Τελευταία Νέα
Διεθνή

Steinmeier (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης

Steinmeier (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης
Κατανοώ απόλυτα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία για μια νέα έξαρση των μεταναστευτικών ροών μέσω Αιγαίου
«Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», δηλώνει o Frank Walter  ξεκαθαρίζοντας ότι το ζήτημα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, σε συνέντευξη του στην καθημερινή εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου.
Μάλιστα υποστηρίζει ότι οι περισσότερες έχουν αποδέκτες τους τούρκους πολίτες υπογραμμίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Σε κάθε περίπτωση, λέει, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».
Στο Κυπριακό περιμένει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση, προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν.
Όσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
«Οι λειτουργικές διατλαντικές σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο της Δύσης», σχολιάζει για την εκλογή του Trump, προσθέτοντας με νόημα ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «θα καταστήσουμε σαφές ότι εκπροσωπούμε την πολιτική λογική και την αξιοπιστία στην εξωτερική πολιτική, τον διάλογο και τη δημοκρατία».
Κατανοώ απόλυτα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία για μια νέα έξαρση των μεταναστευτικών ροών μέσω Αιγαίου.
Πιστεύω, όμως, πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι και αυτή έχει να αποκομίσει οφέλη από τη συμφωνία, όπως και εμείς στην Ε.Ε.
Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές την τηρούν. Και ακόμα κάτι:
Γνωρίζω πολύ καλά ότι η φήμη της Γερμανίας εδώ στην Ελλάδα δεν είναι πάντοτε η καλύτερη.
Εντούτοις έχουμε επανειλημμένως αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της.
Ήμασταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσέφερε οικονομική και υλική υποστήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων.
Στις Βρυξέλλες υπήρξε προσωπική μου παρέμβαση ώστε η Ελλάδα να μην αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν.
Επιπλέον, υποδεχόμαστε σε μηνιαία βάση έως και 500 πρόσφυγες από την Ελλάδα – παρότι τον τελευταίο χρόνο κι εμείς ζήσαμε μια μαζική εισροή προσφύγων.
Είναι σημαντικό και η Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, καθώς και για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης