Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Fairfax έπιασε το ιστορικό κόστος κτήσης… αλλά απέχει 27% από τον… στόχο του – Θα πωλήσει το 11% της Eurobank

Το Fairfax έπιασε το ιστορικό κόστος κτήσης… αλλά απέχει 27% από τον… στόχο του – Θα πωλήσει το 11% της Eurobank
Το σενάριο πώλησης ενός ποσοστού στην Eurobank δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και σίγουρα όταν η μετοχή της τράπεζας κινηθεί πάνω από 1 ευρώ.. το Fairfax θα ενεργοποιηθεί προς την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού
Σχετικά Άρθρα

Η Eurobank έχει αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο 3 δισεκ. που αυτό μεταφράζεται σε 940 εκατ ευρώ τόση είναι η αξία των μετοχών που κατέχει το Fairfax ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 31,27%.
Το 31,27% σε σύνολο 3,709 δισεκ. μετοχών της Eurobank ισοδυναμεί με 1,15 δισεκ. μετοχές με 0,8250 ευρώ (τιμή 11 Μαίου 2021) = 940 εκατ ευρώ.
Η αρχική επένδυση του καναδικού fund Fairfax ήταν 926,7 εκατ ευρώ στην Eurobank και αυτή επιτεύχθηκε… ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν όταν απορροφήθηκε η Grivalia η εταιρία ακινήτων της Eurobank στην οποία είχε επενδύσει 296 εκατ ευρώ.
Άρα υποθέτουμε ότι 926,7 εκατ που ήταν το αρχικό κόστος επένδυσης στην Eurobank + 296 εκατ που επένδυσε στην Grivalia = 1,22 δισεκ. ευρώ είναι η συνολική επένδυση του Fairfax στην Eurobank.
Για να ισοσκελίσει την επένδυση αυτή απαιτείται τιμή 1,05 ευρώ αν και πάνω από τα 0,94 ευρώ το Fairfax αισθάνεται άνετα.
Τα 1,05 ευρώ απέχουν 27% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές… όχι πολύ μακριά…

Ποιο είναι το σχέδιο του Fairfax;

Το Fairfax γνωρίζει ότι η Eurobank μπορεί να επιτυγχάνει 500 εκατ κέρδη εκ των οποίων 200 εκατ από το εξωτερικό, περίπου 100-120 εκατ από την Grivalia και 200 εκατ τουλάχιστον από τις άλλες δραστηριότητες.
Με χρηματιστηριακή αξία 4 δισεκ. ευρώ περίπου ή 1 δισεκ. υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές θα μπορούσε το Fairfax να σχεδιάσει πώληση ενός ποσοστού στην Eurobank π.χ. το 11% από 31,27% που κατέχει.
Να σημειωθεί ότι τα 4 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία αντιστοιχεί σε P/BV  4 δισ δια 5,24 δισ = 0,76 σίγουρα θα θεωρείται υπερτιμημένη. 
Το 11% των μετοχών θα αποτιμάται τότε περίπου 440 εκατ που θα αναλογεί στο 36% της συνολικής επένδυσης στην Eurobank.
Το σενάριο πώλησης ενός ποσοστού στην Eurobank δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και σίγουρα όταν η μετοχή της τράπεζας κινηθεί πάνω από 1 ευρώ.. το Fairfax θα ενεργοποιηθεί προς την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.

Το Fairfax δηλώνει η Ελλάδα έχει την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη

«Η Ελλάδα έχει ίσως την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη, καθώς είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και δεσμευμένη υποστήριξη των επιχειρηματιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι επενδυτές ομολόγων έχουν παρατηρήσει την πρόοδο στην Ελλάδα, αυξάνοντας τις αποδόσεις του 10ετούς δημόσιου χρέους κάτω του 1%.
Είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία και πιστεύουμε ότι η Eurobank θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος αυτής της ανάπτυξης» αυτά είναι αναφέρει ο P.Watsa ο επικεφαλής του Fairfax στο μήνυμα του προς τους μετόχους του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ομίλου τον Μάρτιο του 2021.
Σίγουρα οι αναφορές αυτές φέρουν… την άποψη Φ. Καραβία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank ο οποίος έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότατος… ωστόσο όσο το χρηματιστήριο ανακάμπτει… τόσο το Fairfax θα σκέφτεται ότι είναι δυνητικός πωλητής.
Ωστόσο θα διατηρήσει στρατηγικό ποσοστό π.χ. το 20% της Eurobank είναι ένα αξιοπρεπές ποσοστό για το Fairfax.

Στα αγγλικά

Greece has perhaps the best government in Europe, as it is business-friendly and committed tosupporting entrepreneurs to drive growth in the Greek economy.
Bond investors have taken notice of the progress inGreece, driving yields on 10-year government debt below 1%.
We are optimistic about the prospects for growth in theGreek economy and we think Eurobank will be a major beneficiary of that growth.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης