλαδή όλοι, όχι μόνο ο μικρομέτοχος, οι θεσμικοί, οι ξένοι, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή και το 100% των μετόχων εξαϋλώνεται.
Οι τωρινοί μέτοχοι, το 100% της τράπεζας θα βρεθεί με 4,8% αυτό σημαίνει dilution 95,2%, δηλαδή εξαΰλωση.
Το bankingnews έχει διαφωνήσει με όλη την διαδικασία που ακολουθήθηκε και όλα ξεκινούν από την απόφαση αντί για αύξηση κεφαλαίου με δικαιώματα… να υλοποιηθεί δημόσια προσφορά, το ορθότερο δεν υλοποιείται αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. με 1,2 δισεκ. ευρώ αλλά πωλείται η Πειραιώς έναντι 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ, αυτό συμβαίνει στην κυριολεξία.

Θα επαναλάβουμε ορισμένα στοιχεία.

1)Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι εύρους από 1 δισεκ. έως 1,2 δισεκ. ευρώ.

2)Η τιμή της αύξησης μετά το reverse split, θα είναι εύρος μεταξύ 1 και 1,20 ευρώ.
Σε τρέχουσες τιμές 0,06 ευρώ ανά μετοχή.
Το 1 με 1,20 ευρώ ουσιαστικά είναι σε σημερινές τιμές 0,06 ευρώ.
Για τον λόγο αυτό καθημερινά βυθίζεται η μετοχή της Πειραιώς στο χρηματιστήριο

3)Η αύξηση θα υλοποιηθεί με τρεις άξονες

  • Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει ποσοστό κάτω από 33% κάτω από καταστατική μειοψηφία, κακώς λέμε, αλλά δυστυχώς αυτό έχει αποφασιστεί. Το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 25% με 26% έως 32% μετά την αύξηση κεφαλαίου
  • Οι ιδιώτες και θεσμικοί στην Ελλάδα με δημόσια προσφορά θα καλύψουν 100 με 120 εκατ δηλαδή το 10% με 12% της αύξησης.
  • Οι ξένοι θεσμικοί θα συμμετάσχουν με 650 εκατ ευρώ ή 750 εκατ ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη υπερκάλυψη 3-5 φορές δηλαδή έως 2,6 με 3,4 δισεκ.

Το άθροισμα όλων αυτών οι προσφορές θα φθάσουν έως τα 4 δισεκ. ευρώ... θα υπάρξει εντυπωσιακή υπερκάλυψη....

Τι πρέπει να κάνει ο έλληνας επενδυτής;

Θα πρέπει να ξέρουμε τα εξής.
Οι σημερινές 831 εκατ μετοχές της Πειραιώς είναι ουσιαστικά 50,36 εκατ μετοχές άπαξ και όλο το μετοχικό κεφάλαιο 4,9 δισεκ. ευρώ έχει μετατραπεί σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών.

Ποια είναι η αξία της μετοχής της Πειραιώς;

Σήμερα η Πειραιώς έχει στο ελληνικό χρηματιστήριο 355 εκατ ευρώ αποτίμηση ή 0,4280 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτή η τιμή περιλαμβάνει premium έναντι της πραγματικής αξίας.
Η πραγματική αξία της μετοχής είναι 0,06 ευρώ δηλαδή συνολική αποτίμηση 50 εκατ ευρώ για το σύνολο των μετοχών της Πειραιώς.
Δεν είναι βέβαιο ότι θα φθάσει έως τα 0,06 ευρώ, ορισμένοι θεωρούν ότι θα σταθεροποιηθεί στην ζώνη των 0,40 ευρώ άλλοι ότι θα υποχωρήσει στα 0,20 ευρώ ή και στα 0,06 ευρώ.
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό συντελείται, η Πειραιώς μηδενίζεται για να πάρουν όλη την αξία οι νέες μετοχές.
Άρα ξέρουμε ότι οι παλαιές μετοχές – κακώς μεν αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα – έχουν αξία 50 εκατ και στις νέες μετοχές που θα εκδοθούν δηλαδή το 1 δισεκ. μετοχές θα εμπεριέχουν όλη την αξία.

Τι πρέπει να κάνει ο επενδυτής;

Οι επιλογές είναι δύο.
Η μια επιλογή να οδύρεται για ότι έχει συμβεί και να οδύρεται δεν θα αλλάξει κάτι, όταν μάλιστα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αποφασίσει να χάσει.
Το ΤΧΣ αντίο να βελτιστοποιήσει το κέρδος του λέει, θέλω να χάσω, θέλω να χάσω από το μελλοντικό ράλι, τις μελλοντικές υπεραξίες και θέλω να χάσω για να τα κερδίσουν άλλοι.
Προφανώς το ΤΧΣ ως κοινός μέτοχος δεν πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό (suicidal ideation) αν και αυτό εξετάζεται….
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφθείς λοιπόν επενδυτή είναι γιατί το ΤΧΣ θέλει να χάσει;
Η μόνη απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο ΤΧΣ να χάσει καθώς από μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 61,35% θα βρεθεί με 25% ή κάτω από την καταστατική μειοψηφία το 33%.
Το ΤΧΣ υποστηρίζει ότι δέχομαι να χάσω για να κερδίσουν όλοι οι άλλοι και αυτό θεωρείται προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Επειδή εσύ επενδυτή δεν πάσχεις από αυτοκτονικό ιδεασμό, θα πρέπει να σκεφθείς απλά.
Η Πειραιώς χρηματιστηριακά είναι ωσάν να ξεκινάει από το μηδέν.
Οπότε συμφέρει να συμμετάσχεις στην αύξηση κεφαλαίου γιατί σχεδιάζουν ράλι.
Η Πειραιώς με όρους P/BV θα έχει αξία 0,27, υποθέτοντας ότι η χρηματιστηριακή αξία κατά την είσοδο των νέων μετοχών θα είναι 1,2 δισεκ. και τα κεφάλαια που θα έχουν απομείνει 4,3 δισεκ. γιατί θα μειωθούν τα κεφάλαια λόγω τιτλοποιήσεων NPEs και εξυγίανσης.
Υπολογίζουμε ότι θα σημειωθεί ένα ράλι αποκατάστασης της αξίας της Πειραιώς και δεν αναφερόμαστε μόνο στην επομένη ημέρα… αλλά σε βάθος χρόνου, ώστε να προσεγγίσει την Εθνική τράπεζα.
Άρα το 1 ευρώ θα έχει μετατραπεί σε 2 ευρώ ή με τις σημερινές τιμές 0,12 ευρώ.
Τα 2 ευρώ με μετοχές 1,050 δισεκ. σημαίνει συνολική χρηματιστηριακή αξία 2,1 δισεκ. ευρώ ή 0,46 τιμή προς λογιστική αξία P/BV. 
Η Πειραιώς αξίζει να έχει P/BV 0,46 μετά την αύξηση κεφαλαίου;
Είναι ένα καλό ερώτημα.

Το πράγμα είναι απλό… ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστείς απέναντι σε ότι συμβαίνει – που λέμε ότι είναι ξεκάθαρο λάθος – αλλά και σε ότι σχεδιάζεται να συμβεί, πραγματική επανεκκίνηση της Τράπεζας Πειραιώς από το μηδέν… είναι να κατέχεις μετοχές.
Το ερώτημα είναι συμφέρει η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου ή συμφέρει η αγορά μετοχών της Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να σταθμιστεί, με βάση το ρίσκο που θέλει ένας επενδυτής να πάρει και οι δύο επιλογές έχουν μια σκοπιμότητα αλλά αυτό θα το αποφασίσεις εσύ επενδυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης