Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται το Grexit – Χάθηκε το μεγάλο ατού της Ελλάδας

tags :
Reuters: Οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται το Grexit – Χάθηκε το μεγάλο ατού της Ελλάδας
Το QE είναι ίσως η πρωταρχική άμυνα έναντι πιθανής μόλυνσης
Αν ο φόβος να ξεσπάσει μια πανευρωπαϊκή χρηματοοικονομική "πυρκαγιά" ήταν το μεγάλο ατού της Αθήνας στην αντιπαράθεσή της με τους πιστωτές της Ευρωζώνης - τότε αυτό το πλεονέκτημα πλέον έχει χαθεί.
Αυτό αναφέρει σε σημερινή του ανάλυση το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα πλεονεκτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των επώδυνων όρων του διεθνούς πακέτου διάσωσης, βασίζονταν πάντα σε ένα βασικό στοιχείο: μια οικονομική εκδοχή του παλιού δόγματος του Ψυχρού Πολέμου για μια «αμοιβαίως εξασφαλισμένη καταστροφή».
Εάν υπήρχε μια επανάληψη των συνθηκών του 2010/2011 θα διαπιστώναμε ότι οποιαδήποτε απειλή ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου ευρώ θα "μόλυνε" τις αγορές παντού και θα οδηγούσε το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία στα ύψη.
Εάν συνέβαινε αυτό θα αυξανόταν η πίεση στο Eurogroup να υποκύψει στις απαιτήσεις της Αθήνας για να αποφευχθεί η συστημική κατάρρευση του ευρώ.
"Όποιος φοβηθεί στο παιχνίδι αυτό χάνει", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, με αφορμή το γεγονός ότι το αδιέξοδο των τελευταίων τριών μηνών απειλεί με έλλειψη μετρητών την Ελλάδα.
Ωστόσο, αυτό που όλοι φοβούνται, δηλαδή να εξαπλωθεί η χρηματοπιστωτική κρίση, δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Τα κόστη δανεισμού σε όλη την Ευρωζώνη βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, οι μετοχές είναι σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά 7 ετών και το ευρώ κινείται σε ένα εύρος πέντε σεντς για δύο μήνες.
Το τελευταίο είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο, δεδομένου του πόσο αρνητικές είναι οι προοπτικές για την ίδια την Ελλάδα.
Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των επενδυτών που ρωτήθηκαν από γερμανική ερευνητική ομάδα Sentix αυτό το μήνα αναμένουν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ ο δείκτης της έρευνας που μετρά τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα μέρη της ζώνης υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ.
Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ, ούτε είναι ένας πραγματικός κίνδυνος μετάδοσης για την περιφέρεια, αναφέρει ο Wouter Sturkenboom, στρατηγικός αναλυτής της Russell Investments.
Τα περισσότερα σενάρια που σκιαγραφούνται από τις τράπεζες και τους διαχειριστές κεφαλαίων εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε κάποια πρόοδο στις συνομιλίες ή κάποια παρατεταμένη αβεβαιότητα που αφορούν κάποια περιορισμένη ελληνική χρεοκοπία εντός της ζώνης.
Αλλά ακόμα κι αν ο κίνδυνος εξόδου είναι τώρα πραγματικός, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις φαίνονται ήπιες σε σύγκριση με το χάος που προέβλεπαν πριν από τρία χρόνια.
Η Goldman Sachs αναφέρει ότι το «Grexit» - το οποίο δεν αναμένει να συμβεί - θα μπορούσε να δει τις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών 10-ετών ομολόγων να τριπλασιάζονται.
Σύμφωνα με το Reuters, η "ηρεμία" που φαίνεται στις αγορές οφείλεται και στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έγιναν με κόπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η σημαντικότερη πρωτοβουλία ήταν η αγορά ομολόγων, ή το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» που ξεκίνησε μόλις τον περασμένο μήνα.
"Το QE είναι ίσως η πρωταρχική άμυνα έναντι της μόλυνσης," δηλώνει ο αναλυτής της Deutsche Bank, Mark Wall.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης