Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Ο Erdogan αξίζει υποψηφιότητα για Nobel Ειρήνης για τη συμβολή του στη συμφωνία με τα ουκρανικά σιτηρά

Αξιωματούχος ΗΠΑ:  Ο Erdogan αξίζει υποψηφιότητα για Nobel Ειρήνης για τη συμβολή του στη συμφωνία με τα ουκρανικά σιτηρά

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία για τα σιτηρά αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό θρίαμβο για τον Τούρκο πρόεδρο», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Dov S. Zakheim

Σχετικά Άρθρα

Μόνο.. απομονωμένος δεν είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan ο οποίος βλέπει σταδικά να αναβαθμίζεται ο διεθνής του ρόλος καθώς πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι του αξίζει να είναι υποψήφιος για το βραβείο Ειρήνης, επικαλούμενος τις προσπάθειες του Τούρκου ηγέτη στην ουκρανική συμφωνία εξαγωγής σιτηρών, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημrρίδα Daily Sabah την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022.
Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Dov S. Zakheim έγραψε ένα άρθρο, «Ο θρίαμβος της Τουρκίας του Εrdogan», για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Hill που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο οποίο έγραψε: «Οι αυταρχικές εσωτερικές πολιτικές (του Erdogan) καθιστούν απίθανο το φιλελεύθερο Νορβηγικό Νόμπελ
Η επιτροπή θα τον αδικούσε αλλά σίγουρα ο Erdogan αξίζει τουλάχιστον να είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης».

Οι επιτυχίες

«Παρά το γεγονός ότι διεξήγαγε μια πολύ συγκεχυμένη εξωτερική πολιτική – και ίσως από ορισμένες απόψεις, εξαιτίας της – ο Erdogan, συνεργαζόμενος με τα Ηνωμένα Έθνη, μπόρεσε να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα επέτρεπε την αποστολή σιτηρών από Ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας», σημείωσε.

Πείνα και μετανάστευση

Επισημαίνοντας ότι 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών δεν είχαν μετακινηθεί λόγω του ρωσικού αποκλεισμού και ότι υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την εκκαθάριση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, σημείωσε : «Ως αποτέλεσμα του αδιεξόδου, οι διεθνείς τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη και εκατομμύρια απειλήθηκαν με πείνα, δημιουργώντας την προοπτική μιας άλλης μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη».
Η συμφωνία θα επιτρέψει στη Μόσχα να εξάγει τρόφιμα και λιπάσματα, είπε, προσθέτοντας: «Η συμφωνία είναι κυριολεκτικά σωτήρια».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία για τα σιτηρά αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό θρίαμβο για τον Τούρκο πρόεδρο», υπογράμμισε.

Η συμφωνία

Η Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για να ανοίξουν ξανά τρία ουκρανικά λιμάνια –Οδησσό, Chornomorsk και Yuzhny– για τις εξαγωγές σιτηρών που έχουν σταματήσει εδώ και μήνες λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, που διανύει τον έκτο μήνα.
Ιδρύθηκε κοινό συντονιστικό κέντρο για τη διενέργεια επιθεωρήσεων στις εισόδους και εξόδους των λιμανιών και τη διασφάλιση της ασφάλειας των δρομολογίων, σύμφωνα με τη συμφωνία.

Οι δηλώσεις Çavuşoğlu - Διευρυμένος ο ρόλος μας

Μετά τη σημαντική συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu εξέφρασε πρόσφατα ότι «τώρα είναι καιρός να επικεντρωθούμε στη διαμεσολάβηση για μια κατάπαυση του πυρός» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας Ilia Darchiashvili, ο ίδιος επαίνεσε τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Παρασκευή 29 Ιουλίου, λέγοντας ότι τα εμπόδια «στις εξαγωγές όχι μόνο ουκρανικών σιτηρών αλλά και ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων» έχουν μειωθεί, βοηθώντας στην ταΐσει έναν πεινασμένο κόσμο.

Συντονισμός με Μόσχα και Κίεβο

Επαινούμενη διεθνώς για τον διαμεσολαβητικό της ρόλο, η Τουρκία έχει συντονιστεί με τη Μόσχα και το Κίεβο για να ανοίξει ένας διάδρομος από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού για την επανέναρξη των παγκόσμιων αποστολών σιτηρών, οι οποίες έχουν κολλήσει εδώ και καιρό λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί χωρίς διακοπές ή προβλήματα, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι τα σιτηρά και το σιτάρι θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταφερθούν σε χώρες που έχουν επείγουσα ανάγκη.
Εάν η συμφωνία εφαρμοστεί με επιτυχία, πρόσθεσε, «θα μπορούσε πραγματικά να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Ο ρόλος της Τουρκίας για διεθνή ειρήνη

«Τώρα είναι ώρα να επικεντρωθούμε σε μια κατάπαυση του πυρός.
Αυτή δεν είναι απλώς μια διαδικασία που θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας να φιλοξενήσει και να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για μια διαρκή ειρήνη.
Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χαμένος στην ειρήνη εάν υπάρξει δίκαιη κατάπαυση του πυρός, ο υπουργός είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο τραπέζι της διπλωματίας

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να κάνουμε τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι της διπλωματίας το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Κρατώντας την πόρτα ανοιχτή τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, η Τουρκία έχει επαινεθεί για τον ηγετικό της ρόλο στο να φέρει κοντά τις χώρες για να προχωρήσουν προς την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης τον Μάρτιο στο τουρκικό παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης