Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Κυβέρνηση με ΑΝΕΛ ή με κεντροαριστερά κόμματα; - Αυτό είναι το δίλημμα του Τσίπρα

tags :
JP Morgan: Κυβέρνηση με ΑΝΕΛ ή με κεντροαριστερά κόμματα; - Αυτό είναι το δίλημμα του Τσίπρα
Δεν αποκλείεται να δούμε το πρόγραμμα προσαρμογής, μετά από κάποια αναδιάρθρωση, να έχει μια δύσκολη διαδρομή
Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών φαίνεται να αναπαράγει τη σύνθεση της προηγούμενης ελληνικής Βουλής, παρατηρεί η JP Morgan, στη σημερινή της ανάλυση, ενώ η κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί έχει τους δύο εταίρους της προηγούμενης κυβέρνησης.
Στη σημερινή της ανάλυση με τίτλο «Greece: Election returns Tsipras as PM in a parliament very like the last» (Ελλάδα: Οι εκλογές επαναφέρουν τον Τσίπρα πρωθυπουργό, σε μια Βουλή που μοιάζει με την τελευταία), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan επισημαίνει ότι η νεοσυσταθείσα «Λαϊκή Ενότητα» δεν έπιασε το όριο του 3% που απαιτείται για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατάφεραν και εξασφάλισαν 10 έδρες, τα οποία είναι αρκετά για τη συμμετοχή τους σε μια δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού (αν και με πολύ μικρή πλειοψηφία).
Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει τώρα μια πρόκληση: Θα παραμείνει μόνο με τους ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση, ή θα επιδιώξει μια μεγαλύτερη πλειοψηφία από άλλα κόμματα: το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν συλλογικά περί τις 36 έδρες.
Δεδομένου ότι ο Τσίπρας είχε απορρίψει μια τέτοια προοπτική μετά την εκλογή του Ιανουαρίου, θα είναι έκπληξη για όλους εάν επιλέξει το τελευταίο σενάριο.
Αλλά, και πάλι, δεν είναι αδύνατο ο Τσίπρας να αποφασίσει να αναζητήσει μια ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη από ό, τι στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα, παρόλο που ο αριθμός των εδρών που θα έχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει μειωθεί κατά περίπου 4, το πιο ενοχλητικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αναχωρήσει, οπότε ο Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται κάπως πιο σίγουρος από πριν ότι μπορεί να κρατήσει την πλειοψηφία του συνασπισμού.
Η JP Morgan εκτιμά ότι θα είναι πιο σαφές τι θα γίνει, μέσα στις επόμενες λίγες μέρες.
Η JP Morgan εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα πάνω στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αμφισβητεί σημαντικά τμήματα του προγράμματος διάσωσης.
Μάλιστα, συνεχίζει να πιστεύει ότι, παρόλο που υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για μια θετική πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος, αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς θα κρίνει και την πορεία της αναδιάρθρωσης του χρέους μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016.
Αλλά δεν αποκλείεται να δούμε το πρόγραμμα, μετά από κάποια αναδιάρθρωση, να έχει μια δύσκολη διαδρομή, ακόμα κι αν δεν επαναληφθούν αυτά που έγιναν στις αρχές Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης