Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ανέκδοτο της ημέρας: Ένα ασήμαντο fund το ION Group ενδιαφέρεται για την Πειραιώς, αλλά το ΤΧΣ δεν βιάζεται να πουλήσει

Το ανέκδοτο της ημέρας: Ένα ασήμαντο fund το ION Group ενδιαφέρεται για την Πειραιώς, αλλά το ΤΧΣ δεν βιάζεται να πουλήσει
Καμία συναλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα του 2023 για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Σχετικά Άρθρα
Μετά το ενδιαφέρον του fund που διαχειρίζεται την κρατική περιουσία της Σαουδικής Αραβίας για την Εθνική Τράπεζα, έχουν εμφανιστεί συνολικά τρεις επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες που ωστόσο η αξιοπιστία τους, οι οικονομικές τους δυνατότητες αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνουν ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο ερωτηματικό.

Μετά την Εθνική, στο επίκεντρο βρίσκεται και η τράπεζα Πειραιώς, καθώς το ION Group, ένα επενδυτικό fund, που εμφάνιζε ζημιές και διαθέτει πολύ περιορισμένη κεφαλαιακή δυνατότητα, εμφανίστηκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να εξαγοράσει μέρος ή το σύνολο του 27% των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο.
Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε το fund, όπως και η περίπτωση του αραβικού επενδυτικού ταμείου, δείχνουν ότι αγνοούν τις διαδικασίες πώλησης μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υποβαθμίζουν μέσω διαρροών το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.
Με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, η Πειραιώς αποτιμάται 1,5 δισ. ευρώ ή 1,22 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει ότι το 27% αξίζει περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Ενώ από τη μία πλευρά η παρουσία επενδυτών μπορεί να αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες εντούτοις καμία συναλλαγή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα του 2023.
Ως εκ τούτου οι κατά καιρούς εκδηλώσεις ενδιαφέροντος ενέχουν κατά βάση κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά που συμβάλουν στην άνοδο της μετοχής παρά απεικονίζουν τις προθέσεις του πωλητή, που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ανεξαρτήτως πάντως του ενδιαφέροντος για την Τράπεζα Πειραιώς, το bankingnews.gr έχει αναφέρει πολλές φορές ότι η ειδικά η μετοχή της Πειραιώς είναι ακραία υποτιμημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες αφού αποτιμάται P/BV (χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια) στο 0,29x, όταν ο μέσος όρος των τραπεζών κινείται περίπου στο 0,44x.
Για την ώρα η εκδήλωση ενδιαφέροντος τόσο για την Εθνική όσο και για την Πειραιώς παραμένει στη σφαίρα της κερδοσκοπίας και μόνο. 

ΤΧΣ: Yπό διαμόρφωση η Στρατηγική Αποεπένδυσης στις τράπεζες

Σχολιάζοντας "πρόσφατα δημοσιεύματα" το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει σε ανακοίνωση του ότι, οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος λαμβάνει, "θα πρέπει να αξιολογείται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ιδρυτικού του νόμου 3864/2010, βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση".
"Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 3864/2010, η εν λόγω Στρατηγική Αποεπένδυσης, όταν οριστικοποιηθεί, θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη της προηγούμενης σύμφωνης γνώμης του", προσθέτει στην ανακοίνωση του το Ταμείο.
Σημειώνεται ότι σήμερα σε μερίδα του ελληνικού Τύπου υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρόταση εξαγοράς ποσοστού μεγάλης τράπεζας από διεθνές επενδυτικό fund. 

Τι έγραφε το bankingnews.gr από τις 15 Σεπτεμβρίου 2022

Η άνοδος της μετοχής της Πειραιώς δικαιολογείται, δεν είναι «σαπάκι» - Δεν μπορεί να αποτιμάται P/BV 0,29 σε βάθος χρόνου 0,35

Η τράπεζα Πειραιώς κατέγραφε το τελευταίο διάστημα συνεχή ιστορικά χαμηλά με την μετοχή να έχει φθάσεις στα 0,71 ευρώ με 888 εκατ. χρηματιστηριακή αξία…στις 14 Ιουλίου 2022.
Την τρέχουσα περίοδο η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στα 1,18 ευρώ με αποτίμηση 1,48 δισεκ. ευρώ.
Για την ιστορία πρέπει να τονίσουμε ότι είχε φθάσει σε χρηματιστηριακή αξία 2,15 δισεκ. αλλά το bankingnews είχε προβλέψει πριν μήνες ότι θα δούμε αποτίμηση 850 εκατ... ευρώ πλησιάσαμε... αρκετά
Η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ισοδυναμούσε με μηδενισμό όλων των παλαιών κεφαλαίων και αποτίμηση μόλις μέρους της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου…
Μια τράπεζα με 5,1 δισεκ. κεφάλαια και στο α΄ 6μηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη 614 εκατ ευρώ ή 285 εκατ τελικά και με NPEs 3,4 δισεκ. ή 9% δεν μπορεί να έχει χρηματιστηριακή αξία 1,5 δισεκ. ευρώ δικαιολογεί πολύ υψηλότερη αξία σε σχέση με τις άλλες 3 συστημικές τράπεζες…
Η σχέση χρηματιστηριακής τιμής 1,48 δισεκ. ευρώ προς λογιστική αξία 5,1 δισεκ. ευρώ ή P/BV διαμορφώνεται στο 0,29… με φυσιολογική τιμή στο 0,35…
Η σχέση χρηματιστηριακής τιμής 1,48 δισεκ. προς κέρδη ή P/E με όρους α΄ 6μήνου 2022 διαμορφώνεται στο 2,3 όταν μια φυσιολογική τιμή βρίσκεται στο 5 ή 6 φορές αποτίμηση τα κέρδη…

Γιατί η μετοχή της Πειραιώς αξίζει για υψηλότερα;

1)Δεν χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου.
Δεν σχεδιάζει νέα αύξηση κεφαλαίου, οι πιθανότητες είναι μηδενικές για τους επόμενους 12 μήνες.
Τώρα εάν σε 15 μήνες από σήμερα θέλει να ενισχύσει τα κεφάλαια της και με άλλους τρόπους είναι μια επιλογή αλλά είμαστε μακριά.
Για το ορατό μέλλον αποκλείουμε οποιαδήποτε αύξηση…
Εάν καταρρεύσουν πολλά στις αγορές, η Ευρώπη συρθεί σε ύφεση, η ενεργειακή κρίση οδηγήσει σε σοκ την Ευρώπη, ο πληθωρισμός συνεχίσει ανοδικά και γενικώς όλα επιδεινωθούν δραματικά… τότε όχι μόνο η Πειραιώς αλλά όλες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα.
Δεν είμαστε εκεί…
Η Πειραιώς δεν πάει σε αύξηση κεφαλαίου και αυτό το ξεκαθαρίζουμε…

2)Η Πειραιώς έως και σήμερα δεν έχει καμία ένδειξη ότι αυξάνονται τα NPEs, προσέξτε όχι αυξάνονται λίγο αλλά καμία ένδειξη ότι αυξάνονται…
Ειδικά η Πειραιώς με το χαμηλότερο δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις και τον υψηλότερο δείκτη NPEs είναι σημείο αναφοράς όταν… υπάρχει επιδείνωση στην αγορά.
Όχι δεν υπάρχει επιδείνωση, οπότε δεν βλέπουμε για την ώρα πρόβλημα με τα NPEs.
O Μυλωνάς της Εθνικής ο διευθύνων σύμβουλος προέβλεψε ότι στο κακό σενάριο τα νέα NPEs θα φθάσουν στα 6 δισεκ. αλλά δεν είμαστε εκεί….

3)Τα κέρδη του α΄ 6μήνου του 2022 στα 614 εκατ αναμένεται να διατηρήσουν μια σχετική δυναμική.
Αντιλαμβανόμαστε ότι από τα κέρδη του α΄ 6μήνου τα 653 εκατ ήταν έκτακτα μαζί με τα 300 εκατ από την πώληση των δραστηριοτήτων των καρτών.
Ωστόσο στο β΄ τρίμηνο η Πειραιώς συνέχισε να επαναλαμβάνει τις επιδόσεις της… πλην των εκτάκτων, αναφερόμαστε στην οργανική κερδοφορία…
Δεν ανησυχούμε από κάτι ως προς τα κέρδη της Πειραιώς…

4)Η πολιτική μείωσης των NPEs δεν έχει μεταβληθεί ή επιβραδυνθεί – Οι στόχοι επιτυγχάνονται
Η Πειραιώς δεν θα διανείμει μέρισμα για την χρήση 2022 οπότε δεν υπάρχει κάποια αθέτηση υπόσχεσης στους μετόχους.
Για το 2022 θα επιτύχει κέρδη 440 εκατ ευρώ που αποδεικνύει ότι δημιουργεί εσωτερικά κεφάλαιο.
Τα NPEs θα μειωθούν στα 2,8 δισεκ. η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο κάποτε τα NPEs ήταν 28 δισεκ. ευρώ.

Συμπέρασμα

Θεωρούμε ότι η δίκαιη αποτίμηση της Πειραιώς σε αυτή την συγκυρία είναι τα 1,6 δισεκ. για να διαμορφώσουν σχέση P/BV 0,32 και προφανώς ήταν στρέβλωση το 0,19…
Το 1,6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία σημαίνει 1,28 ευρώ τιμή για την Πειραιώς.

Εάν το ελληνικό χρηματιστήριο πάει στις 750 μονάδες προφανώς και για το ορατό μέλλον ξεχνάμε αυτό το σενάριο της δίκαιης αποτίμησης της Πειραιώς…
Αλλά ακόμη και εάν πάει το ελληνικό χρηματιστήριο 750 μονάδες, και πάλι θεωρούμε την μετοχή της Πειραιώς ευκαιρία αγοράς γιατί ακόμη και εάν υποχωρήσει η μετοχή θα θεωρείται ακραία υποτιμημένη….
Να τονίσουμε το εξής.
Στο παρελθόν οι επενδυτές θεωρούσαν την μετοχή της Πειραιώς «σαπάκι» και δεν την άγγιζαν.
Τώρα η Πειραιώς δεν είναι «σαπάκι» είναι μια μετοχή που αξίζει να την δει κανείς γιατί πλέον η τράπεζα βρίσκεται σε παραπλήσια επίπεδα με τις άλλες τράπεζες που έχουν αξία 0,45 ή 0,50 P/BV.
Την Πειραιώς πρέπει να την βλέπουμε με άλλη επενδυτική ματιά, είναι τράπεζα που έχει εξυγιανθεί… 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης