Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Στο 25% υποχώρησε η πιθανότητα για ένα Brexit - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις, στερλίνα και spreads

tags :
Bloomberg: Στο 25% υποχώρησε η πιθανότητα για ένα Brexit - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις, στερλίνα και spreads
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα
Η μέρα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία είναι πλέον γεγονός, με τους Βρετανούς να συρρέουν υπό άσχημο καιρό στα εκλογικά κέντρα για να ρίξουν την ψήφο τους υπέρ της παραμονής ή της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα.
Στα τελικά στάδια της εκστρατείας, το στρατόπεδο του Bremain κέρδισε πόντους, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου και ωφελείται το status quo.
Το μόνο σίγουρο, όπως επισημαίνει το Bloomberg με μία δόση βρετανικού χιούμορ, είναι ότι δεν θα ξέρουμε το αποτέλεσμα μέχρι να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.
Με βάση τις τελευταίες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το Bloomberg υπολόγισε τις πιθανότητες ενός Brexit σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου μόλις στο 25%, έναντι 32% χθες Τετάρτη.

Η πιθανότητα ενός Brexit σήμερα


Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ποτέ τέλειες και η πρόσφατη ιστορία έχει δημιουργήσει περισσότερες αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους.
Το παρακάτω γράφημα συγκεντρώνει και ενοποιεί όλες τις δημόσιες έρευνες και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ατέλειές τους, με τη μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται σε εκείνες τις δημοσκοπικές εταιρείες που υπήρξαν οι πιο επιτυχημένες στις προβλέψεις τους κατά το παρελθόν.
Που συμφωνούν όλες: Η διαφορά είναι πολύ μικρή για να πει κανείς ποια μεριά θα επικρατήσει, με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να καθορίσουν πιθανότατα το εάν η Βρετανία αποχωρήσει ή παραμείνει στην Ε.Ε.

Κόκκινο-«Μένουμε», Μπλε-«Φεύγουμε», Γκρι-Αναποφάσιστοι, Τελείες-Περιθώριο λάθους


Η αξία της στερλίνας
Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι ένα Brexit θα πλήξει τη στερλίνα, με τη συζήτηση να αφορά το πόσο πολύ θα υποτιμηθεί το βρετανικό νόμισμα.
Οπότε οι επενδυτές στρέφονται στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων για προστασία.
Το παρακάτω γράφημα χρησιμοποιεί τα λεγόμενα στοιχεία «αναστροφής κινδύνου» που συγκέντρωσε το Bloomberg, προκειμένου να παρακολουθήσει το αίσθημα των επενδυτών σχετικά με την πορεία της στερλίνας.



Τα spreads των εταιρικών ομολόγων
Καθώς ο κίνδυνος για ένα Brexit αυξάνεται, οι επενδυτές απαιτούν να πληρώνονται περισσότερα για να δανείζουν στις βρετανικές επιχειρήσεις.
Αυτό μπορεί να το δει κανείς στη διαφορά ή αλλιώς τα spread ανάμεσα στα βρετανικά και ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης