Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Oι εκλογές απομακρύνονται και ξένοι μπήκαν στις τράπεζες, το ΧΑ +0,87% στις 802 μον. - Πολιτικά παιχνίδα από Fitch

Oι εκλογές απομακρύνονται και ξένοι μπήκαν στις τράπεζες, το ΧΑ +0,87% στις 802 μον. - Πολιτικά παιχνίδα από Fitch
Η προσοχή είναι στραμμένη στη σημερινή ανακοίνωση της Fitch για την ελληνική οικονομίας, η οποία θα δημοσιευτεί αργά το βράδυ
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 802 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες με κέρδη έως +6,5% καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος για πρόωρες εκλογές δίνοντας το έναυσμα σε ορισμένα αμερικανικά funds να τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες, μέσω κυρίως της Goldman Sachs..
Τα πακέτα στις τράπεζες ενίσχυσαν σημαντικά τις συναλλαγές καθώς κάλυψαν σχεδόν το 40% του συνολικού τζίρου της αγοράς, ενώ βραχυπρόθεσμα οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες είχαν στην κυριολεξία καταποντιστεί παίρνουν ανάσες οπότε σε αυτήν την συγκυρία μάλλον αποτρέπονται τα νέα χαμηλά..
Αναλυτικά, η Eurobank
διακίνησε 21 εκατ. τεμάχια αξίας 16,5 εκατ. ευρώ που αφορούν τα 0,57% των μετοχών, η Πειραιώς διακίνησε 5,7 εκατ. τεμάχια αξίας 4,7 εκατ.ευρώ και αφορούν το 0,46% των μετοχών.
Η Alpha Bank
6,18 εκατ. τεμάχια αξίας 4,75 εκατ. ευρώ που αφορούν το 0,26% των μετοχών και η Εθνική 1,7 εκατ. τεμάχια αξίας 5,1 εκατ. ευρώ που αφορούν το 0,19% των μετοχών.. 
Στο 12,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2022, με το κόστος να αυξάνεται κατακόρυφα σε διατροφή, στέγαση, μεταφορές ..
Το
ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα 8/7 αργά το βράδυ, στην αξιολόγηση  του αμερικανικού οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 800 - 810 μονάδων ενώ πρώτη στήριξη παραμένουν οι 780 μονάδες και ακολουθούν οι 750 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Alpha Bank +6,52% και ακολούθησαν Eurobank +3,95% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, Πειραιώς +3,17% και Εθνική +1,61%.
Στο επίκεντρο η Πειραιώς η οποία μετά τα χθεσινά νέα στορικά χαμηλά χθες 7/7 στα 0,7896 ευρώ, θεωρείται από τις πιο υποτιμημένες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η τράπεζα ούτε χρεοκοπεί, ούτε νέα αύξηση κεφαλαίου χρειάζεται, ούτε νέα NPEs εμφανίζει…ούτε υπάρχει κάποιος κρυφός κίνδυνος που μπορεί να πλήξει τον ισολογισμό.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΧΑ +2,95%, Coca Cola +2,68%, Lamda +2,67%...ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στα ΕΛΠΕ -3,14% μετά τα χθεσινά κέρδη +8% και στην Quest +3,06%
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -0,45%, ο FTSE 25 υποχώρησε -0,44% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -2,28%.
Η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν ....ενώ καθησυχαστικά επέδρασαν οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του 'Ελληνα Πρωθυπουργού για διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα η κυβέρνηση έκανε πίσω στις πρόωρες εκλογές στις 18 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης στάθμισε τα δεδομένα και διαπίστωσε ότι θα υποστεί πολιτική ήττα…
Έβλεπε ότι κινδυνεύει η πρωθυπουργική του θέση και ποντάρει ότι το 2023 θα υπάρχουν καλύτεροι όροι να διεκδικήσει υψηλότερα ποσοστά για την Νέα Δημοκρατία.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται νευρικότητα, με το 10ετές ομόλογο στο 3,63% από 3,42% αρχικά και μετά τις χθεσινές πωλήσεις που σημειώθηκαν εξαιτίας των διαρροών ότι θεωρείται αβέβαιη η ανακοίνωση του νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης στην συνεδρίαση της 21 Ιουλίου 2022

Είναι πολιτικά χειραγωγούμενη η Fitch; - Σχεδιάζει αδικαιολόγητα αναβάθμιση της Ελλάδος 8/7 σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αξιολόγηση  του αμερικανικού οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία.
Η ελληνική οικονομία είναι προβληματική και δεν δικαιολογεί αναβάθμιση με οικονομικούς όρους σε αυτή την συγκυρία.
Σημειώνεται ότι η Fitch  βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές... ενώ η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές δεν αλλάζει την κλίμακα βαθμολόγησης  γιατί ήδη η DBRS και η Standard & Poor’s βαθμολογούν τη χώρα στην κλίμακα ΒΒ+ ή μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Η απόφαση να αναβαθμίσει η Fitch την ελληνική οικονομία θα είναι καθαρά πολιτική και δεν συνδέεται στο ελάχιστο με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η οικονομία επιβραδύνεται και μάλιστα να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα περάσει σε ύφεση από το 2023, η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται δραματικά, το ελληνικό χρέος έχει εκτοξευθεί στα 394,5 δισ., το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος να έχει φτάσει στα 635 δισ., τα δημοσιονομικά ελλείμματα εκτινάχθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα ποντάρουν στην τεχνική στήριξη της ΕΚΤ.
Βέβαια υπάρχει ένας τομέας που μπορεί να έχει έσοδα 17 με 18,5 δισεκ. ο τουρισμός δηλαδή στα επίπεδα του 2019 αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται η αναβάθμιση.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τον οικονομικό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη, ώστε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί με πολιτικούς όρους και όχι προφανώς με οικονομικούς στην κλίμακα ΒΒ+ για να αξιοποιήσει αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος με πολιτικά κριτήρια και όχι οικονομικά θα βλάψει μεσομακροπρόθεσμα την πορεία της χώρας θα δημιουργήσει ένα σκηνικό τεχνητής ευφορίας και με ωραιοποιήσεις που δεν δικαιολογούνται η ελληνική οικονομία αξιολογείται με βαθμολογία πολύ ανώτερη των πραγματικών ικανοτήτων της.
Αυτό το χάσμα οι κερδοσκόποι θα το δουν και θα πληρώσουμε πολύ ακριβά τις αστήρικτες πολιτικές αναβαθμίσεις.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,51% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,28%.
Περί τις 11:30  με πίκεντρο τα τραπεζικά κέρδη +4% κια την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chipa, ανοδικά ο  Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,31%.
Περί τις 13:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες  Alpha Bank +5% και  Πειραιώς, Eurobank και Εθνική +4% . και o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,94%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,87% στις 802 μονάδες έχοντας υψηλό στις 805,63 μονάδες και χαμηλό τις 797,70 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων των πακέτων των τραπεζών..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 31,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 70,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 63,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 31,52 εκατ. ευρώ και όγκου 34,77 εκατ. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 21 εκατ. τεμάχια αξίας 16,45 εκατ. ευρώ, η Εθνική 1,7 εκατ. ευρώ αξίας 5,1 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 6,18 εκατ. τεμάχια αξίας 4,74 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 5,7 εκατ. τεμάχια αξίας 4,65 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 360 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 30χιλ. τεμάχια αξίας 201 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 802 μονάδες, στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 800 - 810 μονάδων και ακολουθούν οι 830, οι 850 και οι 860 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 780-770 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 μονάδες και ακολουθούν οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 484 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 490 - 500 μονάδες, οι 520, οι 550, οι 560 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 450 μονάδες και ακολουθούν οι 440, οι 430 και οι 400 μονάδες.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,63% από 3,42%

Νευρικότητα καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις χθεσινές πωλήσεις απόρροια των πληροφοριών ότι αβέβαιη θεωρείται η  ανακοίνωση του νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 21 Ιουλίου 2022
Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα σχεδιαστεί για να αποφεύγει τον "μη θεμελιώδη κίνδυνο κατακερματισμού" και συνεπάγεται ευελιξία για τον τρόπο κατανομής των αγορών.
Ωστόσο δεν δείχνει να είναι έτοιμη στη διαμόρφωση ενός νέου εργαλείου προκειμένου να στηρίξει τις πλέον ευάλωτες χώρες από τις «επιθέσεις» των αγορών.
Το όνομα αυτού "transmission protection mechanism" ενώ παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει πρόοδος, απομένει πολύ δουλειά να γίνει, προκειμένου η ΕΚΤ να ανακοινώσει ένα πλήρες εργαλείο.
Ενώ οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη είναι βέβαιοι ότι οι θεμελιώδεις διαφωνίες μπορούν τελικά να διορθωθούν, η στρατηγική συνεχίζει να συζητείται και υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για την τελειοποίηση του εργαλείου, αναφέρει το Bloomberg.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,63%, το 10ετές ιταλικό 3,34% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,09%...
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η  οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης…
Ειδικότερα, το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 3,09% ενώ στο 3,13% κινείται το το 2ετές και στο 3,15% το 5ετές ομόλογο...  
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε και στα πρακτικά της Fed του Ιουνίου που δημοσιεύτηκαν χθες 6/7, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «βλέπει» αναβάθμιση της νομισματικής σύσφιξης και άνευ όρων αυστηροποίηση για την τιθάσευση του πληθωρισμού, οποίος βρίσκετα στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981,  ακόμα και αν η οικονομία σημειώσει επιβράδυνση δίνοντας σήμα για αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. τον Ιούλιο, στο 2,25%.
Επίσης η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά από δέκα και πλέον χρόνια έχει αρχίσει
Η απόφαση για την αύξηση, την οποία έχει προαναγγελθεί από τον Ιούνιο, θα ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.
Αν και στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε εκφρασθεί η πρόθεση να αυξηθούν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης), δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία μεγαλύτερη αύξηση καθώς ορισμένα μέλη του 25μελούς δ.σ. της ΕΚΤ πιέζουν για να εξετασθεί μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, λόγω του επίμονα ανοδικού πληθωρισμού.

Μειώνει κατά 20% - 30% τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley, λόγω της αύξησης του κόστους κεφαλαίου

Σε σημαντικές μειώσεις, έως 30%, των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Morgan Stanley, ενσωματώνοντας το αυξημένο κόστος κεφαλαίου, αλλά και την πιθανότητα ασθενέστερων μακροοικονομικών προοπτικών.
Ειδικότερα, για τη Eurobank, η τιμή στόχος είναι χαμηλότερη κατά ~20% στα 0,93 ευρώ.
Αυτό είναι συνέπεια της αύξησης του Cost of Equity (CoE) στο 13,5% έναντι 11,6% προηγουμένως.
Για την Alpha bank η τιμή στόχος είναι χαμηλότερη κατά ~30% στα 0,95 ευρώ.
Αυτό είναι συνέπεια της αύξησης του Cost of Equity (CoE) στο 15% έναντι 12,2% προηγουμένως.
Για την Πειραιώς, η τιμή στόχος μας είναι χαμηλότερη κατά 30% στα 1,11 ευρώ.
Αυτό είναι συνέπεια της αύξησης του Cost of Equity (CoE) στο 16,7% έναντι 12,8% προηγουμένως.

Από τις πιο υποτιμημένες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο η Πειραιώς, δεν πάει σε αύξηση, χωρίς νέα NPEs – Αξίζει για αγορά

Η τράπεζα Πειραιώς καταγράφει το τελευταίο διάστημα συνεχή ιστορικά χαμηλά με την μετοχή να φθάνει στις 7/7 στα 0,7896 με 1 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία…
Για την ιστορία πρέπει να τονίσουμε ότι είχε φθάσει σε χρηματιστηριακή αξία 2,15 δισεκ. αλλά το bankingnews είχε προβλέψει πριν μήνες ότι θα δούμε αποτίμηση 850 εκατ... ευρώ πλησιάσαμε... αρκετά
Η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ισοδυναμεί με μηδενισμό όλων των παλαιών κεφαλαίων και αποτίμηση μόλις μέρους της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου…
Μια τράπεζα με 5,1 δισεκ. κεφάλαια έχει χρηματιστηριακή αξία 1 δισεκ. και στο α΄ τρίμηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη 521 εκατ ευρώ…
Η σχέση χρηματιστηριακής τιμής 1 δισεκ. ευρώ προς λογιστική αξία 5,1 δισεκ. ευρώ ή P/BV διαμορφώνεται στο 0,19… με φυσιολογική τιμή στο 0,40…
Η σχέση χρηματιστηριακής τιμής 1 δισεκ. προς κέρδη ή P/E με όρους α΄ τριμήνου 2022 διαμορφώνεται στο 1,91 όταν μια φυσιολογική τιμή βρίσκεται στο 5 ή 6 φορές αποτίμηση τα κέρδη…
Τι δείχνει η Τράπεζα Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 1 δισεκ. ευρώ;
Είναι αλήθεια ότι μια τράπεζα όπως η Πειραιώς με 1 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία, ενεργητικό 75 δισεκ. και 5,1 δισεκ. κεφάλαια και με τα NPEs προσεχώς κάτω από 10%... σημαίνει ότι οι επενδυτές, δεν βλέπουν τίποτε θετικό για το μέλλον.
Θεωρούμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά κάνει λάθος για την Πειραιώς… η τράπεζα ούτε χρεοκοπεί, ούτε νέα αύξηση κεφαλαίου χρειάζεται, ούτε νέα NPEs εμφανίζει…ούτε υπάρχει κάποιος κρυφός κίνδυνος που μπορεί να πλήξει τον ισολογισμό.
Πρωτίστως γιατί;
1)Δεν χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου.
Δεν σχεδιάζει νέα αύξηση κεφαλαίου, οι πιθανότητες είναι μηδενικές για τους επόμενους 12 μήνες.
Τώρα εάν σε 15 μήνες από σήμερα θέλει να ενισχύσει τα κεφάλαια της και με άλλους τρόπους είναι μια επιλογή αλλά είμαστε μακριά.
Για το ορατό μέλλον αποκλείουμε οποιαδήποτε αύξηση…
Εάν καταρρεύσουν πολλά στις αγορές, η Ευρώπη συρθεί σε ύφεση, η ενεργειακή κρίση οδηγήσει σε σοκ την Ευρώπη, ο πληθωρισμός συνεχίσει ανοδικά και γενικώς όλα επιδεινωθούν δραματικά… τότε όχι μόνο η Πειραιώς αλλά όλες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα.
Δεν είμαστε εκεί…
Η Πειραιώς δεν πάει σε αύξηση κεφαλαίου και αυτό το ξεκαθαρίζουμε…
2)Η Πειραιώς έως και σήμερα δεν έχει καμία ένδειξη ότι αυξάνονται τα NPEs, προσέξτε όχι αυξάνονται λίγο αλλά καμία ένδειξη ότι αυξάνονται…
Ειδικά η Πειραιώς με το χαμηλότερο δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις και τον υψηλότερο δείκτη NPEs είναι σημείο αναφοράς όταν… υπάρχει επιδείνωση στην αγορά.
Όχι δεν υπάρχει επιδείνωση, οπότε δεν βλέπουμε για την ώρα πρόβλημα με τα NPEs.
O Μυλωνάς της Εθνικής ο διευθύνων σύμβουλος προέβλεψε ότι στο κακό σενάριο τα νέα NPEs θα φθάσουν στα 6 δισεκ. αλλά δεν είμαστε εκεί….
3)Τα κέρδη του α΄ τριμήνου του 2022 στα 521 εκατ αναμένεται να διατηρήσουν μια σχετική δυναμική.
Αντιλαμβανόμαστε ότι από τα κέρδη του α΄ τριμήνου τα 585 εκατ ήταν έκτακτα μαζί με τα 300 εκατ από την πώληση των δραστηριοτήτων των καρτών.
Ωστόσο στο β΄ τρίμηνο η Πειραιώς συνεχίζει να επαναλαμβάνει τις επιδόσεις της… πλην των εκτάκτων, αναφερόμαστε στην οργανική κερδοφορία…
Δεν ανησυχούμε από κάτι ως προς τα κέρδη της Πειραιώς…
4)Η πολιτική μείωσης των NPEs δεν έχει μεταβληθεί ή επιβραδυνθεί.
Η Πειραιώς δεν θα διανείμει μέρισμα για την χρήση 2022 οπότε δεν υπάρχει κάποια αθέτηση υπόσχεσης στους μετόχους.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί να βρει 750 εκατ στο πλαίσιο των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων από ομολογιακά..
Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του SSM έρχεται στις 12 Ιουλίου στην Ελλάδα και θα συζητήσει με τους τραπεζίτες και το ζήτημα των ελάχιστων απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή MREL…
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν υποχρέωση να ενισχύσουν τα κεφάλια τους με ομολογιακά έως 750 εκατ η κάθε μια έως τέλος του 2022 αλλά μπορεί να δοθεί παράταση έως το α΄ τρίμηνο του 2023.
Συμπέρασμα
Θεωρούμε ότι η δίκαιη αποτίμηση της Πειραιώς σε αυτή την συγκυρία είναι τα 1,3 δισεκ. για να διαμορφώσουν σχέση P/BV 0,25 αντί 0,19…
Το 1,3 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία σημαίνει 1,05 ευρώ από 0,80 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.
Σε ένα περιβάλλον όπου η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται θα περιμέναμε την χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς στα 1,5 δισεκ. δηλαδή 50% αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Εάν το ελληνικό χρηματιστήριο πάει στις 700 μονάδες προφανώς και για το ορατό μέλλον ξεχνάμε αυτό το σενάριο της δίκαιης αποτίμησης της Πειραιώς…
Αλλά ακόμη και εάν πάει το ελληνικό χρηματιστήριο 700 μονάδες, και πάλι θεωρούμε την μετοχή της Πειραιώς ευκαιρία αγοράς γιατί από 0,80 ευρώ θα έχει πέσει στα 0,65 ευρώ οπότε θα θεωρείται ακραία υποτιμημένη….
Το bankingnews που παρακολουθεί με μεγάλη συνέπεια όλες τις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις και έγκαιρα προειδοποιούμε για τις επερχόμενες καταστροφές… δεν ανησυχεί για την τράπεζα Πειραιώς…

Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν σήμερα 8/7 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις  ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας Covid-19 στην Κίνα
Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε στην πολιτική ζωή της Ιαπωνίας, ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Shinzo Abe, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του ύστερα από τα πυρά που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 8/7 το πρωί κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην πόλη Nara.
 Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,10%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -0,25%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,38%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο +0,70% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,45%

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται  σήμερα 8/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τις ανησυχίες για  οικονομική επιβράδυνση .
Σταθερή στο 3,6% παρέμεινε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022, ενώ προστέθηκαν 372.000 θέσεις εργασίας, έναντι εκτιμήσεων του Dow Jones για 250.000 νέες θέσεις.
Εν τω μεταξύ, μικρή αύξηση παρουσίασαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, αναιρώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -2,95% στα 177,78 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1% στα 105,70 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,92% στα 103,67 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει ήπια πτώση -0,42% στις 2.217 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,25% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στη Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P500 στο +0,10%, ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC στο +1,21% ( 22,57 δολ. ).

Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ώθηση από τα πακέτα

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητικές συναλλαγές, παίρνοντας ώθηση από τα πακέτα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0260 ευρώ, με άνοδο +1,61% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,80 ευρώ, με άνοδο +6,52%, με όγκο 15,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8254 ευρώ, με άνοδο +3,17% και όγκο 12,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 7/7/2022 στα 0,04785 ευρώ ή 0,7896 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,79 ευρώ, με άνοδο +3,95%, με όγκο 31,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9980 ευρώ, με άνοδο +2,46% και κεφαλαιοποίηση 445 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0781 ευρώ, με άνοδο +3,17%, με όγκο 44 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,30 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 304 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΧΑ, Coca Cola, Lamda...
Στον αντίποδα πτωτικά έκελισαν ΕΛΠΕ, Quest, ΟΠΑΠ....
H Coca Cola έκλεισε στα 21,87 ευρώ, με άνοδο +2,68% και κεφαλαιοποίηση στα 8,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,15 ευρώ, με πτώση -0,19% και αποτίμηση 7,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,07 ευρώ, με άνοδο +0,20% και αποτίμηση 1,94 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7980 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 417 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,85 ευρώ, με πτώση -1,07% και  αποτίμηση 4,89 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,34 ευρώ, με άνοδο +1,98% και κεφαλαιοποίηση 888 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,17 ευρώ, με πτώση -3,14% και  κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,14 ευρώ, με πτώση -0,37% κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,68 ευρώ, με πτώαση -0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,95 ευρώ, με πτώση  -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,20 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 767 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3940 ευρώ, με άνοδο +2,95% και κεφαλαιοποίηση 523 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0230 ευρώ, με άνοδο +2,68% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,63% - Το spread με την Ιταλία στις  29 μ.β.

Νευρικότητα καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις  με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει…
Στο επίκεντρο οι διαρροές που ήρθαν στη δημοσιότητα χθες 7/7, ότι η ΕΚΤ δεν δείχνει να είναι έτοιμη στη διαμόρφωση ενός νέου εργαλείου προκειμένου να στηρίξει τις πλέον ευάλωτες χώρες από τις «επιθέσεις» των αγορών.
Σημειώνεται ότι οι αγορές των ομολόγων ηρέμησαν μετά τις αναφορές για ένα νέο εργαλείο της ΕΚΤ προκειμένου  να μειωθούν τα spreads των ομολόγων, διοχετεύοντας ρευστότητα από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά, προς τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,63%, το 10ετές ιταλικό 3,34% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,09%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης από 219 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 173 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,73% ή 173 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 29 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 126 μονάδες βάσης…

Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Νευρικότητα καταγράφονται σήμερα 8/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 8 Ιουλίου του 2022 στο 3,34%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/7/2022 στο 1,29%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,89% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,37% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,38% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,34% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,21%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης