Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η επιδείνωση στα ομόλογα αιτία πτώσης των ελληνικών τραπεζών - Ο ρόλος των μερισμάτων

Goldman Sachs: Η επιδείνωση στα ομόλογα αιτία πτώσης των ελληνικών τραπεζών - Ο ρόλος των μερισμάτων
Οι τιμές στόχοι είναι για την Eurobank στα 2,5 ευρώ, για την Εθνική στα 10 ευρώ, για την Alpha στα 1,95 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ
Στην επιδείνωση των ομολόγων αποδίδει την πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι ο κλάδος θα αντιδράσει χρηματιστηριακά στην ανακοίνωση της έγκρισης των μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Εν αναμονή των μερισμάτων λοιπόν, η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση buy για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, πλην της Alpha Bank, για την οποία διατηρεί τη σύσταση hold.
Οι τιμές στόχοι είναι για την Eurobank στα 2,5 ευρώ, για την Εθνική στα 10 ευρώ, για την Alpha στα 1,95 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ.
Η επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων, κατά περίπου 20 μονάδες βάσης τις τελευταίες 4 εβδομάδες, προήλθε από μια σειρά στοιχείων που υποδεικνύουν υψηλότερο ή ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη από τον αναμενόμενο.
Παρόλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μειώσει τα επιτόκια πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας στις 6 Ιουνίου, αλλά ο μετέπειτα ρυθμός χαλάρωσης παραμένει αβέβαιος.
Από την άλλη πλευρά, μια σημαντικά υψηλότερη πορεία των επιτοκίων και ένα ελαφρώς ισχυρότερο σταθμισμένο ως προς τις εμπορικές συναλλαγές ευρώ είναι πιθανό να επηρεάσουν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Συνολικά, η Goldman Sachs αναμένει τώρα πληθωρισμό 2,4% το 2024 (+0,1 π.μ. από τον Μάρτιο), 2,1% το 2025 (+0,1 π.μ.) και 1,9% το 2026 (αμετάβλητο).
Επίσης, υπενθυμίζει ότι η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και του P/B των ελληνικών τραπεζών έχει αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω προόδου στη δημοσιονομική εξυγίανση και μια σημαντική μείωση του υπολοίπου των NPEs των ελληνικών τραπεζών (κλίνουν πιο κοντά στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα).

Θετικός καταλύτης τα μερίσματα

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα έχουν έναν θετικό καταλύτη από το μέτωπο των μερισμάτων, τα οποία θα εγκριθούν εντός του Ιουνίου.
Η αντίδραση θα είναι ισχυρότερη για την Πειραιώς και την Alpha, ενώ πιο ήπια θα είναι για την Εθνική και τη Eurobank λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική υπεραπόδοσή τους τους τελευταίους μήνες.
Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs, υπενθυμίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να υποστηρίξουν τις υποκείμενες διαφορές δανείων-καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών αλλά θα αυξήσουν επίσης το τριμηνιαίο κόστος αντιστάθμισης κινδύνου που επιβάλλουν οι τράπεζες μέσω swap επιτοκίων.
Στο μέτωπο της ποιότητας του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικό σχηματισμό καθαρών NPE τα τελευταία τρίμηνα (με τον δείκτη NPE να μειώνεται διαδοχικά), με την Goldman Sachs να μη βλέπει κίνδυνο για αποκλίσεις σε αυτή την τάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης