Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 4 συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται για κόντρα με την κυβέρνηση λόγω Mega… ειδικής διαχείρισης

Οι 4 συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται για κόντρα με την κυβέρνηση λόγω Mega… ειδικής διαχείρισης
Η συνάντηση που προγραμματίζουν, τα όπλα που ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν και η στάση της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν αντάρτικο στην κυβέρνηση.
Με άκρα μυστικότητα προετοιμάζουν συνάντηση εκπροσώπων τους ίσως και αύριο 21 Μαίου προκειμένου να μην επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν λάβει από τον πλειστηριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι εταιριών που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης έχουν προνόμιο στον προϊόν του πλειστηριασμού.
Βέβαια πριν το νόμο οι τράπεζες είχαν προλάβει και είχαν λάβει καταθέτοντας εγγυητική επιστολή στον ειδικό διαχειριστή ποσό της τάξεως των 17 εκ ευρώ.
Ο ειδικός διαχειριστής Αγγελίδης - Grant Thornton δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε το ποσό να γίνει άμεσα απαιτητό ώστε να καταπέσει η εγγυητική επιστολή αλλά είναι θέμα χρόνου να το πράξει.

Τα σενάρια αντίδρασης

Οι τράπεζες προκειμένου να μην επιστρέψουν τα 17 εκ ευρώ και ουσιαστικά στην πράξη να αντιταχθούν στο νόμο και να τον «καταρρίψουν» νομικά εξετάζουν διάφορά σενάρια και αναμένεται να αποφασίσουν την τελική τους στη συνάντηση που ετοιμάζουν και στην οποία θα παρίσταται και η Intrum η οποία έλαβε τα χρήματα ως servicer των δανείων του Mega και στη συνέχεια τα κατένειμε ανάλογα στις τράπεζες αναλογικά με βάση τα χρήματα που είχαν δανείσει στην Τηλέτυπος.
Μέσα στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η δικαστική προσφυγή ώστε η νομοθετική ρύθμιση να κριθεί αντισυνταγματική (οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρές) καθώς και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων όταν η εγγυητική που έχουν παράσχει στον ειδικό διαχειριστή επιχειρηθεί να ρευστοποιηθεί ώστε ο ειδικός διαχειριστής ανακτήσει τα 17 εκ ευρώ και να κατανείμει εκ νέου με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση
Η τακτική των τραπεζών έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις στους εργαζόμενους τους Mega που επι χρόνια δίνουν μάχη για να λάβουν τις αποζημιώσεις τους και τους οφειλόμενους μισθούς.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι τράπεζες όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews εγγράφως μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχαν ζητήσει από τους θεσμούς να πιέσουν την κυβέρνηση να καταργήσει τις διατάξεις που δίνουν προνόμιο στους εργαζόμενους.
Κυβερνητικές πηγές πάντως διαβεβαιώνουν ότι οι θεσμοί ουδέποτε ασχολήθηκαν και ενόχλησαν για το αίτημα των τραπεζών και θεωρούν ότι η ρύθμιση αποδίδει δικαιοσύνη για εργαζόμενους που μέχρι σήμερα δεν εισέπρατταν τις απαιτήσεις χωρίς να έχουν ευθύνη και χωρίς να έχουν χορηγήσει δάνεια όπως έκαναν οι τράπεζες. Μένει να φανεί και πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση στην επιμονή των τραπεζών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης