Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ελεύθερη πτώση το νόμισμα της Βενεζουέλας - Στα 20.142 Bolivar ανά δολάριο

Σε ελεύθερη πτώση το νόμισμα της Βενεζουέλας - Στα 20.142 Bolivar ανά  δολάριο
Η υποτίμηση του Bolivar επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα, μετά από το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που εξέλεξε μια πανίσχυρη "Συντακτική Συνέλευση" γεμάτη με συμμάχους του Προέδρου N. Maduro
Το νόμισμα της Βενεζουέλας, το Bolivar, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με έναν απίστευτο ρυθμό λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.
Η υποτίμηση του Bolivar επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα, μετά από το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που εξέλεξε μια πανίσχυρη "Συντακτική Συνέλευση" γεμάτη με συμμάχους του Προέδρου N. Maduro, την οποία τόσο η εσωτερική αντιπολίτευση αλλά και δεκάδες χώρες τη θεωρούν παράνομη.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, στις 2 Αυγούστου, αναφέραμε ότι η ιστοιμία του Bolivar με το δολάριο ήταν 14.100  bolivar για 1 δολάριο, από 11.280 Bolivar που ήταν την 1η Αυγούστου 2017.
Στις 2 Αυγούστου 2017 το Bolivar υποχώρησε σχεδόν 15% στη μαύρη αγορά, στα 17.000 Bolivar για  1 δολάριο.
Σήμερα 4 Αυγούστου 2017 υποχώρησε περαιτέρω κατά 16% στα 20.142 Bolivar για 1 δολάριο.
Η παρακμή, ωστόσο της χώρας σύμφωνα με France 24 αγνοείται εντελώς από την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί επίσημο επιτόκιο που καθορίζεται εβδομαδιαίως και σήμερα (4/8) είναι 2.870 Bolivar για 1 δολάρια και είναι εντελώς άχρηστο. Οι οι κάτοικοι της Βενεζουέλας χρησιμοποιούν μόνο στο μαύρο επιτόκιο της αγοράς στο οποίο έχουν πρόσβαση, το οποίο αποκαλούν «μαύρο δολάριο».
«Κάθε φορά που το μαύρο δολάριο ανεβαίνει, είστε φτωχότεροι», δήλωσε ο ίδιος ο Juan Zabala, , εκτελεστικό μέλος σε αντασφαλιστική επιχείρηση στο Καράκας.
Ο μισθός του είναι 800.000 Bolivar το μήνα.
Την Πέμπτη (3/8), αυτό ήταν αξίας 47 δολαρίων.
Πριν από ένα χρόνο, ήταν 200 δολάρια.
Η κρίση που χτυπά στη Βενεζουέλα από το 2014 οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας αντιπροσωπεύουν το 96% των εσόδων της.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να μονοπωλήσει τα δολάρια στη χώρα μέσω αυστηρών νομισματικών ελέγχων που έχουν τεθεί σε ισχύ για τα τελευταία 14 χρόνια.
Η πρόσβαση σε αυτές έχει περιοριστεί για τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βασικά είδη - όλα τα εισαγόμενα - να είναι δυσεύρετα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα αναμένεται να ξεπεράσει το 700% το 2017.
Τον Ιούνιο του 2017, ο Maduro προσπάθησε να συσφίξει το εμπόριο μαύρης αγοράς σε δολάρια μέσω πλειστηριασμών των ξένων κεφαλαίων με το εβδομαδιαίο σταθερό επιτόκιο, γνωστό ως Dicom.
Υπάρχει επίσης ένα άλλο επίσημο επιτόκιο, 10 Bolivar ανά δολάριο, που προορίζεται για εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων.
"Τα πράγματα αυξάνονται σε τιμές ταχύτερα από τους μισθούς", σημείωσε ο Zabala, ο οποίος ξοδεύει το 10% του εισοδήματός του στη θεραπεία του διαβήτη, όταν μπορεί.
Εν τω μεταξύ, ο Maduro, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτηρίστηκε ως «δικτάτορας» από το  αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει υποσχεθεί ότι ένα νέο Σύνταγμα που έχει αναλάβει η Συντακτική Συνέλευση θα απαλλάξει τη Βενεζουέλα από την εξάρτηση από το πετρέλαιο και θα επανεκκινήσει τη βιομηχανία της χώρας που τώρα υπολειτιουργεί στο 30%.
Ο Maduro, ο οποίος συνδέει το "μαύρο δολάριο" με
"οικονομικό πόλεμο" που φέρεται να διεξήγαγε η αντιπολίτευση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα εφαρμοστεί.
Αντ 'αυτού, την Πέμπτη (3/8), ο Maduro υποσχέθηκε ότι οι "κερδοσκόποι" που καθορίζουν τις τιμές τους σύμφωνα με το "τους τρομοκράτες του Μαϊάμι" θα πάνε φυλακή.
Σε αυτό το πλαίσιο των εντάσεων, «δεν υπάρχει κανένα όριο για το πόσο μακριά μπορεί να πάει το μαύρο δολάριο», σύμφωνα με την Ecoanalitica.
Η αυξημένη τύπωση Bolivar από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ήταν εν μέρει ο λόγος για την άνοδο του μαύρου δολαρίου.
Και καθώς ο σοσιαλιστικός παράδεισος της Λατινικής Αμερικής δέχεται χτυπήματα στη Βενεζουέλα, ηχώρα έχει και άλλα προβήματα να σκεφτεί.
Η Βενεζουέλα πρέπει να πραγματοποιήσει σημαντικές πληρωμές χρέους, καθώς λήγει ομόλογο αξίας 3,4 δισ. δολαρίων της κρατικής πετρελαϊκής εταιρεία PDVSA τον Οκτώβριο του 2017.
Είναι όλο και πιο ασαφές αν η Βενεζουέλα θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της.








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης