Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γερμανικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει… Πως η Merkel σταμάτησε τα σχέδια του Schaeuble για προσωρινό Grexit

Γερμανικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει… Πως η Merkel σταμάτησε τα σχέδια του Schaeuble για προσωρινό Grexit
Ο Schaeuble είχε σκεφτεί μια εντελώς ανορθόδοξη και αμφιλεγόμενη πρόταση για μια προσωρινή ελληνική έξοδο από το ευρώ...
Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ζήτησε από τον Wolfgang Schaeuble να είναι υπουργός Οικονομικών το 2009, πριν από την αποδοχή της προσφοράς της, την προειδοποίησε: "Ξέρεις, δεν είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων”.
Αυτός είναι ένας από τους πολλούς διαλόγους που αποκαλύπτει ένα νέο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ της ARD για τον Γερμανό υπουργό οικονομικών και τον ρόλο που έχει διαδραματήσει στην ευρωπαϊκή κρίση και όχι μόνο.
Στο ντοκιμαντέρ που φέρει τον τίτλο " Schaeuble - Μεταξύ εξουσίας και αδυναμίας”, το οποίο θα προβληθεί αυτήν την εβδομάδα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι υπήρξαν μεγάλες πιέσεις τους τελευταίους μήνες στον Schaeuble, μετά τη δημόσια διαμάχη του με την Merkel τον Ιούλιο, για τον καλύτερο τρόπο που θα πρέπει να σωθεί η Ελλάδα, ο οποίος δεν θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γερμανία.
Ο Schaeuble είχε σκεφτεί μια εντελώς ανορθόδοξη και αμφιλεγόμενη πρόταση για μια προσωρινή ελληνική έξοδο από το ευρώ.
Κατά την πτήση του γερμανικού επιτελείου από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες εκείνο το Σάββατο πρωί αποφάσισαν να προτείνουν το προσωρινό Grexit στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών.
Αλλά εκείνο το Σαββατοκύριακο τέλειωσε στις Βρυξέλλες με τον Schaeuble να βγαίνει στο περιθώριο από την Merkel, η οποία δεν ήθελε ποτέ την προσωρινή έξοδο ενός κράτους μέλους από την ευρωζώνη.
Αλλά ο Schaeuble ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, νωρίτερα αυτό το μήνα, ώστε να περάσει ένα ακριβό και μη δημοφιλές πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
Στο ντοκιμαντερ επίσης αναφέρονται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τον χαρακτήρα του γερμανού Υπουργού Οικονομικών.
"Δεν είμαι τόσο ελκυστικός για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Είμαι ένας παλιός, αρκετά κουρασμένος και γκρινιάρης άντρας”, αναφέρει ο ίδιος.
“Μερικές φορές, δεν μπορώ να ανταγωνιστώ ένα popstar “, πρόσθεσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας την πρώτη συνέντευξη Τύπου με τον διαβόητο τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαρουφάκη.
"Αλλά είπα, «δεν πειράζει»”.
Γνωρίζοντας πολύ καλά ποιες λεπτομέρειες έχουν σημασία και ποιες δεν έχουν, αποδέχθηκε ένα ισχυρό κοστούμι για τον Schaeuble, η καριέρα του οποίου σημαδεύτηκε από μια σειρά κακές στιγμές.
Οι ελπίδες του να γίνει καγκελάριος, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, διαψεύσθηκαν εξαιτίας της αναποφασιστικότητας του Helmut Kohl.
Η φιλοδοξία του να γίνει πρόεδρος αργότερα, το 2004, κατέληξε σε απογοήτευση, όταν η Merkel πήρε το χρίσμα.
"Έχω περισσότερα σημάδια και οι ουλές (από οποιονδήποτε), ιδίως από τις δημόσιες διαφωνίες”, αναφέρει ο Schaeuble.
Μερικά από αυτά τα σημάδια είναι περισσότερο από μεταφορικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης