Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βloomberg: Η Σαουδική Αραβία ενίσχυσε με 4 δισ. δολάρια τις τράπεζές της

Βloomberg: Η Σαουδική Αραβία ενίσχυσε με 4 δισ. δολάρια τις τράπεζές της
Οι τράπεζες στη Σαουδική Αραβία έχουν πρόβλημα ρευστότητας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού
Η Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας πρόσφερε στις τράπεζες της χώρας βραχυπρόθεσμα δάνεια στα τέλη Ιουνίου 2016 σε μία προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητά τους, όπως αναφέρει το Bloomberg.
H Nομισματική Υπηρεσία της Σαουδικής Αραβίας (SAMA), όπως λέγεται η Κεντρική Τράπεζα πρόσφερε περίπου 15 δισ. ριάλ (4 δισ. δολάρια), ενώ τα δάνεια δόθηκαν με μειωμένο επιτόκιο.
Η SAMA πρόσφερε σε μεμονωμένες τράπεζες 1,5 δισ. ριάλ με βάση τους ισολογισμούς, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων είναι ένα έτος.
Οι τράπεζες στη Σαουδική Αραβία έχουν πρόβλημα ρευστότητας, καθώς η κυβέρνηση αποσύρει καταθέσεις και πουλάει το χρέος σε τοπικό νόμισμα για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα προϋπολογισμού.
Η SAMA έχει ήδη κάνει κινήσεις για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στη ρευστότητα, επιτρέποντας στις τράπεζες να δανείζουν το 90% των καταθέσεών τους, ανεβάζοντας το σχετικό όριο από 85% που ήταν παλιότερα.
Το τριμηνιαίο σαουδαραβικό διατραπεζικό επιτόκιο έχει σημειώσει άνοδο 69 μονάδων βάσης, φτάνοντας στο 2,24% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
To επιτόκιο αυξήθηκε εννέα μονάδες βάσης από τον Μάιο του 2016, τη στιγμή που οι τιμές του Brent υποχώρησαν κατά 15% στο ίδιο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης