Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Επικίνδυνο παιχνίδι του Mario Draghi με τις αποταμιεύσεις των Γερμανών

Handelsblatt: Επικίνδυνο παιχνίδι του Mario Draghi με τις αποταμιεύσεις των Γερμανών
Η γερμανική εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί ότι η πολιτική της ΕΚΤ αποσκοπεί στο να πληγώσει τους Γερμανούς
Για «επικίνδυνο παιχνίδι του κ. Draghi με τις αποταμιεύσεις των Γερμανών» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, μία μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, για περαιτέρω μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης.
Μάλιστα, η εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί ότι η πολιτική της ΕΚΤ αποσκοπεί στο να πληγώσει τους Γερμανούς.
Το πρωτοσέλιδο της καθημερινής οικονομικής εφημερίδας αποκαλύπτει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την κόντρα μεταξύ της Γερμανίας και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το δημοσίευμα παρουσιάζει τον κ. Draghi με ένα πούρο στο στόμα και κρατώντας ένα φλεγόμενο χαρτονόμισμα των €100.
Παράλληλα, και η εφημερίδα Bild χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ ως «σοκ».
Την ίδια ώρα, η γερμανική Ομοσπονδία Εξαγωγέων χαρακτήρισε τις αποφάσεις ως «καταστροφικές« και ως «κλοπή των αποταμιεύσεων».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη 10 Μαρτίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. στα 80 δισ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε αγορά εταιρικών ομολόγων.
Ακόμη, μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0 για πρώτη φορά και το καταθετικό της επιτόκιο στο -0,4%.

„Whatever it takes.“ Quelle: Olaf Becker [M] Handelsblatt

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις, η Handelsblatt μιλά για «επικίνδυνο παιχνίδι του κ. Draghi με τις αποταμιεύσεις των Γερμανών.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.
Όπως επεσήμανε, «σκεφτείτε να αποδεχόμασταν αυτό που πριν δύο χρόνια αποκαλούσα την πολιτική του "nein zu allem" (όχι σε όλα) και να μη κάναμε τίποτα τι θα γινόταν, τι θα ήταν το αντίστροφο (της σημερινής κατάστασης);
Το αντίστροφο θα ήταν ένας καταστροφικός αποπληθωρισμός», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.
Πάντως, ο κ. Draghi δέχτηκε επίθεση και από μερίδα του ολλανδικού τύπου, όπου υπήρξαν καταγγελίες για φυγή καταθέσεων, ενώ και φινλανδικά μέσα επέκριναν την πολιτική της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «επιτρέπει στην Ιταλία να επιζήσει, παρά το βουνό δημοσίου χρέους που έχει, την ώρα που η φινλανδική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης