Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Πως ο Erdogan χρησιμοποίησε τα Social Media για να παραμείνει στην εξουσία

Bloomberg: Πως ο Erdogan χρησιμοποίησε τα Social Media για να παραμείνει στην εξουσία
Μόλις η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το κομμάτι των social media θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της, ξεκίνησε να ελαττώνει άμεσα τους περιορισμούς στο διαδίκτυο
Προκειμένου να πετύχει κάποιο πραξικόπημα, οι δυνάμεις που επιθυμούν την ανατροπή της εκάστοτε κυβέρνησης οφείλουν να ελέγξουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μέσα από αυτά, κάτι που στην περίπτωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν κατέστη δυνατό, σύμφωνα με το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, τη νύχτα του πραξικοπήματος, ο λαός της Τουρκίας λάμβανε σχεδόν όλες του της πληροφορίες για την εξέλιξη των γεγονότων μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βιώνοντας ωστόσο παράλληλα τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας στον εν λόγω τομέα.
Ωστόσο, μόλις η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το κομμάτι των social media θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της στο ζήτημα του πραξικοπήματος, ξεκίνησε να ελαττώνει άμεσα τους περιορισμούς στο διαδίκτυο, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο γίνεται το γεγονός ότι ο λαός παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα περισσότερο μέσω του κινητού του τηλεφώνου, παρά μέσω της τηλεόρασης.
Χαρακτηριστικό, μάλιστα είναι το γεγονός ότι εφαρμογές όπως το Facebook και το Twitter, τα οποία είχαν «μπλοκαριστεί» στη χώρα, ήταν πλέον προσβάσιμα, καθώς ο κόσμος δημοσίευσε συνεχώς φωτογραφίες και βίντεο, αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατούσε στους δρόμους.
Αποκορύφωμα της εν λόγω κίνησης αποτελεί φυσικά το διάγγελμα του Erdogan, το οποίο έγινε μέσω κινητού τηλεφώνου, μέσω μίας τακτικής που αν και ο ίδιος στο παρελθόν έχει κατακρίνει πολλάκις, στη συγκεκριμένη περίπτωση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του πραξικοπήματος.
Επιπλέον, μέσα στην «παγίδα» των social media φέρεται πως έπεσαν και οι ίδιοι οι πραξικοπηματίες, οι οποίοι αντί να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποκλεισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την ώρα του πραξικοπήματος (είχε συμβεί το 2011 κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο), το χρησιμοποιούσαν εκτεταμένα προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Παρά το γεγονός όμως ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ουσιαστικά «έσωσαν» έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές τους, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο τουρκικός λαός δε θα «φιμωνόταν» σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα τους, καθώς έχουνε μάθει εδώ και πολύ καιρό να εκφέρουν τη γνώμη τους και να επικοινωνούν μεταξύ τους παρά την έντονη λογοκρισία της κυβέρνησης.
Η πιθανότητα ένα πραξικόπημα να συνοδευτεί με τον πλήρη έλεγχο των μέσων ενημέρωσης έχει εξανεμισθεί εν έτη 2016, καθώς τόσο ο πλουραλισμός που επικρατεί πλέον στην τηλεόραση, όσο και η μαζική δράση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν όλα πλήρως.
Ενδεχομένως το πραξικόπημα να αποτύχαινε και χωρίς τη συμβολή των social media, ωστόσο η έξυπνη χρήση τους από πλευράς κυβέρνησης είναι σίγουρο ότι γλίτωσε τον Erdogan από αρκετές δυσάρεστες καταστάσεις που θα μπορούσαν αν ακολουθήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης