Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τραγική διπλωματία - Η Ελλάδα διαβεβαιώνει τώρα την Ρωσία… ότι δεν θα στείλει S-300 στην Ουκρανία λόγω συμβάσεων….

Τραγική διπλωματία - Η Ελλάδα διαβεβαιώνει τώρα την Ρωσία… ότι δεν θα στείλει S-300 στην Ουκρανία λόγω συμβάσεων….
Γιατί ο S-300 είναι κρίσιμο οπλικό σύστημα για την Ουκρανία;
Ενώ επί εβδομάδες η ελληνική πλευρά συντηρούσε το θέμα της αποστολής των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία… αποκαλύπτεται ότι απλά ότι δεν μπορούσε να τους στείλει σε άλλη χώρα…λόγω υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει…

Η Ελλάδα διαβεβαίωσε τη Ρωσία ότι «έχει υπόψη της» την υποχρέωσή της να απόσχει από τη μεταφορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους - αέρος S-300 σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov…
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε επίσης ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά εάν η Ελλάδα τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Η Ρωσία έστειλε τον πρεσβευτή της στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να τους υπενθυμίσει τη συμφωνία να μην σταλούν οι S-300 σε άλλα κράτη…οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι είχαν υπόψη τους τις συμβατικές τους υποχρεώσεις…

Οι S-300 επρόκειτο να παραδοθούν στην Κύπρο, αλλά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και η Τουρκία απέτρεψαν την εγκατάσταση αυτών των πυραύλων στην Κύπρο.
Δεδομένης της νησιωτικής θέσης της Κύπρου και του γεγονότος ότι δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, ο Lavrov ανέφερε ότι τελικά βρέθηκε μια μέση λύση που ικανοποιούσε όλους – η Ελλάδα αγόρασε τα συστήματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει τους S-300 σε κανέναν χωρίς την άδεια της Ρωσίας.

Προηγουμένως, η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι η αποστολή των συστημάτων S-300 στο Κίεβο θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» των διακυβερνητικών συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία και την προμήθεια στρατιωτικών αγαθών.
Μάλιστα προειδοποίησε ότι η αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων θα είχε αναμφίβολα συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας στον τομέα της αεράμυνας.
Στο μεταξύ, ο Lavrov δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί και την Ελλάδα εάν τηρεί τις υποχρεώσεις της.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι, με το πρόσχημα ότι βοηθούν την Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμπλακεί συστηματικά σε παράνομες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των δεσμεύσεων για τη μεταφορά όπλων.

Ένα παρόμοιο πρόβλημα αναδύεται με τους κανονισμούς που απαγορεύουν τη μεταφορά ρωσικών όπλων.
Οι κανονισμοί αυτοί ισχύουν για τα περισσότερα όπλα στην Ανατολική Ευρώπη επειδή κατασκευάστηκαν με άδεια σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Οι δυτικές χώρες έχουν παράσχει στην Ουκρανία οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Ρωσία επέκρινε τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία από την Δύση, υποστηρίζοντας ότι αυτό ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Για τους ρώσους τα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία από την Δύση αποτελούν νόμιμο στόχο για τη Ρωσία.

Γιατί ο S-300 είναι κρίσιμο οπλικό σύστημα για την Ουκρανία;

Οι αναφορές ότι η Ελλάδα θα διαθέσει το σύστημα S-300 στην Ουκρανία εμφανίστηκαν αφού αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στην Ουκρανία το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μπαράζ επιθέσεων με drone και πυραύλους στις πόλεις και τις υποδομές της.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι το Ιράν θα μπορούσε σύντομα να παράσχει στη Ρωσία εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.
Η παραλαβή ενός συστήματος S-300 θα ήταν επωφελής για τον Ουκρανικό στρατό, επειδή έχει μεγάλη εμπειρία στη χρήση S-300 και θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει στο μέτωπο άμεσα, χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω εκπαίδευση ή τεχνική υποστήριξη.

Ο Oleksii Reznikov, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε την 1η Δεκεμβρίου ότι η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με τους υπουργούς Άμυνας όλων των εθνών που χρησιμοποιούν S-300 σχετικά με τη δυνατότητα αναπλήρωσης των αποθεμάτων πυραύλων από τα οπλοστάσια και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τους.
Για την Ελλάδα, θα ήταν πρόκληση να μεταφερθεί το σύστημα στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα έτυχε να αποκτήσει τους S-300 μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Η Κύπρος είχε δώσει την αρχική παραγγελία για το ρωσικό σύστημα, το οποίο κατέληξε σε παρατεταμένο αδιέξοδο με την Τουρκία.

Για να αποφευχθεί ένας πόλεμος, το σύστημα S-300 μεταφέρθηκe στην Κρήτη και διατηρήθηκαν σε αποθήκες.
Αργότερα, η Ελλάδα δοκίμασε το σύστημα για πρώτη φορά το 2013.
Τον Αύγουστο, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ένα ελληνικό σύστημα S-300 κλείδωσε ένα τουρκικό F-16 της καθώς πετούσε σε αποστολή επιτήρησης στον διεθνή εναέριο χώρο.

Εάν αληθεύει, αυτό το περιστατικό υποδηλώνει ότι η Ελλάδα δοκίμαζε εκ νέου τα συστήματα λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στο Αιγαίο με την Τουρκία.

Το πιο προηγμένο σύστημα που πιθανότατα θα αποκτήσει η Ουκρανία το 2023 θα είναι οι Patriots.
Η απόκτηση ενός S-300 μπορεί επίσης να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει την αεράμυνα της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που χρειάζεται όλη την υποστήριξη για να αποκρούσει τους βομβαρδισμούς με drone και πυραύλους.

S-300 Ρωσικής κατασκευής
6253edb12100003ded505ca2.jpeg

Patriot Αμερικανικής κατασκευής
patriosss.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης