Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος μέχρι τα 103,550 γιέν ανά δολάριο λόγω αδράνειας BoJ

Μεγάλη ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος μέχρι τα 103,550 γιέν ανά δολάριο λόγω αδράνειας BoJ
Kuroda (BoJ): Οι φόβοι περί Brexit ευθύνονται για την καταβύθιση των αποδόσεων των ιαπωνικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς σε -0,197%
Αρνητική είδηση για τις διεθνείς ισορροπίες μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη αποτελεί η νέα μεγάλη ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος - αυτή τη φορά κάτω από τα 104 γιέν ανά δολάριο ΗΠΑ - την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016, την ίδια στιγμή που η Ιαπωνία πασχίζει να τονώσει την οικονομία και τον πληθωρισμό της κινητοποιώντας ένα κολοσσιαίο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης και αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια.
Συγκεκριμένα, η απόφαση της κεντρικής Τραπέζης της Ιαπωνίας (BoJ) να αφήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο ενός Brexit, ενίσχυσε το ιαπωνικό νόμισμα μέχρι τα 103,550 γιέν ανά δολάριο, καθώς παραδοσιακά το γιέν αποτελεί «επενδυτικό καταφύγιο» σε περιόδους αναταράξεων.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ιαπωνικό νόμισμα κατέγραψε ασθενέστερη τιμή έναντι του δολαρίου στα 105,895 γιέν, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης διαπραγματευόταν στο επίπεδο των 103,820 γιέν στη διεθνή αγορά συναλλάγματος.
Ο διοικητής της BoJ, Haruhiko Kuroda, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ότι το βρετανικό δημοψήφισμα δημιουργεί αναταραχή στις αγορές διεθνώς, κατηγορώντας τους φόβους περί Brexit για την καταβύθιση των αποδόσεων των ιαπωνικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς σε -0,197%.
Η BoJ έχει καταβάλλει μεγάλη υπομονή στο ζήτημα της ενίσχυσης του ιαπωνικού νομίσματος, η οποία βεβαίως δυσκολεύει τις εξαγωγές από ιαπωνικό έδαφος, ενώ πλήττει τα επαναπατρισμένα κέρδη που πραγματοποιούν στο εξωτερικό οι ιαπωνικές πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Ο ιαπωνικός πληθωρισμός υποχώρησε και πάλι στο 0,9% (από 1,1%) τον Απρίλιο 2016, με την BoJ να μην αποκλείεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της κάποια στιγμή τον Ιούλιο του 2016.
Σε περίπτωση επικράτησης της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) στο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, το γιέν αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και δεν είναι σίγουρο ότι η BoJ θα βρει τρόπο να το αποτρέψει από το να συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης