Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg View: Πέντε προτάσεις στον Αλ. Τσίπρα - Δεν θα ωφελούσε κανέναν να παραιτηθεί

Bloomberg View: Πέντε προτάσεις στον Αλ. Τσίπρα - Δεν θα ωφελούσε κανέναν να παραιτηθεί
Το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καν ηγέτη και αυτό ο πρωθυπουργός πρέπει να το εκμεταλλευτεί, τονίζει το δημοσίευμα
Να μην παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει το αμερικανικό Bloomberg View και θέτει στον Έλληνα πρωθυπουργό πέντε προτάσεις.
Το Bloomberg View τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του και εξηγεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο καλή βάση προκειμένου οποιοδήποτε πρόγραμμα να αποδώσει και οποιοσδήποτε ηγέτης να ηγηθεί. Παρ’ολ’αυτά, η παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν θα ωφελούσε κανέναν.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας πολιτικός ικανός να περνάει στους πολίτες τις ιδέες του, ενώ από την άλλη, η αντιπολίτευση δεν έχει καν ηγέτη, αναφερόμενο στη Νέα Δημοκρατία.

Οι πέντε προτάσεις
Πρώτον, ο Τσίπρας πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μέχρι τις εκλογές, οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν σε όχι λιγότερο από ένα χρόνο, κατά προτίμηση σε δύο.
Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναλάβουν συλλογικά την ευθύνη για το τι θα επακολουθήσει.
Δεύτερον, να αναθέσει τις κορυφαίες οικονομικές θέσεις σε τεχνοκράτες χωρίς πολιτικά συμφέροντα που θα υπονόμευαν το νέο μνημόνιο.
Θα πρέπει να είναι άνθρωποι που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πιστωτών, να μπορούν να χειριστούν ακόμη και την αναποτελεσματικότητα της τρέχουσας διάσωσης και να διαπραγματευτούν μια καλύτερη μακροπρόθεσμη συμφωνία για την Ελλάδα.
Μάλιστα το δημοσίευμα τονίζει ότι χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα υποχωρούσαν ευκολότερα σε τεχνοκράτες, παρά στην αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας θα μπορούσε να στραφεί ακόμη και στον παλιό εχθρό της Ελλάδας, την Τουρκία, για ένα υπουργό Οικονομικών, προτείνει το Bloomberg View.
Τρίτον, ο Τσίπρας θα μπορούσε να διενεργήσει ένα ακόμα δημοψήφισμα με το εξής ερώτημα: θέλετε να εφαρμόσετε το σχέδιο διάσωσης, ή θα προτιμούσατε να φύγουμε από το ευρώ;
Τέταρτον και με βάση ότι οι Έλληνες θα ψήφιζαν υπέρ ενός νέου προγράμματος, ο Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών του θα πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες με το ΔΝΤ το οποίο έχει ταχθεί υπέρ μίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το ενδιαφέρον του ΔΝΤ εστιάζεται στη βιωσιμότητα του χρέους και τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική και να αναπτυχθεί.
Αυτά είναι και τα ζητούμενα της Ελλάδας.
Πέμπτον, ο Αλέξης Τσίπρας και όλη η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσουν καθοδήγηση από τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες βρέθηκαν στην ίδια δεινή θέση με την Ελλάδα, αλλά κατάφεραν να ανακάμψουν, κατααλήγει το Bloomberg View.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης