Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,588 δισ ευρώ θα πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες Κύπρου και Marfin Popular - Aπό που θα βρουν τα κεφάλαια

Κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,588 δισ ευρώ θα πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες Κύπρου και Marfin Popular - Aπό που θα βρουν τα κεφάλαια
(upd2)Κεφάλαια ύψους 3,588 δισ. ευρώ απαιτούνται για τις κυπριακές τράπεζες Κύπρου και Marfin Popular Βank, όπως πρόεκυψαν από τα νέα τεστ ακραίας προσομοίωσης που διενήργησε εκτάκτως η Eυρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε 70 ευρωπαϊκές τράπεζες. Η Κύπρου θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,472 δισ ευρώ και η Marfin Popular κεφάλαια ύψους 2,116 δισ. ευρώ. Οι δύο τράπεζες εξηγούν αναλυτικά από που θα αντλήσουν τα νέα κεφάλαια.
Τρ. Κύπρου
Στα 1,472 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα χρειαστεί ως κεφαλαιακή ενίσχυση η Τρ. Κύπρου, μετά τη διενέργεια stress tests από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό, καθώς θα καλυφθεί από τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους 887 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν στο δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1). Έτσι το επιπλέον ποσό που απαιτείται είναι 585 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί μέσω ενίσχυσης κεφαλαίων από κέρδη της 12μηνης χρήσης που λήγει τον Ιούνιο του 2012 και άλλων ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.
Αναφερόμενος στα προκαταρκτικά αποτελέσματα κεφαλαιακής άσκησης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ.Ανδρέας Ηλιάδης δήλωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι σε θέση να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίου που προέκυψαν από την άσκηση και την αυξημένη απαίτηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων από 8% σε 9%. 
Παράλληλα, στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί πολύ υψηλή ρευστότητα, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις  86%, ο οποίος είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και πολύ ικανοποιητική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.  Το υψηλό επίπεδο ρευστότητας και η συντηρητική χρηματοδοτική διάρθρωση της Τράπεζας αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα διασφαλίζοντας την σταθερότητα του Συγκροτήματος και τα συμφέροντα των πελατών του.
Η Κεφαλαιακή Άσκηση που διενεργήθηκε σε 70 Ευρωπαϊκές Τράπεζες, αποσκοπεί στον καθορισμό του απαιτούμενου κεφαλαιακού περιθωρίου προστασίας (capital buffer) που χρειάζονται για να φτάσουν σε δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) ύψους 9% μέχρι τον Ιούνιο του 2012 υποθέτοντας ακραίες και άμεσες απομειώσεις σε κρατικά ομολόγα.  Η Κεφαλαιακή Άσκηση διενεργήθηκε χρησιμοποιώντας τον ισολογισμό 30 Ιουνίου 2011 και τιμές αγοράς κρατικών ομολόγων στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.
Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων χρόνων, η Τράπεζα Κύπρου βελτίωσε την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και ρευστότητά της.  Η Τράπεζα διαθέτει δείκτη δανείων προς καταθέσεις 86% στις 30 Ιουνίου 2011, περιορισμένη εξάρτηση από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (με τον δείκτη καταθέσεων προς ενεργητικό να ανέρχεται σε 78% στις 30 Ιουνίου 2011) καθώς και ελάχιστες αποπληρωμές πιστωτικών τίτλων για την επόμενη διετία. Το υψηλό επίπεδο ρευστότητας και η συντηρητική χρηματοδοτική διάρθρωση της Τράπεζας αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες.
Τα μινι stress test διενεργήθηκαν εκτάκτως από την ΕΒΑ, και σε συνεργασία με την ΕΚΤ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αγορών σχετικά με την έκθεση των τραπεζών σε κρατικών χρέος. Ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το αν η αξία των κρατικών ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία) αποτιμήθηκε βάσει των αγοραίων τιμών ή αν το όριο του δείκτη ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας (core Tier-1) παρέμεινε στο 5% ή ήταν μεγαλύτερο.

Marfin Popular Bank
Η Marfin Popular Bank υποβλήθηκε στην Κεφαλαιακή Άσκηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου  για την αποκατάσταση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης των αγορών.  
Η κεφαλαιακή άσκηση που διενεργήθηκε σε 70 Ευρωπαϊκές Τράπεζες, αποσκοπεί στον καθορισμό του απαιτούμενου κεφαλαιακού περιθωρίου προστασίας (capital buffer) που χρειάζονται για να φτάσουν σε δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) ύψους 9% μέχρι τον Ιούνιο του 2012 υποθέτοντας ακραίες και άμεσες απομειώσεις σε κρατικά ομολόγα.
Η κεφαλαιακή άσκηση διενεργήθηκε χρησιμοποιώντας τον ισολογισμό 30 Ιουνίου 2011 και τις τιμές αγοράς κρατικών ομολόγων στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.
Το συνολικό αναγκαίο κεφαλαιακό περιθώριο προστασίας για την Marfin Popular Bank είναι €2.116 εκατ. Το ποσό αυτό είναι μια προκαταρτική και ενδεικτική εκτίμηση που υπόκειται σε αλλαγές με βάση στοιχεία τέλος Σεπτεμβρίου 2011 και θα επανεξεταστεί από την Marfin Popular Bank και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. Το αναθεωρημένο ποσό θα αποτελέσει τη βάση για τα σχέδια κεφαλαιακής διάρθρωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Για τους σκοπούς ενίσχυσης κεφαλαίων η Marfin Popular Bank έχει ήδη  αναλάβει τις παρακάτω πρωτοβουλίες:
·    Την ολοκλήρωση της ήδη εγκεκριμένης ανταλλαγής Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου μέχρι ποσού €738εκ.,  τα οποία σύμφωνα με την ΕΤΑ δύναται να απορροφήσουν πιθανές ενδεχόμενες ζημιές και γίνονται αποδεκτά ως κεφαλαιακό περιθώριο ασφαλείας
·    Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου €660εκ. εκ των οποίων €65 εκ. έχουν ήδη εκδοθεί
·    Αναγνώριση ποσού ύψους €165εκ. από αναβαλλόμενη φορολογία
·    Άλλες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου της εσωτερικής ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης μέσω της οργανικής κερδοφορίας μέχρι τα μέσα του 2012 καθώς και του υφιστάμενου προγράμματος  απομόχλευσης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού, το οποίο στο σύνολο τους αναμένεται να αποφέρουν κεφάλαια ύψους €600εκ
Επισημαίνεται πως το σύνολο των παραπάνω ενεργειών θα συμβάλλει στη περαιτέρω ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας πάνω από €2δισ.
Η Marfin Popular Bank λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των οποιωνδήποτε πιθανών κεφαλαιακών αναγκών προκύψουν με την οριστικοποίηση της Κεφαλαιακής άσκησης.
Η διοίκηση της Marfin Popular Bank εκτιμά ότι οι  παραπάνω εξελίξεις αναμένονται να συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω  θωράκιση του τραπεζικού συστήματος ενισχύοντας έτσι την σταθερότητα και την ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης