Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi στην Bild: Οι προκλήσεις της Ελλάδος δεν σχετίζονται με το ευρώ - Eίτε εντός είτε εκτός, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις

tags :
Draghi στην Bild: Οι προκλήσεις της Ελλάδος δεν σχετίζονται με το ευρώ  - Eίτε εντός είτε εκτός, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα και οι πολίτες της χρειάζονται πάνω απ' όλα ανάπτυξη δήλωσε ο Draghi
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν έχουν να κάνουν με το ευρώ, καθώς εντός ή εκτός ευρώ θα έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσει μια δυναμική οικονομικής ανάπτυξης δήλωσε ο Draghi
Η διαφορά είναι, ότι στην ευρωζώνη η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με τη βοήθεια των εταίρων της.
Αυτά αναφέρει για την Ελλάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα Bild, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ξεκάθαρα, το 2015 προκάλεσε νέα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα (economic setback)».
Η χώρα και οι πολίτες της χρειάζονται πάνω απ' όλα ανάπτυξη.
Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις στους τελευταίους μήνες και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Πέρα από το ελληνικό ζήτημα, ο Draghi υπεραμύνθηκε της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων που συνεχίζει να ακολουθεί η ΕΚΤ, αναφέροντας ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν είναι πρόβλημα μόνον για τους Γερμανούς αποταμιευτές, αλλά και για όλους τους κατοίκους της ευρωζώνης.
Αν η ΕΚΤ προέβαινε στο ατόπημα να αυξήσει τα επιτόκιά της, τότε θα «απελευθέρωνε» μεταξύ άλλων περισσότερο αποπληθωρισμό, ανεργία και ύφεση.
Κατά συνέπεια, η ωφέλεια των αποταμιεύσεων από την πολιτική της ΕΚΤ προκύπτει μέσω της ενδυνάμωσης της διαδικασίας ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Άλλωστε, ο Draghi υπενθυμίζει, ότι υπάρχουν εναλλακτικές στην αποταμίευση, καθώς το περίσσευμα χρημάτων μπορεί να επενδυθεί «με αξιοπρεπείς αποδόσεις» και σε εναλλακτικές τοποθετήσεις πέρα από τις τραπεζικές καταθέσεις, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.
Ο Draghi αρνήθηκε ότι πλήττεται η ανεξαρτησία της ΕΚΤ από πολιτικές παρεμβάσεις - π.χ. του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schäuble - επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα του ευρώ υπακούει στους νόμους και όχι στους πολιτικούς.
Ο ίδιος αρνήθηκε, ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ βοηθάει χώρες με δημοσιονομικές ανισορροπίες - όπως η Γαλλία και η Ιταλία - να αποφύγουν απαραίτητες αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις.
Προσέθεσε μάλιστα, ότι δεν θα ήταν δημοκρατικό για μια κεντρική τράπεζα να υπαγορεύει σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση αυτό που πρέπει να πράξει.
Ο Draghi αναγνωρίζει την ύπαρξη πολλαπλών διασυνδεδεμένων κρίσεων στην Ευρώπη, οι οποίες ενισχύουν η μία την άλλη, κάτι που κάνει ακόμα σημαντικότερη την ανάγκη αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή εθνικισμού ή απομονωτισμού.
«Πάντως, αμφότερες τάσεις ενισχύονται και αυτό με ανησυχεί πολύ», όπως σχολίασε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης