Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το Brexit ίσως αποτελέσει μία κρίση «Lehman Brothers» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Bloomberg: Το Brexit ίσως αποτελέσει μία κρίση «Lehman Brothers» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Το Brexit ίσως αποτελεί την αφορμή για να κάνει η Ευρώπη αυτό που δεν έκανε μετά την κρίση του 2008: Να διορθώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα
Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την «ευρωπαϊκή οικογένεια» θα μπορούσε να δημιουργήσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες κρίση παρόμοια με αυτή το 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η Lehman Brothers κατέρρευσε.
Όπως αναφέρει σε άρθρο – άποψη το Bloomberg (αρθρογράφος ο Mark Gilbert), ήδη οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν χάσει πάνω από 20% τις αξίας τους στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, με την παρέμβαση των ρυθμιστικών Αρχών να κρίνεται αναγκαία, προτού η αξία τους συρρικνωθεί περαιτέρω.
Έτσι, το Brexit ίσως αποτελεί την αφορμή για να κάνει η Ευρώπη αυτό που δεν έκανε μετά την κρίση του 2008:
Να διορθώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Μάλιστα, ο αρθρογράφος δίνει το παράδειγμα της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, της οποίας πλέον η συνολική αξία υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ («όσο μερικές τεχνολογικές εταιρείες application», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ.Gilbert), τη στιγμή που τα ετήσια έσοδα της αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ!
Άρα, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι κάτι δεν πάει καλά…
Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο, δεν μπορεί να παραλειφθεί το παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές από το 2009, με τα αποτελέσματα ωστόσο να είναι ανύπαρκτα.
Η Πειραιώς για παράδειγμα, αξίζει ατή τη στιγμή περίπου 1,5 δισ. ευρώ, όταν πριν δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσό ήταν 11 δισ. ευρώ!
Στη γειτονική Ιταλία, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UniCredit, έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 12 δισ. ευρώ, τη στιγμή που επισκιάζεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €51 δισ. ευρώ!

Τα χρέη των ιταλικών τραπεζών: 



Σε ότι αφορά το σύνολο των ιταλικών τραπεζών, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να είναι 360 δισ. ευρώ!
Αντί λοιπόν η Ε.Ε. να προσποιείται ότι είναι ενωμένη, θα πρέπει γρήγορα να αναλάβει δράση, διαφορετικά όλες οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης θα πέσουν στο «κενό».

Η κεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης (σημείωση: ο τίτλος του πίνακα αφορά τη φράση του Γιάνη Βαρουφάκη όταν έκλεισαν οι ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015...):



Ο κ.Gilbert κρίνει αναγκαίο το να δοθεί περισσότερη ελευθερία κινήσεων στις κυβερνήσεις των κρατών από την Ένωση, προκειμένου να διαδραματίσουν αυτά καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των εγχώριων τραπεζών.
Από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, η Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας έχει αρχίσει ήδη να λαμβάνει τα μέτρα της, ξεκινώντας από τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης