Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mody (πρώην στέλεχος ΔΝΤ): Η Γερμανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ, όχι η Ελλάδα

Mody (πρώην στέλεχος ΔΝΤ): Η Γερμανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ, όχι η Ελλάδα
«Η επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο θα έδινε μια δυναμική ώθηση ανάπτυξης στις χώρες της ευρωπεριφέρειας», σύμφωνα με τον Mody
Την εκτίμηση ότι η Γερμανία είναι η χώρα που πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, και όχι η Ελλάδα, διατυπώνει ο Ashoka Mody, πρώην ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι θετικό που «έσπασε» το taboo της εξόδου ενός κράτους – μέλους από την Ευρωζώνη, ωστόσο πιστεύει ότι η συζήτηση θα έπρεπε να στρέφεται γύρω από την έξοδο της Γερμανίας και όχι της Ελλάδας.
Ειδικότερα, υποστηρίζει πως «αν η Γερμανία επιστρέψει στο μάρκο, τότε το ευρώ θα υποτιμηθεί άμεσα, με αποτέλεσμα οι χώρες της ευρωπεριφέρειας να λάβουν μια απαραίτητη και δυναμική ώθηση στην ανταγωνιστικότητά τους».
Η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν αναπτυχθεί σχεδόν καθόλου από όταν μπήκαν στο ευρώ, ενώ ακόμα χειρότερα, η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε.
Ένα πιο αδύναμο ευρώ θα βοηθούσε αυτές τις οικονομίες, υπογραμμίζει ο Mody, προσθέτοντας πως η ώθηση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Φινλανδία ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γερμανίας και όλες μαζί δημιουργούσαν μια νέα νομισματική ένωση.
Πέρα από τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, το νέο νόμισμα θα ωφελούσε και τους γερμανούς πολίτες, οι οποίοι ουσιαστικά θα γίνονταν πιο πλούσιοι.
Πέρα, ωστόσο, από τα οικονομικά οφέλη, το μεγαλύτερο κέρδος θα ήταν πολιτικό.
Η Γερμανία, αναφέρει ο Mody, θέλει να λειτουργεί ως ηγεμόνας της Ευρώπης, ωστόσο είναι απρόθυμη να σηκώσει τα βάρη που φέρνει αυτός ο ρόλος.
Αντιθέτως, λειτουργώντας ως «bully» με ηθικό κάλυμμα, έχει κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό στην Ευρώπη.
Αντί να προωθεί την κατασκευή «μιας διαρκώς στενότερης ένωσης» στην Ευρώπη, οι Γερμανοί θέτουν σε κίνδυνο τον ευαίσθητο ιστό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Ο Mody καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «για να μείνουν κοντά τα έθνη της Ευρώπης ίσως χρειαστεί μια χαλάρωση στους δεσμούς, που τα συνδέουν τόσο σφιχτά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης