Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι πρώτες 100 ημέρες μετά το Brexit «υπόσχονται» χάος - Δεν υπάρχει σχέδιο από τις ευρωπαϊκές χώρες

Bloomberg: Οι πρώτες 100 ημέρες μετά το Brexit «υπόσχονται» χάος - Δεν υπάρχει σχέδιο από τις ευρωπαϊκές χώρες
Τις οδυνηρές επιπτώσεις στις αγορές τις βλέπουμε ήδη, με μία ελεύθερη πτώση σε πολλά χρηματιστήρια 
Οι πρώτες 100 ημέρες που θα ακολουθήσουν μετρά από την ενδεχόμενη απόσχιση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μόνο που «υπόσχονται» είναι χάος και αβεβαιότητα, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, το οποίοι έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά ενός Brexit.
Αρχικά, δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τις υπόλοιπες χώρες του μπλοκ σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο τις εγκαταλείψει (κάτι που φαινόταν αδιανόητο όταν ιδρύθηκε η Ένωση…), καθώς μέχρι πρότινος ο κίνδυνος είχε υποτιμηθεί.
Το πρώτο 24ωρο μετά την επικράτηση της εξόδου από την Ε.Ε., οι αρχηγοί των κρατών του μπλοκ πρέπει έκτακτα να συνεδριάσουν για να πάρουν αποφάσεις, προκειμένου να περιοριστούν σημαντικά οι ζημιές και να χαραχτεί άμεσα μία νέα πορεία πλεύσης.
Όλα αυτά, τη στιγμή που η Ευρώπη ήδη δοκιμάζεται από τις απανωτές κρίσεις χρέους των χωρών της, αλλά και την προσφυγική κρίση…
Επίσης, το δημοσίευμα επικαλείται και τις αναφορές διαφόρων αναλυτών, οι οποίοι προβλέπουν πως λίγες μόνο ώρες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η στερλίνα θα πραγματοποιήσει ένα ράλι… προς τα κάτω, φτάνοντας σε επίπεδα 1985, συμπαρασύροντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Τις οδυνηρές επιπτώσεις στις αγορές τις βλέπουμε ήδη, με μία ελεύθερη πτώση σε πολλά χρηματιστήρια (και νομίσματα) τις τελευταίες ημέρες, λόγω του ισχυρού προβαδίσματος που έχει πλέον στις δημοσκοπήσεις το στρατόπεδο των υποστηρικτών του Brexit.
Σε ότι αφορά την πρώτη εβδομάδα, οι εξελίξεις θα ξεπεράσουν το οικονομικό επίπεδο και θα έχουν προέκταση και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Ειδικότερα, θα υπάρξει μία έξαρση του λαϊκισμού και των ευρωσκεπτικιστών, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν χώρες που θα θέλουν να ακολουθήσουν τη Μ. Βρετανία, διεκδικώντας το δικό τους Brexit.
Μην ξεχνάμε και την Σκωτία, η οποία έχει ευθέως υποστηρίξει πως αν το νησί αφήσει το μπλοκ, τότε θα προσπαθήσει να αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ήδη από τις δημοσκοπήσεις και τα εθνικιστικά μέτωπα που έχουν εισέρθει στα Κοινοβούλια, γίνεται σαφές ότι οι πολίτες σε Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σουηδία δείχνουν μία αποστροφή προς την Ε.Ε.
Σε ορίζοντα 100 ημερών, η κατάσταση θα είναι αβέβαιη, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγέτες της Ένωσης, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δύο πλευρές θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν το συντομότερο δυνατό τις εμπορικές συμφωνίες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές και να επανέλθει η κανονικότητα.
Αναθεώρηση θα χρειαστούν επίσης και οι συμφωνίες περί ασφαλείας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης