Τελευταία Νέα
Διεθνή

PGIM: Μην ενθουσιάζεστε από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ – Δεν είναι βιώσιμη η άνοδος στο πετρέλαιο

PGIM: Μην ενθουσιάζεστε από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ – Δεν είναι βιώσιμη η άνοδος στο πετρέλαιο
Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία για το πετρέλαιο έχουν αλλάξει
Να «προσγειώσει» τους επενδυτές προσπαθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της PGIM, David Hunt, μετά το ράλι +8% προκάλεσε στο πετρελαίου η χθεσινή συμφωνία του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Κρατών).
«Η αγορά δεν πρέπει να ενθουσιάζεται.
Η άνοδος στο πετρέλαιο πιθανότατα δεν είναι βιώσιμη», ανέφερε χαρακτηριστική στο Bloomberg ο CEO του hedge fund που διαχειρίζεται το ιλιγγιώδες ποσό του ενός τρισ. δολαρίων.
Όπως τόνισε, τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία για το πετρέλαιο έχουν αλλάξει, με τις εταιρείες του κλάδου να έχουν προσαρμόσει (προς τα κάτω) και το κόστος παραγωγής, προκειμένου να επιβιώσουν.
Επίσης, ο κ.Hunt τίχθηκε κατά των «αισιόδοξων» που αναμένουν μία περαιτέρω άνοδο στις αγορές εξαιτίας της νίκης του Donald Trump.
Θυμίζουμε πως χθες ο ΟΠΕΚ προχώρησε στην πολυανεμενόμενη συμφωνία για το πάγωμα παραγωγής πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός μείωσε την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου του κατά -1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 32,5 εκατ. βαρέλια συνολικά, επιβεβαιώνοντας τις ενδείξεις που υπήρχαν ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση.
Οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί του Οργανισμού, Σαουδική Αραβία, Ιράν και Ιράκ, κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, προκειμένου να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της ενεργειακής αγοράς.
Αναλυτικότερα, φαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία δέχθηκε το Ιράν να παραμείνει σε ειδικό καθεστώς, κατά το οποίο θα αυξήσει την παραγωγή του στα 3,79 εκατ. βαρέλια ημερησίως και εν συνεχεία θα την παγώσει, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνεται και ο περιορισμός της παραγωγής των χωρών εκτός ΟΠΕΚ κατά -600.000 βαρέλια ημερησίως.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αναδιανομή ορισμένου ποσοστού από τη συνολική παραγωγή πετρελαίου στην Ινδονησία σε άλλες χώρες του Οργανισμού, με τα σημερινά της επίπεδα παραγωγής να διαμορφώνονται στα 722.000 βαρέλια ημερησίως.
Επιπλέον, η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύτηκε για μείωση της δικής της παραγωγής στα 10,55 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καταβάλλοντας και αυτή με την πλευρά της σημαντική προσπάθεια για να τονώσει τις ενεργειακές τιμές.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης