Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η λίρα Τουρκίας - Μία ανάσα από τις 10 λίρες/δολάριο, σε απόγνωση οι Τούρκοι με φόντο την «έκρηξη» του πληθωρισμού

Καταρρέει η λίρα Τουρκίας - Μία ανάσα από τις 10 λίρες/δολάριο, σε απόγνωση οι Τούρκοι με φόντο την «έκρηξη» του πληθωρισμού
Η λίρα υποχώρησε στα 9,965 ανά δολάριο, διευρύνοντας τις απώλειες φέτος σε άνω του 25%
Σχετικά Άρθρα
Μία ανάσα από τις 10 λίρες ανά δολάριο βρίσκεται η λίρα Τουρκίας, η οποία σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό, με τους Τούρκους να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αδυνατούν πλέον  να προμηθευτούν τα βασικά αγαθά.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας δεν συμβαδίζει με την έκρηξη του πληθωρισμού παγκοσμίως.
Η λίρα υποχώρησε στα 9,965 ανά δολάριο, διευρύνοντας τις απώλειες φέτος σε άνω του 25%.
Το νόμισμα διαπραγματευόταν με πτώση 1,2% στα 9,951 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο παρά την άνοδο του πληθωρισμού και τις παγκόσμιες πιέσεις τιμών, που αποδυναμώνουν τα assets των αναδυόμενων αγορών.
Η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 16% από 19% τους τελευταίους δύο μήνες, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στην Τουρκία στο 19,9%.
Την Τετάρτη, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 6,2% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και τριάντα χρόνια.

turkish_lira.jpg

Πιέσεις Erdogan στην κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά, αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας αφού αύξησε το κόστος δανεισμού στο 19% από 10,25% κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 15,6% την εποχή της απόλυσής του.
Η λίρα διαπραγματευόταν στις 7,21 ανά δολάριο.
Στις 14 Οκτωβρίου, ο Erdogan απέλυσε τρία από τα επτά μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
Ο Şahap Kavcıoğlu, ο εκλεκτός του Τούρκου προέδρου, προεδρεύει της επιτροπής.
Τον περασμένο μήνα, η Commerzbank προέβλεψε ότι η λίρα θα υποχωρούσε στις 11 ανά δολάριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, λόγω του «επικίνδυνου πειράματος νομισματικής πολιτικής» της κεντρικής τράπεζας.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα επιτόκια κάτω του πληθωρισμού στην Τουρκία θα προκαλέσουν οικονομική υπερθέρμανση, θα ενθαρρύνουν περισσότερους τοπικούς αποταμιευτές να στραφούν σε δολάρια και ευρώ και θα αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιήσει τα περιορισμένα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπερνάει το 10% σχεδόν κάθε μήνα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Πρόκειται για επίπεδο υπερδιπλάσιο του επίσημου στόχου της κεντρικής τράπεζας στο 5%.

Deutsche Bank: «Βλέπει» μείωση επιτοκίων στο 14%

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBT) θα μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, κατά 100 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και αντίστοιχα τον Δεκέμβριο, στο 14%.
«Λόγω του χαμηλότερου του αναμενόμενου βασικού πληθωρισμού τον Οκτώβριο, της πρόσφατης έμφασης της CBT στις προσαρμογές των τρεχουσών λογαριασμών, καθώς και της αύξησης των υποχρεωτικών δεικτών αποθεματικών για καταθέσεις σε συνάλλαγμα και χρυσό που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, αναμένουμε ότι η CBT θα μειώσει το επιτόκιο πολιτικής γρηγορότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν», δήλωσε ο Fatih Akcelik σε σημείωμα προς τους πελάτες, σύμφωνα με το Reuters.
Η Deutsche Bank δήλωσε επίσης ότι αναμένει ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από το 20% το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και στο τέλος του 2022 στο 16%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης