Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από Σεπτέμβριο 2023 η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες - Αρχή με Eurobank, ακολουθεί 20% της Εθνικής

Από Σεπτέμβριο 2023 η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες - Αρχή με Eurobank, ακολουθεί 20% της Εθνικής
Το μερίδιο 1,4% του ΤΧΣ στη Eurobank θα είναι το πρώτο που θα τεθεί προς πώληση
Σχετικά Άρθρα

Το φθινόπωρο θα αρχίσει το ΤΧΣ τις πωλήσεις μεριδίων του από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, όπως ανέφεραν στελέχη του τραπεζικού κλάδου στο πρακτορείο Reuters.
Το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προβεί σε χωριστές πωλήσεις των μεριδίων που απέκτησε στην Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς, την Alpha Bank και την Eurobank ως αντάλλαγμα για την κεφαλαιακή «ένεση» περίπου 50 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.
Το μερίδιο 1,4% του ΤΧΣ στη Eurobank θα είναι το πρώτο που θα τεθεί προς πώληση, σύμφωνα με στέλεχος με γνώση του θέματος.
Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει τις μετοχές της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Η Eurobank θα υποβάλει πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά των μετοχών της μέχρι τα τέλη Αυγούστου» ανέφερε δεύτερη πηγή στο Reuters.
Το ΤΧΣ κατέχει επίσης ποσοστό 9% στην Alpha, 27% στην Πειραιώς και 40,4% στην Εθνική Τράπεζα.

Εν αναμονή οριστικών αποφάσεων για την Εθνική Τράπεζα

«Η δεύτερη πώληση θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα πακέτο περίπου 20% της Εθνικής», ανέφερε η δεύτερη πηγή, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ενισχυθεί περίπου 68% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια.
Οι τράπεζες μείωσαν τους δείκτες επισφαλών δανείων τους κάτω από το 8% το 2022 από 45% το 2016. Όλες έχουν αναφέρει ισχυρά κέρδη για 2022, με τη βοήθεια των υψηλότερων επιτοκίων και ελπίζουν να αρχίσουν και πάλι να διανέμουν μερίσματα το επόμενο έτος, για πρώτη φορά μετά το 2010.
«Η πώληση του μεριδίου της Πειραιώς και του ποσοστού της Alpha Bank θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο έτος ή το 2024» σημείωσε ο δεύτερος αξιωματούχος. 

Ιδιωτικοποίηση τραπεζών ή πως το ελληνικό δημόσιο θα εγγράψει ζημία 50 δισεκ. ευρώ

Το bankingnews.gr έχει αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά.
Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες με την Eurobank έως 15 Σεπτεμβρίου 2023 και θα ακολουθήσουν Εθνική και Πειραιώς...
Ωστόσο η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες – για να μην πούμε η μεγαλύτερη αποτυχία – παγκοσμίως…
Οι τράπεζες λένε και ορθά… εμείς πληρώσαμε στο haircut των ομολόγων το 2013 με το PSI+ χάσαμε 30 από τα 40 δισεκ. σε κρατικά ομόλογα.
Οι τράπεζες έχουν δίκιο χωρίς το haircut δεν θα χρεοκοπούσαν τότε… αλλά αργότερα από τα NPEs.
H τωρινή διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) υπό τον Ξηρουχάκη…καλείται να διαχειριστεί τετελεσμένα γεγονότα τα οποία δεν μπορεί να αλλάξει… και για τα οποία δεν ευθύνεται...
Η διάσωση των ελληνικών τραπεζών έγινε εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, ήταν όλη η διαδικασία πρόχειρη και αποτυχημένη που θα οδηγήσει στο μεγαλύτερο φιάσκο του αιώνα…

Ας θυμηθούμε λίγο ορισμένα γεγονότα…

Το ΤΧΣ επένδυσε
στην Εθνική 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια,
στην Eurobank 5,72 δισεκ.,
στην Πειραιώς 6,84 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos 9,84 δισεκ. και
στην Alpha bank 3,96 δισεκ.


Επίσης το ΤΧΣ κάλυψε το funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 3,7 δισεκ. που κατέληξε στην Eurobank, στην Proton Bank 562 εκατ που κατέληξε στην Eurobank, στην FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών.
Το άθροισμα όλων αυτών 54 δισεκ. ευρώ…

Εκείνη την περίοδο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατείχε
το 81,7% της Alpha bank,
το 95,2% της Eurobank
το 84,4% της Εθνικής τράπεζας
το 81% της Πειραιώς

Ποια η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες;

Το ΤΧΣ κατέχει πλέον στις ελληνικές τράπεζες τα εξής ποσοστά

το 1,4% της Eurobank που αξίζει 75 εκατ
το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 2,01 δισεκ.
το 27% της Πειραιώς που αξίζει 920 εκατ ευρώ
το 9% της Alpha bank που αξίζει 310 εκατ.
Το άθροισμα όλων αυτών 3,31 δισεκ. ευρώ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε συνολικά 54 δισεκ. και η αξία αυτών είναι 3,31 δισεκ. ή υποαξία -94%...
Το ΤΧΣ θα χάσει σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ από τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες…
Στα 50 δισεκ. συμπεριλαμβάνουμε τόσο τα κεφάλαια που έλαβαν οι τράπεζες όσο και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού σχεδόν 15-16 δισεκ.
Επίσης οι 4 συστημικές εξαγόρασαν τις good banks Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πλήθος άλλων... από το άθροισμα όλων αυτών προκύπτει ζημιά 50 δισεκ.
Στις ΗΠΑ το 2009 όταν κρατικοποιήθηκε η Citigroup και άλλες τράπεζες και εταιρίες… το αμερικανικό δημόσιο… όταν ξεκίνησε να πουλάει από το 2010 και 2011 μετοχές εξήλθε με σημαντικό κέρδος συνολικά από όλες τις κρατικοποιημένες εταιρίες κέρδισε 41 δισεκ. δολάρια.
Στην Ελλάδα όμως η ζημιά 50 δισεκ. ευρώ θα βαφτιστεί επιτυχία… και θα ξεχάσουν αλλά δεν θα ξεχάσουμε ότι δανειστήκαμε 3 φορές – με 3 μνημόνια - και θα τα πληρώσουμε τα δάνεια μέχρι τελευταίο ευρώ…
Οπότε όποιος μιλήσει για επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις προκαταβολικά του λέμε ότι θα εκτεθεί…
Η μεγαλύτερη αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση στην παγκόσμια ιστορία είναι ελληνική, θα συμβεί προσεχώς με ζημιά 50 δισ
Και θα είμαστε όλοι ευτυχείς, θα έχουμε ιδιωτικές τράπεζες ξεχνώντας την ζημιά των 50 δισεκ.
To bankingnews είναι υπέρ των υγιών και ιδιωτικών τραπεζών αλλά δεν ξεχνούμε την ζημιά των 50 δισεκ. που θα υποστεί το ελληνικό δημόσιο....η μεγαλύτερη ζημιά που έχει υποστεί ποτέ κράτος στον πλανήτη από ιδιωτικοποιήσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης