Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υποβαθμίστηκε κατά 2 κλίμακες σε Baa2 από Α3 η Ιταλία από την Moody's - Πιθανή η προσφυγή στον μηχανισμό - Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - "Καχύποπτη" η Κομισιόν απέναντι στην υποβάθμιση

Υποβαθμίστηκε κατά 2 κλίμακες  σε Baa2 από Α3 η Ιταλία από την Moody's - Πιθανή η προσφυγή στον μηχανισμό - Έχει αυξηθεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ -
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες, από Α3 σε Baa2, μόλις δύο βαθμίδες από το junk, προχώρησε η Moody’s, διατηρώντας αρνητικό το outlook, επικαλούμενη  την κατάσταση στην ευρωζώνη και τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης χρέους από την Ισπανία και την Ελλάδα. Μάλιστα, θεωρεί ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες η Ιταλία να προσφύγει τελικά στον μηχανισμό στήριξης.
Η Moody’s, στη σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η υποβάθμιση της Ιταλίας αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα η χώρα να έρθει αντιμέτωπη με μία απότομη αύξηση στο κόστος της χρηματοδότησής της ή μία απώλεια της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων, λόγω του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς και λόγω της επιδείνωσης των βραχυπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο κίνδυνος της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί, ενώ το ισπανικό τραπεζικό σύστημα, θα καταγράψει μεγαλύτερες πιστωτικές απώλειες από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι συνθήκες όπως η αύξηση της ανεργίας, εμποδίζουν την Ιταλία να εκπληρώσει τους στόχους της για μείωση των ελλειμμάτων. Σε μία τέτοια περίπτωση, επισημαίνει η Moody's, η εμπιστοσύνη των αγορών θα επιδεινωθεί και θα αυξηθεί ο κίνδυνος μίας ξαφνικής διακοπής χρηματοδότησης από τις αγορές.
Ακόμη ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2% στο τρέχον έτος, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της.

"Καχύποπτη" η Κομισιόν απέναντι στην υποβάθμιση
Την ικανοποίηση της Κομισιόν για την αποφασιστική δράση που έχει αναλάβει η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά προβλήματά της, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν, ενώ εξέφρασε την καχυποψία του απέναντι στην κίνηση της Moody's.
Υπενθύμισε, μάλιστα ότι η Ιταλία δανείστηκε σήμερα με μειωμένο επιτόκιο.
Την ίδια στιγμή, "ανεύθυνη" χαρακτηρίζει την υποβάθμιση η ιταλική ένωση τραπεζιτών και επιχειρηματιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης