Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Το Fairfax με μετοχή Eurobank στο 1 ευρώ θα πουλήσει το 10% ή 15% σε Capital και York – Δεν σχεδιάζεται ΑΜΚ

Αποκάλυψη: Το Fairfax με μετοχή Eurobank στο 1 ευρώ θα πουλήσει το 10% ή 15% σε Capital και York – Δεν σχεδιάζεται ΑΜΚ
Yποστηρικτικά στην μετοχή της Eurobank θα λειτουργήσουν η είσοδος στον δείκτη MSCI με ημερομηνία διακανονισμού 27 Μαίου 2021 καθώς αναμένονται εισροές 125 εκατ καθώς και ο σχεδιασμός οριστικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ
Σχετικά Άρθρα

Το Fairfax το fund από τον Καναδά, είναι ο βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 31,27% και φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει το επενδυτικό του πλάνο με στρατηγική μείωσης…
Μάλιστα κατά ορισμένες πληροφορίες το Fairfax από τις 1,16 δισεκ. μετοχές που κατέχει στην Eurobank ή 31,27% θα μπορούσε να πωλήσει είτε το σύνολο – σενάριο όχι πιθανό – ή το 10% με 15% των μετοχών σε δύο υποψηφίους το Capital Group ή στο York Capital.
Να σημειωθεί ότι το Capital Group ήδη κατέχει το 5,06% της Eurobank.
Δεν αποκλείεται να εμφανιστούν δύο επενδυτές το Capital Group και το York Capital ώστε να αποκτήσουν το 10% με 15% της Eurobank από το Fairfax.

Η τρέχουσα αποτίμηση της Eurobank στο ελληνικό χρηματιστήριο διαμορφώνεται στα 2,75 δισεκ. ευρώ και με τιμή 1 ευρώ ισοδυναμεί με 3,7 δισεκ. ευρώ.
Εάν η μετοχή της Eurobank φθάσει στο 1 ευρώ από 0,74 ευρώ την τρέχουσα περίοδο, το Fairfax θα ξεκινήσει την διαδικασία αποεπένδυσης, το καναδικό fund έχει αποφασίσει να μειώσει το ποσοστό του και ήδη έχει διενεργήσει επαφές τόσο με το Capital Group όσο και το York Capital.

Το τίμημα για το 10% με 15%

Με χρηματιστηριακή τιμή 1 ευρώ τουλάχιστον η συνολική κεφαλαιοποίηση της Eurobank διαμορφώνεται στα 3,7 δισεκ. ευρώ.
Το 10% θα αποτιμάται 370 εκατ και το 15% περίπου 550 εκατ ευρώ.

Χρονικά πότε θα μπορούσε να φθάσει στο 1 ευρώ η Eurobank;

Η Eurobank θα μπορούσε να φθάσει στο 1 ευρώ ίσως και έως το τέλος του 2021.
Σε σχέση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές στα 0,74 ευρώ θα πρέπει να καταγράψει άνοδο περίπου 35%.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο β΄ τρίμηνο του 2021 θα επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό NPEs, θα επιβεβαιώσει ότι μπορεί για το 2022 να εμφανίσει κέρδη 500 εκατ με την στήριξη των εσόδων από εξωτερικό και ακίνητα και θα πείσει ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου… η Eurobank θα μπορούσε να βρεθεί στο 1 ευρώ μέσα στο Φθινόπωρο.
Να επισημανθεί ότι υποστηρικτικά στην μετοχή της Eurobank θα λειτουργήσουν η είσοδος στον δείκτη MSCI με ημερομηνία διακανονισμού 27 Μαίου 2021 καθώς αναμένονται εισροές 125 εκατ καθώς και ο σχεδιασμός οριστικής αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank.
Το ΤΧΣ κατέχει το 1,34% της Eurobank που σε τρέχουσες τιμές αναλογεί σε 37 εκατ ευρώ.
Είναι πιθανό ίσως και εντός Ιουλίου 2021 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποχωρήσει από την Eurobank πραγματοποιώντας placement και δίδοντας έτσι το μήνυμα της ενεργοποίησης του σχεδίου αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες.

H διοίκηση Καραβία γιατί αποκλείει αύξηση κεφαλαίου;

Η Eurobank δεν σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς προσωπική στρατηγική επιλογή του Φωκίωνα Καραβία, του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, είναι η αύξηση της απόδοσης κεφαλαίου (RoE).
Η Eurobank με 5,24 δισ. κεφάλαια και περίπου 500 εκατ. κέρδη για το 2022 μπορεί να επιτυγχάνει απόδοση κεφαλαίου 10%.
Τα 500 εκατ. κέρδη θα προέρθουν ως εξής:

Έως 200 εκατ. από το εξωτερικό
Έως 110 – 120 εκατ. από ακίνητα
Περίπου 200 εκατ. από οργανική ανάπτυξη

Εξαίρεση μόνο αποτελεί το 2021 όταν και η Eurobank θα εγγράψει έκτακτα κέρδη 250 εκατ. από συναλλαγές στα ομόλογα που πραγματοποιήθηκαν το 2020.

Αποκλείεται το σενάριο αύξησης κεφαλαίου

Μια αύξηση κεφαλαίου θα κατέστρεφε τον σχεδιασμό Καραβία για ισχυρή απόδοση κεφαλαίου, οπότε στα σχέδια της Eurobank δεν περιλαμβάνεται το σενάριο αύξησης κεφαλαίου.
Η Eurobank με την απορρόφηση της Grivalia ουσιαστικά ενίσχυσε τα κεφάλαια της κατά 930 εκατ. διαμορφώνοντας τα συνολικά κεφάλαια στα 5,24 δισ. καθιστώντας την τράπεζα κεφαλαιακά επαρκέστατη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης