Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι βρετανικές εκλογές ταρακουνούν την Ευρώπη - Αβέβαιο πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Brexit

Οι βρετανικές εκλογές ταρακουνούν την Ευρώπη - Αβέβαιο πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Brexit
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι είναι ευθύνη της May να συγκροτήσει μια κυβέρνηση που να διαπραγματευτεί για το Brexit
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ρίχνουν οι ηγέτες της ΕΕ το φταίξιμο για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών για το Brexit.
Μάλιστα, οι ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι πλέον είναι ευθύνη της Βρετανίας να σχηματίσει κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit» σχολίασε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, και προσθέτει: «Γνωρίζουμε πότε πρέπει να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις.
Βάλτε τα δυνατά σας για να αποφύγετε τη ''μη συμφωνία'' ως αποτέλεσμα των ''μη διαπραγματεύσεων''».
Σύμφωνα με το Bloomberg, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρεί από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του επόμενου έτους, η έλλειψη κυβέρνησης εγείρει ερωτήματα για το εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν εντός 10 ημερών όπως αναμενόταν.
Ακόμα κι αν οι Συντηρητικοί παραμείνουν στην εξουσία, η ατζέντα του Brexit θα μπορούσε να καθοριστεί από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, περιορίζοντας τα περιθώρια της Theresa May για ελιγμούς.
«Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να ξεκινήσουν όταν είναι έτοιμο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το χρονοδιάγραμμα και οι θέσεις της ΕΕ έχουν ξεκαθαριστεί» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier.

Καταστροφή των Συντηρητικών

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος Guenther Oettinger δήλωσε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk German ότι το χρονοδιάγραμμα για το Brexit ήταν «πολύ φιλόδοξο» καθώς οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2018.
«Ανεξάρτητα από την καταστροφή που υπέστησαν οι Συντηρητικοί... χρειαζόμαστε κυβέρνηση ικανή να διαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας (από την ΕΕ)».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Edouard Philippe, δήλωσε στο Europe 1 ότι οι συνομιλίες για το Brexit «δεν ήταν ποτέ εύκολο να αρχίσουν» και οι διαπραγματεύσεις «θα είναι μακριές και περίπλοκες».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, το αποτέλεσμα των εκλογών έχει προκαλέσει σύγχυση τους ηγέτες της ΕΕ.
«Οι ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit καθίστανται πλέον ακόμα πιο περίπλοκες» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Guy Verhofstadt, διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit.
«Η ΕΕ είναι ενωμένη, η Μεγάλη Βρετανία είναι βαθιά διχασμένη» είπε ο Manfred Weber, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοιβουλίου και πρόσθεσε «η May ήθελε να φέρει σταθερότητα και έφερε το χάος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης