Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Tην κεφαλαιοποίηση χρεών για 30 υπερδανεισμένες εισηγμένες σχεδιάζουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2013

Tην κεφαλαιοποίηση χρεών για 30 υπερδανεισμένες εισηγμένες σχεδιάζουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2013
Έπειτα από 6 χρόνια οικονομικού καταποντισμού, περισσότερες από 30 εισηγμένες όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και υλοποιήσιμο επιχειρηματικό σχέδιο για να ανακάμψουν, αλλά ταυτόχρονα οι βασικοί τους μέτοχοι αρνούνται να καλύψουν μέρος αυτών των χρεών και επιμένουν να επιβιώνουν παρασιτικά εις βάρος άλλων επιχειρήσεων.
Η κεφαλαιοποίηση των χρεών για τις συγκεκριμένες εισηγμένες και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε άλλους μετόχους που επιθυμούν να αναλάβουν τα χρέη και το management φέρεται να προκρίνεται ως η επικρατέστερη λύση από τις τράπεζες.
Οι συστημικές τράπεζες έχουν λάβει σαφέστατη εντολή από την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι πρέπει να κλείσουν τις εκκρεμότητες για όσες επιχειρήσεις δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.
Εκτός των περιπτώσεων για τις εισηγμένες που οδεύουν προς πτώχευση, αφού οι πιστώτριες τράπεζες αρνήθηκαν να τις χρηματοδοτήσουν, υπάρχουν δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που έχουν αναδιαρθρώσει τα χρέη τους την τελευταία διετία, αλλά δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στις αποπληρωμές. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι οι βασικοί τους μέτοχοι περισσότερο ήθελαν να κερδίσουν χρόνο, ευελπιστώντας σε γενναίο «κούρεμα» των χρεών τους ή να πουλήσουν τις εταιρείες τους με ικανοποιητική υπεραξία (premium).
Oμως η πραγματικότητα τους διέψευσε και τώρα θα πρέπει οι τράπεζες μέσα στις επόμενες 90 μέρες να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις. Ηδη, σε επίπεδο δικαστικών αποφάσεων έχουμε μόνο για φέτος 3 οριστικές χρεοκοπίες εισηγμένων (Sprider, Nutriart, Fintexport) και δυσοίωνο το μέλλον για Alapis και Shelman, για τις οποίες αναμένεται –τουλάχιστον για την πρώτη– η ανακοίνωση της πτώχευσης από το αρμόδιο δικαστήριο. Τέλος, σε πολλές από τις προβληματικές επιχειρήσεις, τον ρόλο βασικού μετόχου –με ποσοστά άνω του 20%– έχει αναλάβει από τον περασμένο Ιούλιο, που ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Κανείς φυσικά δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο ερχομός του ΤΧΣ στα μετοχολόγια των εταιρειών αυτών θα μπορούσε να σημάνει κάτι, καθώς συμβαίνει για πρώτη φορά. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι όπως οι τράπεζες δεν μπορούν να ασκήσουν διοίκηση σε εταιρείες που δεν υπάγονται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έτσι και το ΤΧΣ προφανώς και δεν θα αναλάβει να διαχειριστεί το μέλλον επιχειρήσεων που προέρχονται από διάφορους κλάδους.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης