Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, οι παραγωγοί της Βόρειας Θάλασσας αυξάνουν κατακόρυφα την προσφορά πετρελαίου

Μετά τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, οι παραγωγοί της Βόρειας Θάλασσας αυξάνουν κατακόρυφα την προσφορά πετρελαίου
Αυξημένη παραγωγή παρατηρείται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Η αύξηση της προσφοράς φαίνεται πλέον πως έχει γίνει ενιαία στρατηγική όλων των παραγωγών πετρελαίου, παρά τις «προσπάθειες» ορισμένων αξιωματούχων για «πάγωμα».
Τρανό παράδειγμα είναι φυσικά ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών).
Το καρτέλ (έχει φτάσει πάνω από 33 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως!), με οδηγό τη Σαουδική Αραβία αυξάνει συνεχώς την παραγωγή σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη και η Νιγηρία, να προσθέτουν ακόμα περισσότερα βαρέλια στη συνολική ημερήσια παραγωγή.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η «αρκούδα», της οποίας η παραγωγή έφτασε τα 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυξημένη παραγωγή παρατηρείται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα τα αποθέματα «μαύρου χρυσού» των Ηνωμένων Πολιτειών να σκαρφαλώσουν στα 14,4 εκατομμύρια βαρέλια την προ τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη.
Πλέον, στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αυξημένη προσφορά από τους παραγωγούς της Βόρειας Θάλασσας.
Ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο η (μέση) ημερήσια παραγωγή θα έχει φτάσει τα 2,16 εκατομμύρια βαρέλια (στοιχεία από το Bloomberg), ένα νούμερο αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το τρέχον!
Για τους παραπάνω λόγους, είναι πολύ πιθανό οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται τους επόμενους μήνες να οδηγηθεί τουλάχιστον στη ζώνη των 30 δολ. ανά βαρέλι, επαναφέροντας τα χαμηλά του Φεβρουαρίου (στα 26 δολ. ανά βαρέλι) ξανά στο προσκήνιο…
Όλα δείχνουν ότι το 2017 θα αποτελέσει μία ακόμα χρονιά-πρόκληση για τη βιομηχανία ενέργειας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης